Microsoft predstavil nové zariadenia z rodiny Surface a šikovné príslušenstvo. Novinky je už možné objednať na predobjednávku, niektoré sa začínajú na globálnom trhu predávať dnes (12.5.2020). Navrhnuté sú tak, aby ste s nimi mohli pohodlne pracovať, učiť sa, spájať sa a tiež hrať sa a to odkiaľkoľvek.

Spôsob, akým pracujeme, učíme sa a spájame sa, sa počas posledného obdobia výrazne zmenil. Aj v dobe koronavírusu sú pre nás oknom do sveta – je to naša kancelária, škola ale aj náš spoločenský priestor. A tieto zariadenia sa pritom zlepšujú. Nie je to len o väčšej obrazovke a lepšej klávesnici, ale aj o všestrannosti zariadenia, cez ktorý sa pozeráme na svet. To je spoločným menovateľom noviniek s označením Microsoft Surface.

Microsoft konkrétne predstavil notebooky či tablety Surface Go 2, Surface Book 3 a slúchadlá Surface Headphones 2. Sú navrhnuté presne do doby, kedy sú lietadlá zaparkované na letiskách, kancelárie sú pusté a náš život sa ešte stále odohráva hlavne v domácnosti. Novinky sú zamerané na to, aby ste v týchto podmienkach boli čo najviac produktívni a aby sa vám pracovalo dobre.

Vychádzajú tiež z faktu, že Microsoft uvoľnil svoj komunikačný nástroj Teams v podstate pre každého a dokážu tento nástroj naplno využiť.

Novinky v skratke

Surface Go 2 je zameraný na ľahký prenosný dizajn a je to riešenie pre bežného používateľa pri práci alebo pri zábave
Surface Book 3 je najvýkonnejší laptop od spoločnosti Microsoft. Toto zariadenie je určené pre profesionálov, ktorí potrebujú vysoký výkon na desktope odkiaľkoľvek
Surface Headphones 2 sú slúchadlá určené na kvalitnú audiokomunikáciu

Dokovacia stanica Surface Dock 2 a viacportový Microsoft USB-C Travel Hub vám potom pomôžu vytvoriť vhodný pracovný priestor kdekoľvek to bude možné.

Surface Go 2

Notebook si zachováva tenký a ľahký dizajn, ale teraz ponúka väčší až 10,5-palcový displej PixelSense, ďalej vylepšenú výdrž batérie a prichádza s výkonom vyšším o 64 % v porovnaní s originálnym Surface Go s prvými generáciami Intel Core M. Vo výbave sú duálne mikrofóny, aby sa zvýšila zrozumiteľnosť hlasu a znížila sa zároveň úroveň šumu pozadia. To oceníte pri on-line stretnutiach alebo videochatoch. predná kamera má rozlíšenie 5 MPx a poskytuje ostré video aj pri slabom osvetlení. Microsoft pridal tiež novú aplikáciu pre zadnú kameru, aby sa vám uľahčilo skenovanie dokumentov. To oceníte vtedy, keď zdieľate poznámky zo schôdzky alebo robíte domáce úlohy. Spárovanie s perom SurfacePen umožňuje pohodlnejšiu výučbu pre žiakov, keďže s ním môžu kresliť diagramy, robiť si poznámky do dokumentov a pod. Surface Go sa dá prispôsobiť pomocou krytov a ďalšieho príslušenstva v rôznych farbách vrátane platinovej, čiernej, červenej a modrej. Surface Go 2 sa začína na cene 399 USD na na svetom trhu sa začína predávať práve dnes.

Surface Book 3

Prvý Surface Book bol vytvorený s cieľom dať ľuďom silu stolného počítača, univerzálnosť tabletu a slobodu ľahkého a tenkého notebooku v jednom zariadení. Vývojári, dizajnéri a profesionáli si vyberajú Surface Book na vývoj aplikácií, prácu v aplikáciách Adobe a Autodesk a na hranie náročnejších hier.

Surface Book 3 je najvýkonnejší laptop od Microsoftu s výkonom vyšším o 50 % v porovnaní so Surface Book 2 a s výdržou batérie až 17,5 hodiny. Vybrať si môžete 13-palcovú alebo 15-palcovú verziu. Surface Book 3 má však vždy ostrý displej PixelSense s vysokým rozlíšením, presný trackpad, pohodlnú klávesnicu a vysoký výkon procesorov Intel Core 10. generácie ako i výber diskrétnych grafických kariet NVIDIA GeForce GTX alebo Quadro RTX  GPU. Surface Book 3 teraz prichádza s až 32 GB RAM a extra rýchlym SSD diskom. Pre ľudí, ktorí sa radi hrajú, má 15-palcová verzia Surface Book 3 grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX  s dostatočným výkonom, aby ste sa mohli zahrať naozaj náročné hry s rozlíšením 1080p a 60 snímok za sekundu. Cena Surface Book 3 štartuje na 1599 USD a na globálny trh príde 21. mája.

Surface Headphones 2

Slúchadlá Surface Headphones 2 sú navrhnuté tak, aby ste si ich pohodlne nasadili cez uši a obklopia vás vysokou kvalitou zvuku, vrátane 13 úrovní kontroly okolitého hluku. Microsoft celkovo zlepšil kvalitu zvuku a výdrž batérie, vďaka čomu získate až 20 hodín čistého zvuku. Aktívne potlačenie hluku je nastaviteľné pomocou intuitívnych číselníkov na uchu a je špeciálne upravené tak, aby blokovalo alebo naopak zosilňovalo ľudské hlasy. Toto sa vám hodí, keď sa snažíte pracovať z domu a ste tu so spolubývajúcimi, deťmi, ďalšími ľuďmi alebo domácimi miláčikmi. Vylepšené boli aj náušníky, aby sa pri nosení okolo krku otočili o 180 stupňov. Z farebného vyhotovenia si môžete vybrať  klasickú čiernu alebo platinovú. Cena týchto slúchadiel je 249 USD a predávajú sa na globálnom trhu od dnes.

 Surface Earbuds

Existujú chvíle, keď sa chcete spojiť do videokonferencií bez toho, aby ste úplne uzavreli svet okolo seba. Earbuds sa hodia napr. pri počúvaní hudby, pri behaní alebo telefonovaní. Slúchadlá Surface Earbus ponúkajú intuitívne dotykové ovládanie, takže môžete začať telefonovať alebo meniť skladbu bez tohto, aby ste museli vytiahnuť telefón. Poskytujú bohatý zvuk, pričom Spotify si z Android telefónu spustíte trojitým klepnutím na toto slúchadlo. Výdrž na batériu je na celý deň a slúchadlá sa nabíjajú cez puzdro. Ich cena je 199 USD a začínajú sa predávať dnes.

Surface Dock 2

Pracovný priestor si môžete pohodlne upraviť pomocou príslušenstva Dock 2. Poskytuje rýchlejšie nabíjanie pripojeného zariadenia, je to organizátor pre káble s magnetickým pricvakávaním a zaistí aj kvalitný prenos údajov. Microsoft tiež oznámil viacportový cestovný set USB-C Travel Hub, ktoré vám poskytne viac spôsobov pripojenia k sieti, displejom a príslušenstvu cez USB-C. Cena za Surface Dock 2 je 259,99 USD, Microsoft USB-C sa predáva za 99,99 USD. Oboje sa začne predávať na konci mája na vybraných trhoch.

Surface Go 2 je možné objednať napr. v Alza.sk.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.