Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mobile Industrial Robots  (MiR), vedúci globálny poskytovateľ autonómnych mobilných robotov, ohlásil, že spoločnosť FORD Spain dokázala s využitím troch autonómnych robotov MiR optimalizovať internú logistiku v rámci svojich výrobných prevádzok. Roboty prevzali rutinné a časovo náročné úlohy s nízkou pridanou hodnotou, ktoré predtým vykonávali zamestnanci firmy manuálne.

Vo výrobnom podniku v španielskej Valencii, ktorý je jednou z najmodernejších tovární FORD v Európe, sa vyrába rad populárnych modelov ako Kuga, Mondeo či S-Max. Denne továreň vyrobí 2 000 vozidiel vo fabrike s celkovou plochou 300 000 m². Výroba je vysoko automatizovaná s využitím priemyselných robotov. Aby výroba fungovala bez výpadkov, je potrebné neustále dodávať nový priemyselný a zvárací materiál na stanovištia priemyselných robotov na montážnej linke.

Jednou z prvých aplikácií autonómnych robotov MiR pre montážnu linku bola preprava náhradných dielov pre výrobné zariadenie zo skladu do priestorov výroby. Roboty sú vybavené automatizovaným policovým systémom so 17 priehradkami určenými na materiál rôznej hmotnosti a veľkosti. Testy vykonané spoločnosťou FORD preukázali, že jeden samotný robot dokáže ušetriť až 40 osobohodín denne, pričom umožňuje ľudským pracovníkom vyhnúť sa práci v nekomfortnom prostredí a venovať sa zaujímavejším úlohám.

Jedným z kľúčových dôvodov pre voľbu mobilných robotov MiR bola flexibilita, ktorú umožňuje autonómny navigačný systém. Mobilný robot sa vyhne neočakávaným prekážkam, je schopný prispôsobiť si svoju trasu či zastaviť v prípade nutnosti, pracuje v blízkosti ľudí a ďalších prepravných systémov v továrni.

„Pre nás bolo hlavné, že tieto tri roboty na svoju navigáciu nepotrebujú žiadne externé prvky, ako napríklad svetelné lúče, magnety či vodiace pásky na podlahe. Jednoducho namapujeme oblasť a robot začne pracovať. V komplexnom a dynamickom prostredí, aké panuje u nás, je táto funkčnosť veľmi dôležitá,“ povedal Miguel Montaña, analytik riadenia údržby vo fabrike FORD Spain.

Roboty MiR sú prvé kolaboratívne autonómne mobilné roboty, ktoré sa využívajú vo výrobných zariadeniach FORD v Európe. „Spokojnosť, ktorá panuje s nasadením troch autonómnych robotov MiR v oblasti distribúcie materiálu, nám otvára nové možnosti nasadenia nových robotov MiR na ďalšie aplikácie ako na montážnej linke, tak aj do ďalších prevádzok v továrni. Presvedčili sme sa, že tieto roboty dokážu samostatne reagovať

a bezpečne interagovať s našimi zamestnancami, vysokozdvižnými vozíkmi a ďalšími prepravnými systémami,“ dodal Helios Alvarez, manažér montážnej linky v továrni FORD Spain.

Video z továrne FORD

Značky: