Nie každý z vás je pravdepodobne fanúšikom kombinácie leto, dovolenka a smartfón.

Faktom je, že mobilné telefóny so sebou nosíme prakticky neustále a aj keď sa možnože snažíme obmedzovať ich používanie, smartfón s vhodnými mobilnými aplikáciami môže byť užitočnou pomôckou. Aj počas leta.

V tomto článku sme pre vás pripravili výber aplikácií, ktoré nás zaujali a ktoré sme používali v minulosti počas letného obdobia alebo ich plánujeme používať počas tohto leta.

Facebook

Nie, Facebook sme do tohto článku nezaradili kvôli tomu, aby sme vám odporučili zdieľať fotky z dovolenky s vašimi blízkymi. Sociálnu sieť sme do zoznamu zakomponovali kvôli tomu, že ponúka niekoľko užitočných funkcií, ktoré možno oceníte počas letných mesiacov.

Konkrétne máme na mysli funkciu Priatelia v blízkosti, ktorá zobrazuje, kde sa aktuálne nachádzajú vaši Facebook priatelia. Tí musia mať túto funkciu aktivovanú a hoci nevidíte konkrétnu polohu (pre tento účel slúži iná funkcia v aplikácii Messenger), minimálne máte prehľad o tom, v ktorom meste sa nachádzajú. Pomocou tejto funkcie môžete teda napr. zistiť, že okrem vás sú na dovolenke v tom istom letovisku aj kamaráti, ktorých ste už dlhšie nevideli.

Ďalšia praktická funkcia sa nazýva Miesta v blízkosti. Tá môže pomôcť pri hľadaní vhodného miesta na obed či kávu. Facebook umožňuje hľadať atraktívne miesta vo vašej aktuálnej blízkosti, pričom môžete vyhľadávať aj podľa jednotlivých kategórií – reštaurácie, kaviarne, hotely, nakupovanie, nočný život, outdoor, umenie atď. K dispozícii máte aj hodnotenia ostatných používateľov, čo môže pomôcť pri výbere.

Facebook v sebe obsahuje aj zabudovanú predpoveď počasia či informácie o vašich obľúbených športových tímoch. Informácie o Počasí sa určite vždy hodia, netreba kvôli tomu inštalovať alebo spúšťať ďalšiu aplikáciu. Výbornou funkciou je takisto Vyhľadávanie Wi-Fi, ktoré odporučí dostupné a bezplatné Wi-Fi siete, ku ktorým sa môžete prihlásiť. Zíde sa to napr. počas cestovania v zahraničí.

Google Play
App Store

Vypadni.sk

Leto je ideálny čas na spoznávanie krás prírody a kde inde začať ako na Slovensku. Aplikácia Vypadni.sk obsahuje bohatú databázu atraktívnych objektov a atrakcií na území našej krajiny. Tie si môžete prehliadať podľa kategórií, čo uľahčuje výber – k dispozícii sú kategórie pamiatky, jaskyne, prírody, hrady a zámky, múzea, kostoly a pútnické miesta, zoo, rarity, vodopády a jazerá, ale aj prírodné kúpaliská, aquaparky a termálne kúpaliská. Posledné menované kategórie sa určite zídu počas horúcich letných dní.

Aplikáciu Vypadni chválime za intuitívne a prehľadné spracovanie. Jednotlivé objekty obsahujú podrobné informácie, odkazy na prípadne oficiálne webové stránky či kontaktné údaje. Taktiež si môžete nechať zobraziť miesta okolo vás, ak sa vám nechce cestovať cez celé Slovensko.

Aplikácia obsahuje aj mapové podklady, môžete sa prepínať medzi turistickými chodníkmi, cyklistickými trasami či mapami spoločnosti Google. Pokiaľ teda plánujete tráviť leto aj aktívnym spoznávaním Slovenska, aplikácia Vypadni by vo vašom telefóne nemala chýbať.

App Store

Locus Map Free

Toto je ďalšia ideálna appka na výlety do prírody. Škoda, že je dostupná iba pre Android. Locus Map obsahuje veľké množstvo mapových podkladov, ktoré využijete pri prechádzkach lesmi či v rámci bicyklovania sa.

Aplikácia umožňuje online aj offline používanie, dokáže zaznamenať trasy vašich výletov či tréningov. Odporučí aj zaujímavosti vo vašom okolí. Nevýhodou je jej dizajn, ktorý nie je úplne používateľský prívetivý a spočiatku sa tak budete musieť s aplikáciou zoznámiť a naučiť sa ju používať.

Locus Mapy sú dostupné zadarmo aj v platenej verzii. Bezplatná verzia umožňuje stiahnuť mapové podklady do offline režimu bez platenia, ale k dispozícii sú aj prémiové mapy. Prvé tri mapy sú zadarmo, takže pre účely letných výletov by ste si mohli vystačiť aj bez platenia.

Hoci základné mapové podklady ponúka aj appka Vypadni.sk, Locus Map je v tomto smere oveľa prepracovanejší nástroj.

App Store

Služby do vrecka

Služby do vrecka je praktická aplikácia, ktorú využijete nielen počas letných mesiacov. Ide o užitočného pomocníka a má predpoklady na to, aby sa stal stálou súčasťou aplikácií vo vašom telefóne. Ide o výtvor slovenského vývojára, ktorý je navrhnutý priamo pre Slovákov a na výsledku je to poznať.

