Odstavenie prehliadača je postupné a prečo o jeho konci čítame viac ako posledné dva roky?

Podstatné sú dva dátumy – januárový a februárový v roku 2023.

Microsoft o skončení podpory pre tento prehliadač hovorí pravidelne. Faktom je, že zmena sa dotýkala najmä starších operačných systémom, napríklad Windows 7 a 8.1. Vo Windows 11 ho už nemáme a je potrebné použiť režim IE v prehliadači Edge. Koniec ako taký nie je definitívny, ak ho firmy alebo jednotlivci potrebujú, avšak treba na to ísť špeciálnym režimom.

Prípade Windows 10 je prakticky identický ako prípad minulých systémov. Microsoft vydá aktualizáciu, ktorou ho definitívne na tomto systéme odpíše. Používatelia tohto systému ho nebudú môcť využiť ako samostatnú aplikáciu. Bude sa dať použiť ako Režim Internet Explorera v prehliadači Edge. Toto by malo nastať vydaním kumulatívnej aktualizácie 14. februára 2023.

Oprava, ktorú firma vydá sa postará aj o to, aby sa odkazy pôvodne otvárané cez Internet Explorer po novom otvárali v Edgei. Podpora pre IE sa oficiálne skončila 15. júna 2022. To bola prvá fáza jeho vyraďovania. Stále sa však dal používať, riziko bolo v tom, že sa firma o prehliadač prestala starať. Rozdiel by mal byť v tom, že aplikácia je bez podpory, no Režim IE by mal byť udržiavaný v rámci prehliadača Edge.

Ako sme uvideli v úvode, dátumy ohľadne IE sú podstatné dva. V januári vyjde voliteľná aktualizácia, ktorá IE 11 zo systému Windows 10 odstráni. Tí, ktorí si nenainštalujú voliteľnú záplatu, predĺžia jeho život vo forme samostatnej aplikácie do 14. februára. Toto sa bude týkať asi len špecifickej skupiny používateľov. Mnohí, ktorí ho používajú majú buď staré Windowsy a tam je otázka bezpečnosti úplne inde. Tkvie v starom systéme, z ktorého by mali používatelia prejsť aspoň na Windows 10.

Celá kauza okolo IE je postavená pre vývojárov a firmy, ktoré majú fungujúce programy na komponentoch z IE. Nie že by nejaké firmy browsovali cez tento prehliadač, no vývojárske komponenty umožňujú do svojich programov zahrnúť jeho knižnice a súčasti, napríklad ako OLE objekt (Object Linking and Embedding).

Potom stačí, aby nejaká aplikácia na zobrazenie HTML stránky využívala komponent z knižnice napojenej na Internet Explorer a jej funkčnosť sa obmedzí. Aj preto Microsoft plánuje ponechať v systéme niektoré súčasti prehliadača, hoci sa ako aplikácia nebude dať spustiť.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.