Nové nastavenie vysvetlí, aké dáta operačný systém analyzuje a prečo.

Operačný systém Windows 10 bol v čase svojho uvedenia na trh kritizovaný kvôli súkromiu. Niežeby sa odlišoval od ostatných platforiem, avšak Microsoftu nepomohlo, že množstvo používateľov zvolilo expresné nastavenie a možnosť upraviť si súkromie tak preskočilo. O týchto nastaveniach sa následne dozvedali z článkov na internete a v kombinácii s nafukovaním a nepravdami sa tak Microsoft dostal do nezávideniahodnej situácie.

Zbieranie dát môžete vypnúť a Windows 10 vám vysvetlí, aké obmedzenia s tým súvisia

Nová veľká aktualizácia s podtitulom Creators Update, ktorá bude začiatkom tohto roka bezplatne dostupná pre všetkých používateľov Windows 10, však v tomto smere prinesie novinky. Niežeby pribudli ďalšie možnosti, ako si upraviť súkromie, avšak nastavenie bude zjednotené a zároveň bude používateľa informovať o výhodách aj nevýhodách jednotlivých krokov. Môžete si napr. vypnúť zisťovanie lokality, avšak nebudete mať prehľad o aktuálnom počasí v mieste, kde sa nachádzate atď. Taktiež môžete vypnúť prispôsobené zobrazenie reklamy – objem reklamy to však neovplyvní.

Nové nastavenie sa automaticky zobrazí každému používateľovi pri prvom spustení systému. Existujúci používatelia budú na toto nastavenie upozornení notifikáciou. Microsoft takisto spustil nové webové centrum, ktoré obsahuje získané dáta, ako je vyhľadávanie cez Bing, informácie o lokalite atď. Ak však primárne používate služby od Googlu, je veľmi pravdepodobné, že na danom webe nájdete minimum záznamov. Z používateľského hľadiska je však fajn, že tu takáto možnosť je.

Nový web Microsoftu s informáciami o získaných dátach

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Skutočne nás Windows 10 sleduje?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit