Aplikácia na zálohovanie sa objavila už vo Windows 10.

Aplikácia nazvaná ako Windows Backup alebo Zálohovanie je novinkou v rámci systému Windows 10. Nie je to však zálohovanie tak, ako ho poznáme z minulosti, napríklad v prípade systému Windows 7. Táto aplikácia je napojená na službu OneDrive a poskytne odlišný prístup k zálohovaniu súborov. Problémom je, že podnikoví administrátori nemôžu túto aplikáciu vyradiť, pretože sa do systému dostáva odlišným spôsobom. Na tému upozornil web ghacks.net.

Štandardne majú používatelia možnosť zálohovať cez OneDrive a určiť si preddefinované priečinky, ktoré chcú preniesť do cloudu. Je to v zásade viac-menej synchronizácia než skutočné zálohovanie s pokročilými možnosťami, ako to poznáme pri špecializovaných softvéroch. Zároveň tento doplnok prekvapil používateľov systému Windows 10, u ktorého sa počítalo s minimálnym rozširovaním funkcií. V tomto čase je totiž Windows 10 v režime podpory, ktorá bude obsahovať bezpečnostné aktualizácie, prípadne opravy aktuálne dostupných funkcií.

S rozširovaním funkcií a noviniek sa v tomto systéme už nepočíta. Výnimku môžu tvoriť aplikácie dostupné cez Microsoft Store. No ani tu nie je záruka toho, že pre Windows 10 budú rovnaké, ako pre Windows 11. Aj preto je aplikácia Windows Backup prekvapením. Na pohľad sa javí ako duplicita k integrovanej službe OneDrive, keďže jej zálohovacie schopnosti sú na úrovni akejsi synchronizácie v OneDrive.

Toto je prípad, keď nejde vyslovene o kritickú súčasť systému, no administrátori chcú mať spravované počítače pod kontrolou. Tým, že sa Microsoft v poznámkach k vydaniu záplaty o tejto aplikácii nezmienil, administrátori sa na ňu nemali možnosť pripraviť. Problémom je aj to, že okrem používateľov s domácimi edíciami bola táto aplikácia zaradená aj do vydaní Enterprise používaných v podnikovom prostredí.

Tí kritizujú najmä to, že nemajú jednoduchú možnosť, ako zablokovať inštaláciu tejto aplikácie a ani neexistuje priamy spôsob, ako ju zo systému spravovaných počítačov odstrániť. Analýza podľa zdroja Esky013 z Redditu ukazuje, že aplikácia je súčasťou balíka Windows Feature Experience Pack. To sťažuje riešenie problémov administrátorov.

Bežne totiž nájdu aplikáciu v obvyklých umiestneniach ako napríklad %ProgramData% alebo %AppData%. Štandardne je totiž možné aplikácie odstraňovať prostredníctvom vymazania balíka appx. Tu sa však žiaden súbor nenachádza, a tak majú administrátori sťaženú situáciu. Mohli by síce odstrániť balík Windows Feature Experience Pack, no zároveň by odstránili aj ostatné aplikácie, ktoré sú súčasťou tohto balíka a nie je potrebné ich primárne odstraňovať.

Nateraz je pravdepodobné, že Microsoft túto situáciu vyrieši na svojej strane, pretože pôvodne softvér Windows Backup nemal byť zaradený v podnikových a takzvaných Education (špeciálne licencie pre školy) licenciách. Aplikácia bola totiž navrhnutá tak, aby zatiaľ podporovala len osobné účty.

Zdroj: Reddit, ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.