Aké je to surfovať na internete po vyčerpaní balíčka plnou rýchlosťou?

Zamerali sme sa na zisťovanie pri rýchlosti 125 kB/s, keďže to bol náš skutočný prípad

Ponuka operátorov obsahuje rôzne spôsoby, ako si zaplatiť prístup na internet. Dobrá správa je, že po vyčerpaní predplatených dát sa nebude uplatňovať špeciálna tarifikácia a nebudete platiť viac. Ak teda oželiete plnú rýchlosť a postačí vám aj pomalý internet, budete ho mať v rámci balíka zadarmo.

Druhá situácia je, že vám operátor internet zastaví. Ešte je tu špecifická situácia, ktorá sa týka predplatených kariet, konkrétne pri O2 Voľnosť, kde sa uplatní strhnutie kreditu 75 centov za každý nový deň, v ktorom začnete čerpať dáta. Podrobnejšie informácie nájdete v našom článku s porovnaním internetu našich operátorov.

Aký pomalý je internet po vyčerpaní dát?

To, aký máte typ paušálu alebo balíčka na predplatenej karte, bude odzrkadľovať výsledné rýchlosti pri vyčerpaní voľných dát. Tu sa nezameriame na to, čo má aký operátor. Uvedieme vám príklady toho, ako porozumieť rýchlostiam a čo to v praxi znamená.

Rýchlosti sa uvádzajú v kb/s alebo Mb/s či iných jednotkách v bitoch. Teda kilo bity alebo mega bity. Je to iné ako megabajty. Keďže 1 bajt = 8 bitov, treba si to previesť do nám známejšej podoby. Je bežné, že operátori udávajú mesačný objem plnou rýchlosťou v megabajtoch, no rýchlostné obmedzenia potom uvádzajú v mega bitoch.

Na pohľad získate dajme tomu 16 GB dát, ktoré prenesiete v plnej rýchlosti. Na 5G sieti využijete plné možnosti v danej chvíli, ktoré operátor má. Keď ich ale vyčerpáte, budete v rámci niektorých paušálov surfovať ďalej, avšak budete mať limitovanú rýchlosť, aj keby ste boli v 5G sieti. Ako príklad použijeme často uvádzaný limit 1 Mb/s.

Pozor! Toto nie je 1 MB/s. Budeme teda deliť ôsmimi. Prečo vlastne delíme? Pretože okrem iných dôvodov vám prehliadač alebo iné aplikácie ukazujú rýchlosti v MB/s. Skúste si to všimnúť, keď budete na smartfóne niečo sťahovať alebo hoci aj na počítači. Preto operátorská ponuka 1 Mb/s sa vlastne zníži na skutočných 125 kB/s.

Keď má súbor veľkosť 10 MB, nebude jeho stiahnutie trvať teoretických 10 sekúnd (rýchlosťou 1 Mb/s). Bude to 80 sekúnd. A to sme len na matematickom výpočte. Keďže máme jednotku MB, potrebujeme aj rýchlosť počítať v MB. 1 Mb/s sa rovná 125 kB/s. Teraz už je vidno, aký pomalý je internet pri 1 Mb/s.

Prečo sa pomalý internet nedá použiť?

Alebo len veľmi problematicky. Vyskúšali sme to v praxi.

Stránky WWW

Stránka www.touchit.sk, na ktorej čítate tento článok sa na 5G spojení načíta do dvoch sekúnd. V prípade 125 kB/s limitovanom spojení to bolo viac ako 10 sekúnd. Na druhý pokus, na prvom pokuse sa nám načítal jeden obrázok a pravdepodobne nejaké nie priamo viditeľné súbory, ktoré stránka obsahuje.

Spojenie sa zaseklo pri takto pomalom prenose dát. Dnes sú stránky naozaj väčšie ako v minulosti. Ani len prezeranie internetu nebude tak celkom jednoduché, už vôbec nie príjemné.

YouTube

Pri rýchlosti 125 kB/s na video zabudnite. V akejkoľvek forme a rozlíšení. V praxi sa dá na to pozerať, že počkáte niekoľko minút, kým sa načíta časť videa vopred. Avšak aj tak bude prehrávanie spotrebovávať dáta rýchlejšie, ako sa stihne načítať ďalšia časť videa vopred.

V našom prípade sme s aplikáciou YouTube veľmi nepochodili. Dala sa zapnúť a zobrazila nakešované dáta z jej prehliadania pred niekoľkými hodinami, kým sme ešte nemali limitovaný internet.

Načítanie videa ale bolo neúspešné a prakticky sa nedá hovoriť o tom, že si niečo pozriete, ledva niečo vyhľadáte. Ak aj budete chcieť niečo pozerať, dáta vám spotrebujú aj reklamy vo videu. 1 Mb/s je málo.

Sociálne siete

Na četovanie sa rýchlostný limit dá použiť. Písanie správ alebo emailov by malo byť reálne. Počítajte ale s tým, že aj vám budú prichádzať emaily. A to znamená aj megabajty navyše v podobe príloh. Posielanie textových správ je ale celkom reálne, či už cez email, WhatsApp alebo napríklad Messenger.

Facebook

Toto vám fungovať nebude, minimálne veľmi ťažko. V našom prípade sme vyskúšali obnoviť viackrát domovskú stránku s novými príspevkami. Občas sa nám načítali prvé príspevky, v závislosti od ich obsahu. Po načítaní niekoľkých príspevkov sa ale ďalšie načítali len veľmi ťažko.

Instagram je o fotkách a videách. S takto obmedzenou rýchlosťou nemusíte aplikáciu ani zapínať.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.