Microsoft spôsobil to, že používatelia už nemôžu používať svoju webovú kameru potom, ako si nainštalovali Windows 10 Anniversary Update. A týka sa to aj úplne nových kamier, ktoré sa k počítaču pripájajú pomocou portu USB.

Tento výročný update, ktorý sa objavil 2. augusta údajne neobsahuje podporou dvoch hlavných formátov na kompresiu videa – kodekov H.264 a MJPEG . Podľa blogu Thurrott.com šlo o rozhodnutie firmy zamerané na zaistenie bezpečnosti vo Windows 10.

Stalo sa tak, že milióny používateľov systému Windows majú zo svojej kamery len statický obraz a to aj vtedy, keď chcú nadviazať videokomunikáciu cez program Skype, ktorý vlastní sám Microsoft. Tento problém sa týka nielen webových kamier známych výrobcov ako je napr. Logitech, ale aj vývojárov aplikácií, ktorí vo svojich aplikáciách a službách doteraz spoliehali práve na vyššie uvedené kodeky.

Microsoft k tomu pre Gizmodo uviedol, že Windows 10 dosiahol najvyššiu mieru používateľskej spokojnosti zo všetkých verzií Windows (presne uviedol nasledovné „highest customer satisfaction of any version of Windows„). Podľa Microsoftu však majú menší počet oznámení o neočakávanom správaní systému po tom, ako si používatelia nainštalovali Windows 10 Anniversary Update. Tento problém bude Microsoft riešiť .

Členovia Microsoft Windows Camera tímu už pracujú na odstránení tohto problému a prvé riešenie je naplánované na september. Bohužiaľ, bude sa týkať len podpory kodeku MJPEG. Častejšie používaný kodek H.264 sa bude riešiť až neskôr.

Ak ste si nainštalovali Windows 10 Anniversary Update a nie ste spokojní, môžete odinštalovať túto verziu do 10 dní od nainštalovania. 

Údajne však existuje už teraz riešenie, ktoré pomôže pri zamrznutom obraze web kamery a môžete ho vyskúšať, ak viete meniť nastavenie registrov operačného systému Windows. Tak snáď pomôže to, čo radí Rafael Rivera na svojom Tweete:

https://twitter.com/WithinRafael/status/766698660608348161?ref_src=twsrc%5Etfw

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.