Aplikáciu Tatra banka používame dlhodobo, veď táto banka s bankovými aplikáciami na Slovensku začala ako prvá. Naposledy prešla kompletným redizajnom vo februári, neskôr v júni a aktuálnou novinkou je podpora pre inteligentné hodinky. Zaujímavosťou je, že táto aplikácia podporuje špeciálne tablety, pričom využíva ich väčšiu plochu displeja na lepšie zobrazenie informácií.

Tatra banka už podporuje aj hodinky Apple Watch

Tatra banka už podporuje aj hodinky Apple Watch

Tatra banka v minulosti zaviedla na overenie používateľa pri aktivácii mobilnej aplikácie hardvérovú čítačku, čo prinieslo vysokú bezpečnosť, ale zároveň to bolo trochu nepohodlné. Teraz existuje aj mobilná aplikácia Čítačka TB, ktorá umožňuje oveľa jednoduchšiu aktiváciu a pritom miera zabezpečenia je rovnaká. Na aktiváciu tak potrebuje vaše unikátne PID číslo a heslo do internetbankingu, ostatné si urobíte na jednom telefóne/tablete. Mobilná aplikácia podporuje platformy Android, iOS, ale aj Windows Phone a Blackberry.

Samotná aplikácia pre Android je dizajnovo veľmi prívetivá. V ľavom hornom rohu nájdete hlavnú ponuku, cez ktorú pristupujete k jednotlivým funkciám. Domovská obrazovka aplikácie pozostáva z widgetov najčastejšie používaných produktov a služieb. Hneď po štarte aplikácie vidíte zostatok na účte, a to v grafe za posledných 15 dní. Ďalej vidíte Spending report, teda zhrnutie príjmov a výdavkov, a to aj v podobe interaktívneho grafu s výdavkovými kategóriami. Tu si tiež môžete nastaviť rozpočet a spravovať kategórie.

Spending report vám pomáha sledovať vývoj vášho účtu a nastaviť si rozpočet

Spending report vám pomáha sledovať vývoj vášho účtu a nastaviť si rozpočet

Rolovaním sa dostanete ku kreditným kartám, úverom a informáciám o pobočkách a bankomatoch ako aj ku kurzovému lístku. Kliknutím na bežný účet sa dostávate k jeho zobrazeniu na celej ploche displeja a hneď máte k dispozícii najčastejšie operácie: pohyby, platbu, výber z bankomatu, trvalé príkazy, zmenu názvu účtu, mesačný výpis PDF a čakajúce platby. Pri platbe môžete využiť systém načítania čiarového kódu. Podobne kliknutie na Spending report vedie k jeho zobrazeniu na celej ploche s ďalšími detailami.

Kliknutie na pobočky a bankomaty vedie priamo k možnosti navigácie, v prípade Androidu cez Google mapy, a to v režime na pešo.

Veľmi sa nám páčilo, že teraz môžete nastaviť interval 2 minúty na to, aby sa aplikácia neodhlasovala, aj keď prejdete do inej aplikácie alebo sa vám telefón na chvíľku vypne. V predvolenom stave je táto možnosť zakázaná, ale my sme si ju povolili, lebo vždy potrebujeme zistiť napr. z mailov číslo účtu alebo variabilný symbol a toto je účinný systém, ako sa zbaviť otravných lístočkov.

V nastaveniach si môžete zapnúť interval 2 minúty a tiež povoliť spoluprácu s inteligentnými hodinkami

V nastaveniach si môžete zapnúť interval 2 minúty a tiež povoliť spoluprácu s inteligentnými hodinkami

Vynikajúca možnosť je výber z bankomatu priamo mobilom. Priamo na mobile si vyberáte sumu, ktorú chcete vybrať a dostanete 6-miestny kód. Tento zadáte do bankomatu a ten vám peniaze vydá. Kód je platný 20 minút, vyberať môžete v ktoromkoľvek bankomate TB. Ak to nestihnete, operácia sa zruší a dostanete o tom správu.

Takto sa zadáva výber hotovosti z bankomatu priamo cez mobil

Takto sa zadáva výber hotovosti z bankomatu priamo cez mobil

Najnovšia inovácia mobilnej aplikácie priniesla možnosť spolupráce s inteligentnými hodinkami. Na hodinkách si zrealizujete najčastejšie úlohy – zobrazí sa vám zostatok na účte a môžete sa dostať k posledným pohybom na účte. Aplikácia podporuje hodinky Apple Watch a hodinky s operačným systémom Android Wear. Hodinky musíte mať spárované so smartfónom, na ktorom máte aktivovanú mobilnú aplikáciu Tatra banka.

Takto sa na hodinkách zobrazí zostatok na vašom účte

Takto sa na hodinkách zobrazí zostatok na vašom účte

A tu sú prehľadne zobrazené pohyby na účte, pričom môžete medzi nimi listovať

A tu sú prehľadne zobrazené pohyby na účte, pričom môžete medzi nimi listovať

Táto verzia tiež priniesla možnosť zadania prevodného príkazu z kreditnej karty, nájdete tu informácie o doplnkovom dôchodkovom sporení a máte možnosť tlačiť alebo zdieľať detaily pohybu na bežnom účte. Pribudli Push notifikácie, ktoré vás upozornia na novú správu a budete tak informovaní napr. o nezrealizovaní prevodného príkazu. A ďalšia novinka – v prípade nezrealizovania trvalého príkazu budete môcť jednoducho vytvoriť jednorazový prevodný príkaz so všetkými prednastavenými symbolmi podľa trvalého príkazu.

Celkovo považujeme mobilnú aplikáciu Tatra banka za najinovatívnejšiu na Slovensku. Má viacero unikátnych vlastností, ľahko sa ovláda a je prehľadná. Aktuálna spolupráca s inteligentnými hodinkami je zrejme začiatok podpory nositeľných zariadení.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.