Prenosové rýchlosti sú po minutí predplateného objemu dát výrazne nižšie.

Slovenskí operátori neustále prichádzajú s novými ponukami, ktorých hlavnou úlohou je prilákať čo najviac zákazníkov. Niektoré ponuky sú výhodnejšie, no iné menej. V tomto článku nebudeme však porovnávať ceny a hľadať “najvýhodnejší” paušál. Zameriame sa na dáta a ich fungovania v paušáloch 3 operátorov – Telekom, Orange a O2.

Ukážeme vám, čo všetko dokážete robiť aj vtedy, keď sa vám minú všetky mobilné dáta plnou prenosovou rýchlosťou. Aj keď operátori pri väčšine paušálov sľubujú bezplatné online pripojenie do internetu aj po prečerpaní predplatených dát, nie vždy je to pre používateľov výhodné. Tí sú neraz obmedzení iba na základné „online“ operácie, ako napríklad načítanie e-mailov alebo jednoduchých stránok.

girl internet

To zákazníka neskôr môže prinútiť, aby si dokúpil ďalší dátový balík “plnou rýchlosťou”, než by mal byť s prenosovou rýchlosťou mobilných dát “takmer na nule”. Aj preto je dôležité vybrať si správny paušál. Hoci na začiatku pri jeho vyberaní môžete ušetriť zopár EUR, tak v konečnom dôsledku ich operátorovi darujete” naspäť pri extra dátových balíčkoch, ktoré si neskôr dokúpite, aby ste mali plnohodnotný prístup do internetu.

O2

Pri paušáloch O2 Dáta má používateľ predplatený určitý objem dát. Po jeho vyčerpaní sa dáta pozastavia. Je ich však možné jednoducho aktivovať prostredníctvom stránky, na ktorej sa zobrazí aktuálna dátová ponuka podľa zvoleného programu. Pre ďalšie využívanie dát v rámci paušálu je tak potrené navýšiť alebo obnoviť dátový balíček. V tomto prípade má používateľ svoje dáta vždy k dispozícii plnou prenosovou rýchlosťou.

Dátový paušál o2Zdroj: O2

Neobmedzené dáta v Smart paušáloch sú skutočne neobmedzené, avšak je medzi nimi rozdiel. V ponuke je Titánový, Platinový a Diamantový O2 SMART Paušál. Tie skutočne nemusíte ani po minutí dát plnou rýchlosťou nikdy navyšovať. Čo to znamená?

Ak náhodou spotrebujete počas jedného fakturačného obdobia 150 GB mobilných dát s Titánovým a Platinovým O2 SMART paušálom, respektíve 1 000 GB s Diamantovým O2 SMART paušálom, môžete dátovať aj naďalej, ale rýchlosť prenosu bude znížená na 2 Mb/s pre sťahovanie a 1 Mb/s pre odosielanie dát. Tieto rýchlosti sú dostatočné vysoké na pomerne pohodlné prezeranie webu, alebo online videí s nižším rozlíšením.

Smart paušál O2Zdroj: O2

Na bežné používanie aplikácií, sledovanie videí, streamovanie hudby, odosielanie emailov, sociálne siete, či navigáciu vám aj s rezervou postačí balík 4G/5G Optimal s rýchlosťou 10 Mb/s. Tá je dostupná v Titánovom paušále. Ak ste náročný používateľ, tak na vyššiu kvalitu prenosu a sťahovanie veľkých súborov odporúčame balík 4G/5G Plus s rýchlosťou 20 Mb/s. Tá je dostupná v Platinovom paušále. Pre maximálne využitie 4G/5G siete je najvhodnejší balík 4G/5G Max. V tomto prípade nebude obmedzovaní ani rýchlosťou a ani predplateným objemom dát. Tá je dostupná v Diamantovom paušále.

Telekom 

Pri paušáloch od Telekomu je ponuka iba mierne odlišná. V prípade, že predplatené dáta zo svojho paušálu miniete, tak v danom paušále surfujete aj naďalej, ale so zníženou rýchlosťou. Je potrebné si však dať pozor na jedno nastavenie. Pri vybraných paušáloch je potrebné aktivovať si balíček Vždy online, ktorý vám umožňuje surfovať donekonečna pri obmedzenej rýchlosti od 128 kb/s, a to po prečerpaní voľného objemu dát vo vašom paušále. Toto nastavenie vykonáte priamo v Telekom aplikácii.

Telekom paušálZdroj: Telekom

Pri paušáloch T Nekonečno 33, T Nekonečno 39, T Dáta HD, T Nekonečno SD, T Nekonečno HD po prečerpaní dát naďalej automaticky dátujete rýchlosťou od 1 Mb/s do 20 Mb/s v závislosti od konkrétneho paušálu (aktivácia balíka Vždy online nie je potrebná).

Pre paušály T Základ 12, T Základ 15, T Základ 18, T Dáta 18, T Ideál 21, T Ideál 22, T Dáta 22, T Ideál 24, T Ideál 26, T Dáta 26, T Ideál 28 je po prečerpaní voľného objemu dát potrebná dodatočná bezplatná aktivácia balíka Vždy online v Telekom aplikácii.

Telekom paušálZdroj: Telekom

Orange

V prípade Orangeu v ponuke dátových paušálov je vidieť vyrovnanosť. Väčšina základných paušálov má v ponuke prenosové rýchlosť po prečerpaní dát plnou rýchlosťou na úrovni 128 kb/s. Táto rýchlosť postačuje iba na základné online operácie. Paušály zo stredu ponuky sú na tom lepšie. Ich prenosové rýchlosti sú na úrovni 1 – 3 Mb/s, zatiaľ čo vrcholom ponuky je paušál Go Safe Exkluziv, ktorý aj po prečerpaní dát ponúka prenosovú rýchlosť na úrovni 10 Mb/s. Viac už prezradí galéria nižšie.

  • Orange paušálZdroj: Orange
  • Orange paušálZdroj: Orange
  • Orange paušálZdroj: Orange
  • Orange paušálZdroj: Orange

Akú rýchlosť pripojenia potrebujete aj po prečerpaní predplatených dát?

Na základe vyššie uvedených parametrov si viete vybrať na portáloch slovenských operátorov taký paušál, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám aj podľa “dátovej rezervy”, ktorú ponúka. Pokiaľ radi cestujete a potrebujete mať dáta neustále k dispozícii (na práce/zábavu), tak je optimálne, aby vám po vyčerpaní dát plnou rýchlosťou zostala prenosová rýchlosť aspoň 2 Mb/s

Pokiaľ vám postačí základné načítanie mailov a jednoduchých webových stránok, tak pokojne stiahnite aj po paušály, ktorý po vyčerpaní predplateného objemu dát ponúka prenosovú rýchlosť 128 kb/s

Samozrejme, je tu aj možnosť, že dáta po ich minutí už nepotrebujete, a máte zakúpenú napríklad prémiovú verziu jednej zo streamovacích služieb. Online obsah si tak môžete v prípade potreby jednoducho stiahnuť k offline prehrávaniu. Nižšie si pozrite, aké prenosové rýchlosti vyžadujú konkrétne činnosti.

Streamovacie služby HBO, YouTube, NetflixZdroj: WhatToWatch
Streamovacie služby HBO, YouTube, Netflix

Prenosové rýchlosti na základe používania

  • 128 kb/s a 256 kb/s umožňuje používanie četových aplikácií, načítavanie e-mailov a prezeranie jednoduchých webových stránok.
  • 1 Mb/s umožňuje prehrávať videá v rozlíšení 360p a načítať Facebook novinky.
  • 2 Mb/s umožňuje prehrávať videá v rozlíšení 480p a pozerať Insta stories.
  • 3 Mb/s umožňuje prehrávať videá v rozlíšení 720p (HD) a bežné surfovanie na webe.
  • 6 Mb/s umožňuje prehrávať videá v rozlíšení 1080p (HD)
  • 10 Mb/s umožňuje veľmi rýchle pripojenie vhodné aj na vytváranie hotspotu
  • 20 Mb/s umožňuje plynulo prehrávať videá v 4K. 100 MB dát stiahne približne za 40 sekúnd.

Okrem vyššie uvedených možností jednotlivých prenosových rýchlosti uvádzame aj prenosové rýchlosti sietí 3G a 4G.

  • 3G – 14,4 Mb/s pre prijímanie a 2 Mb/s pre odosielanie dát,
  • 4G LTE – 25 Mb/s pre prijímanie a 15 Mb/s pre odosielanie dát.

Dobrým pomocníkom kvôli predstave však môže byť aj tabuľka nižšie, v ktorej sú uvedené prenosové rýchlosti pri prehrávaní YouTube videí:

RozlíšeniePrenosová rýchlosť
4K / 2160p @60 fps20,000 – 51,000 kb/s
4K / 2160p @30 fps13,000 – 34,000 kb/s
1440p @60 fps9,000 – 18,000 kb/s
1440p @30 fps6,000 – 13,000 kb/s
1080p @60 fps4,500 – 9,000 kb/s
1080p3,000 – 6,000 kb/s
720p @60 fps2,250 – 6,000 kb/s
720p1,500 – 4,000 kb/s
480p500 – 2,000 kb/s
360p400 – 1,000 kb/s
240p300 – 700 kb/s

Tento prehľad vám pomôže nielen pri výbere správneho mobilného dátového balíka, ale na základe neho si viete vybrať aj vhodný internet na doma. Pokiaľ ste náročným používateľom, a radi sledujete videá vo vysokom rozlíšení, tak optické pripojenie do internetu je stávka na istotu. Metalické by totiž mohlo mať s požadovanými prenosovými rýchlosťami značný problém.

Zdroj: O2, Telekom, Orange

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.