Mnoho firiem sa v poslednom čase snaží vyrobiť použiteľné mini PC na cesty s desktopovým operačným systémom Windows 10. Výnimkou nie je ani holandská technologická spoločnosť Ockel, ktorá sa rozhodla prostredníctom crowdfundingového portálu Indiegogo zrealizovať projekt najmenšieho prenosného PC s displejom na svete.

ockel_nowat

Ockel Sirius A má byť podľa jeho tvorcov revolučným zariadením, ktoré sa pri rozmeroch 80 × 150 mm a hrúbke 6 ÷ 12 mm pohodlne zmestí do každého vrecka. Pýšiť by sa mal 6-palcovým displejom s Full HD rozlíšením, štvorjadrovým procesorom Intel Atom X7-8750, 4 GB operačnou pamäťou RAM, 64 GB HDD či 3000 mAh batériou. Najväčším lákadlom však bude možnosť konektivity, keďže Sirius A ponúkne plnohodnotný sieťový konektor, dva USB 3.0, jeden USB-C, HDMI konektor i Display port. Zvládne aj spoluprácu s monitormi v 4K rozlíšení. Výbavu dopĺňajú Wi-Fi v štandarde ac, Bluetooth 4.2, slot pre Micro SD či 3.5 mm jack. Fakt, že to nebude len počítač, ale aj mobilný telefón nám naznačuje prítomnosť gyroskopu, accelerometra, magnetometra, no hlavne reproduktorov, mikrofónu a prednej kamery.

Pre úspech projektu Sirius A bola potrebná investícia od podporovateľov na úrovni minimálne 100 tisíc dolárov. Aktuálne je už vyzbieraných takmer 300 tisíc a preto je jasné, že sa čoskoro začne s výrobou. Prví majitelia by sa z nich mohli tešiť už v máji budúceho roku.

Zdroj:The VergeObrázokObrázok 2

Značky: