Internet sa zabával „trollením“ umelej inteligencie.

Tay je názov umelej inteligencie od Microsoftu, ktorá komunikuje prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Pri pohľade na jej profil si môžete pozrieť, čo odpisuje ľudom, avšak experiment sa pomerne rýchlo po spustení vytrhol spod kontroly. Ak ste videli film Chappie, viete si predstaviť, čo sa asi stalo.

https://twitter.com/TayandYou/status/712613527782076417

Internet jednoducho miluje AI botov (účty, ktoré komunikujú pomocou umelej inteligencie) a ešte viac si užíva, keď môže zneužívať ich nedostatky. V prípade Tay sa to prejavilo takým spôsobom, že používatelia Twitteru spravili z umelej inteligencie rasistu, ktorý tvrdí, že „Hitler nespravil nič zlé“ a že k holokaustu nikdy nedošlo a je to výmysel. Umelá inteligencia jednoducho opakovala fakty, ktoré ju ostatní používatelia naučili. Bez ohľadu na to, či sú pravdivé, korektné alebo nie.

Microsoft všetky rasistické správy zmazal, avšak niektoré vyhlásenia sa podarilo zdokumentovať, takže si môžete pozrieť, ako Tay poburovala a „zabávala“ celý internet svojimi vyhláseniami. Aktuálne by však už mala fungovať správne, Microsoft upravil jej správanie. Už teda nevyhlasuje, že feminizmus je rakovina, ale priznáva, že má feminizmus rada.

https://twitter.com/TayandYou/status/712832594983780352

Zmazané rasistické výroky umelej inteligencie:

https://twitter.com/MoonbeamMelly/status/713009804776710144

tay_01_nowat

tay_02_nowat

tay_03_nowat

tay_04_nowat

Áno, aj takéto veci robia ľudia na internete. Posielajú umelej inteligencii fotku svojich genitálií na ohodnotenie

Áno, aj takéto veci robia ľudia na internete. Posielajú umelej inteligencii fotku svojich genitálií na ohodnotenie

Zdroj: Kotaku, Gizmodo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit