Microsoft patrí medzi významných hráčov na trhu s cloudovou infraštruktúrou.

V konkurenčnom boji sa snaží hľadať nové spôsoby napájania a skladovania svojich technológií. Spoločnosť za týmto účelom vytvorila špeciálne dátové centrum, ktoré je už aktuálne nainštalované na morskom dne pri ostrove Orkney v Škótsku.

Projekt nesie názov Natick a hlavným cieľom je iniciatíva za účelom identifikácie environmentálne udržateľných spôsobov prevádzky dátových centier. Prvá fáza bola započatá v roku 2014, kedy sa do prevádzky uviedlo malé dátové centrum s ekvivalentom 300 stolných počítačov. V roku 2016 sa testovanie zopakovalo pre overenie správneho fungovania dátového centra.

Plavidlo z prvej fázy fungovalo v Tichom oceáne takmer štyri mesiace.

Pre druhú fázu, ktorá bola započatá pred pár hodinami, sa vytvorilo plavidlo s dĺžkou cez 12 metrov. Do neho sa umiestnilo 864 serverov v 12 regáloch a očakáva sa, že “kapsula” bude bez potreby (aj možnosti) údržby fungovať po dobu 5 rokov. 

Microsoft vynakladá svoje úsilie na vybudovanie takýchto dátových centier hlavne kvôli energetickej účinnosti a rýchlemu prenosu dát. Podľa štatistík, žije polovica svetovej populácie v rozmedzí do 200 kilometrov od brehu. Vďaka malej vzdialenosti serverov od veľkého počtu používateľov, im tak bude umožnený rýchlejší prístup k online službám.

Veľkou výhodou je aj energetická nezávislosť čerpaním energie z prírodných zdrojov. Sú tak eliminované energetické výpadky a vzniká výrazné zníženie nákladov. Voda nakoniec prispieva aj k efektívnemu chladeniu dátového centra bez dodatočných nákladov.

Dátové centrum, ktoré bolo pred pár hodinami spustené bude najbližších 12 mesiacov monitorované a následne sa budú vyhodnocovať zozbierané dáta za účelom zistenia troch hlavných faktorov:

  • spotreba energie
  • vnútorná teplota
  • vlhkosť

Microsoft od tohto projektu očakáva, že takto využívané dátové centrá budú skutočne lacnejšie a dokážu fungovať dlhé roky.

Zdroj: Gizmodo

Prečítajte si aj:

VIDEO: Microsoft a Facebook dokončili 160 Tbps podmorský optický kábel

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.