Reakcia Microsoftu na seba nenechala dlho čakať.

Podľa webu TorrentFreak reaguje firma požiadavkami o stiahnutie ISO súboru kolujúceho po internete. Viac ako o toto by sa mala starať o to, aby k takýmto únikom nedochádzalo. V prípade takto veľkej spoločnosti a množstvu testerov, to však nie je ľahká úloha. Microsoft tak bojuje na fronte, ktorý sa zle manažuje. Inak povedané, dá sa len hasiť, nepredpokladáme, že by vývojárska zostava Windows 11 navždy opustila internet.

O tejto verzii informovali technologické weby vrátane nášho. Stiahnutie tohto ISO súboru bolo možné z Google Drive alebo iných úložísk, rovnako tak na torrentových sieťach. Z pohľadu zvedavých používateľov sa ťažko identifikuje, či je možné takúto verziu použiť. Totiž samotný Microsoft umožňuje zapojiť sa do testovania a mať prístup k vývojovým verziám.

DCMA compliant

Sťažnosť zo strany DCMA voči spoločnosti Google. Zdroj: TorrentFreak

Sťahovanie z torrentu je však vždy trochu podozrivé a ak si nie ste istí, ako je chránený súbor autorským zákonom, odporúčame využiť iný zdroj. Rovnako tak ani cloudové úložiská typu Drive či Mega. Tu ich vnímame ako súkromné a aj vy máte možnosť nahrať akýkoľvek súbor na svoje úložisko a zdieľať ho. Neznamená to ale, že pôjde o legálny čin. Nahrať áno, avšak pre seba, nie ako súbor na neobmedzené šírenie internetom.

Microsoft teda postupne kontaktuje poskytovateľov úložiska, aby predmetné súbory zo svojich diskov odstránil. Netradičné bolo aj to, že firma uvádzala zdroj spravodajský server The Verge, namiesto Google Drive. Samozrejme, skutočný pôvodca je Google Drive, nie spomínaným spravodajský server.

Rovnako tak boli kladené požiadavky na sociálnu sieť Twitter a odstraňovanie odkazov, ktoré vedú k ISO obrazu Windows 11. Podobná situácia nastala v Japonsku, kde firma cez zastupiteľskú organizáciu DCMA podala podnet na web BeeBom.com.

Tento web vydal o Windows 11 viac článkov, no vo výrobcu nevzbudili veľkú pozornosť. To sa ale zmenilo, keď sa v článkoch objavili odkazy na stiahnutie tohto systému v úložiskách Google Drive a HiDrive. Články nakoniec zo serveru zmizli a takisto aktuálne nefunguje množstvo odkazov vedúcich na súbor v Google Drive.

media fire broken link

MediaFire nie je jediné úložisko, ktoré museli ISO súbor Windows 11 odstrániť. Zdroj: TorrentFreak

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Nový Windows 11 sa podarilo aktivovať starými licenciami

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.