Služby do vrecka obsahujú viacero praktických informácií, ako je predpoveď počasia, cestovné poriadky aj s meškaním vlakov, aktuálne dopravné informácie, zoznam telefónnych čísel na taxi služby prakticky v každom slovenskom meste atď. V aplikácii nájdete aj ďalšie dôležité telefónne čísla, horské výstrahy, zoznam okolitých lekární a pohotovostí a informácie o tom, ako poskytovať prvú pomoc. Aplikácia tiež obsahuje informácie o pokutách, aktuálnych výmenných kurzoch, zaujímavých miestach v okolí, ako sú banky, autoservisy, bary, atrakcie, čerpacie stanice, horské chaty, vodné parky a kúpaliská atď. a nechýba ani zábavná sekcia.

Je toho naozaj veľa, čo v tejto aplikácii nájdete a možnože nie všetky funkcie fungujú úplne na 100 %, avšak to neznižuje praktickú hodnotu tejto aplikácie. Služby do vrecka odporúčame, minimálne v bezplatnej verzii, ktorá občasne zobrazuje reklamy. Toto je presne ten typ aplikácie, pri ktorej neviete, kedy sa vám bude hodiť, avšak viete, že je dobré ju mať v telefóne. Ide o ideálneho spoločníka pri cestovaní po Slovensku.

App Store

Swim Places

Miesta na kúpanie vám poradí nájsť appka Vypadni.sk aj Služby do vrecka. Ak by vám nestačilo, k dispozícii je špeciálny nástroj, ktorý je určený iba na zdieľanie miest, kde sa môžete kúpať. Aplikácia je medzinárodná, najlepšiu databázu kúpalísk ponúka v Čechách a bohaté dáta obsahuje aj o Slovensku.

Aplikácia nie je bezchybná, avšak v jej databáze nájdete množstvo miest na kúpanie. Môžete si ich nechať vypísať v zozname alebo zobraziť na mape. Ku každému miestu na kúpanie sú k dispozícii základné informácie, jeho lokalita a hodnotenia ostatných používateľov. Tých je síce pomenej, ale môžu pomôcť. Aplikácia podporuje vyhľadávanie aj filtrovanie záznamov podľa zadaných kritérií.

Google Play
App Store

UVLens – UV Index Forecasts

Táto aplikácia vám pomôže, aby ste sa nespálili. Pozná totiž UV index a intenzitu slnečného svetla v oblasti, kde sa práve nachádzate a v kombinácii s údajmi, ktoré aplikácii o sebe prezradíte, vám odporučí, ako dlho byť na priamom slnku.

Nástroj taktiež poradí s výberom opaľovacieho krému, konkrétne s voľbou ochranného faktora. Na základe všetkých zadaných údajov vám následne vypočíta, na ako dlho ste chránení a kedy sa treba opäť natrieť. Ide o užitočnú aplikáciu najmä pre ľudí, ktorí sa rýchlo spália, ale pomôcť môže každému, kto sa rád opakuje a často pri tejto činnosti zaspí.

Google Play
App Store

SHMUapp

Predpoveď počasia nájdete priamo vo vyhľadávači Google, v sociálnej sieti Facebook a aj ako súčasť operačného systému Android a iOS. Pokiaľ vám to nestačí, do pozornosti dávame aplikáciu SHMUapp a to z toho dôvodu, že táto appka využíva údaje z webovej stránky shmu.sk a mala by teda ponúkať najpresnejšiu predpoveď počasia pre územie Slovenska.

Aplikácia ponúka prístup k údajom z modelu Aladin, ale obsahuje aj prehľadné a stručné informácie o aktuálnom počasí vo viacerých slovenských mestách, ako aj textovú predpoveď pre Slovensko a jednotlivé kraje. K dispozícii sú aj rôzne mapy a prípadné varovania od SHMÚ. Aplikácia je dostupná pre Android, v prípade platformy iOS sú v ponuke alternatívy.

App Store

Človeče, nehnevaj sa!

Hru Človeče, nehnevaj sa! určite netreba nikomu predstavovať. Ide o zábavnú spoločenskú hru pre celú rodinu, ktorá sa ideálne hodí na spoločné prázdninovanie kamarátov či rodiny. Uznávame, že fyzickej kópii tejto stolnej hry sa nič nevyrovná, avšak pokiaľ ste si hru zabudli nabaliť na dovolenku a premýšľate, ako tento problém vyriešiť, jednou z alternatív je aj jej digitálna verzia pre zariadenia so systémom Android.

V obchode Google Play nájdete viacero variácií a k dispozícii je aj pár alternatív pre iOS zariadenia.

App Store

Wooky

Wooky je aplikácia, ktorá ponúka prístup k elektronickým knihám a časopisom ako aj audioknihám.

V jej ponuke by sa malo aktuálne nachádzať najviac slovenských a českých elektronických kníh, takže ak sa na dovolenke pristihnete pri tom, že nemáte čo čítať, Wooky je ideálne riešenie, ako situáciu napraviť.

Google Play
App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit