Tvrdí to štúdia spoločnosti Open Signal, podľa ktorej je na tom rovnako ďalších 32 krajín.

Dlhé roky platilo, že pripojenie do internetu cez Wi–Fi sieť je rýchlejšie ako tok dát prostredníctvom pripojenia cez nášho mobilného operátora. Aj z tohto dôvodu disponujú všetky súčasné smartfóny funkciou, ktorá umožní pripojenie do Wi–Fi automaticky, pokiaľ sa práve nachádzame v blízkosti nejakej „známej“ siete. Od inteligentného telefónu predsa očakávame, že sa múdro nastaví na rýchlejšiu a stabilnejšiu alternatívu, ktorá pre nás, navyše, znamená úsporu telekomunikačných nákladov, keďže nám šetrí predplatený objem dát.

Môžeme toto tvrdenie považovať za pravdivé? Áno aj nie. Analýza spoločnosti Open Signal totiž ukázala, že mobilné dátové pripojenie je rýchlejšie oproti Wi–Fi v 33 z 80 testovaných krajín. Na Slovensku ide o vyššiu rýchlosť v priemere o 2,3 Mbps, keďže priemerná rýchlosť Wi–Fi sa u nás pohybuje na hodnote 19,4 Mbps, kým priemerná rýchlosť mobilného internetu na úrovni 21,7 Mbps.

Najväčšie rýchlostné rozdiely v prospech mobilných dát dosahujú Austrália (13 Mbps), Libanon (12.3), Katar(11,8), Omán (11) a prvú pätorku uzatvára Grécko (10,6). Zaujímavosťou je, že susedné Česko obsadilo v rebríčku 6. pozíciu s pomerne vysokým 10,2 Mbps rozdielom. S nástupom sietí piatej generácie (5G), ktoré poskytnú mnohonásobne vyššie rýchlosti pripojenia ako terajšie 4G, sa dá očakávať, že rozdiely budú čoraz väčšie.

Spoločnosť Open Signal, ktorá realizovala tento výskum, sa venuje mapovaniu kvality bezdrôtového signálu už 8 rokov. V obehu má aj aplikáciu, vďaka ktorej si viete jednoducho zmerať rýchlosť vášho pripojenia, latenciu, pozrieť si na mape hustotu vysielačov mobilného operátora vo vašom okolí a podobne. K dispozícii je ako pre iOS, tak i Android a v prípade záujmu si ju môžete stiahnuť po kliknutí na odkazy nižšie.

Google Play
App Store

Zdroj: The Verge

 

Mohlo by vás zaujímať:

Aké využitie prinesie 5G?

Značky: