Nie je to prvá verzia sprístupneného kódu.

Už pred desiatimi rokmi Microsoft uvoľnil kódy na svoje prehistorické kúsky operačných systémov. Išlo o verzie MS-DOS 1.25 a 2.0, ktoré boli takmer pred 45 rokmi celé napísané v asembleri procesora 8086. Ide o strojový kód, ktorý sa dnes už takmer nepoužíva. Teraz prišlo na verziu OS MS-DOS 4.0, ktorá je sprístupnená pod licenciou MIT. Microsoft tak urobil v spolupráci s firmou IBM.

Obe firmy pracovali na produkte spoločne, pričom IBM vytvorila vetvu systému označenú ako Multitasking DOS. Nebola však priveľmi rozšírená. Anglický výskumník Connor „Starfrost“ Hyde sa k tomuto kódu dostal kontaktovaním Raya Ozzieho, bývalého technického riaditeľa Microsoftu.

Oslovil aj kanceláriu Microsoft Open Source Programs Office (OSPO) so žiadosťou o zváženie možnosti zverejnenia zdrojových kódov systému. Výskumník pracoval na dokumentovaní vzťahu DOS 4 a MT-DOS a výsledku v podobe OS/2.

Aj napriek tomu, že celý zdrojový kód sa nepodarilo nájsť, Microsoft zverejnil zdrojový kód DOS-u 4 spolu s binárnymi súbormi, ISO obrazmi aj PDF dokumentáciou. Používatelia , ktorých zaujíma táto história môžu použiť obrazy tohto systému a spustiť ich na starších počítačoch IBM PC XT, počítačoch s procesorom Pentium alebo na emulátoroch, napríklad 86box alebo PCem.

ms-dos logoZdroj: Microsoft

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.