Nová technológia sprístupní doteraz nedostupné služby.

5G siete budú vo vybraných krajinách sveta komerčne spustené už budúci rok a prinesú nové možnosti využitia. Podľa očakávaní ponúknu rýchlejšie prenosové rýchlosti, avšak iba o rýchlejšom downloade a uploade táto technológia nebude. 5G tiež prinesie zlepšenie ďalších parametrov bezdrôtovej mobilnej komunikácie, čo otvára možnosti pre úplne nové služby.

Potenciál technológie 5G prezentoval Huawei počas konferencie Huawei European Innovation Day 2018. Táto čínska spoločnosť je výrobcom nielen smartfónov a tabletov, ale aj zariadení, ktoré tvoria infraštruktúru mobilných sietí.

Kľúčové informácie sú, že 5G ponúkne teoretické prenosové rýchlosti až 10 Gbps a zvládne spravovať milión pripojených zariadení, ktoré budú naraz pripojené do 5G siete v oblasti s rozlohou iba jeden kilometer štvorcový. Ďalšia generácia mobilných sietí je tiež 10-násobne energeticky efektívnejšia a čo je podstatné, jej latencia sa pohybuje od 1 do 5 milisekúnd. Toto a 99,999% spoľahlivosť siete sú kľúčové vlastnosti pre nasadenie služieb, ktoré vyžadujú minimálnu odozvu pre okamžité reakcie.

V čom všetkom prináša 5G zlepšenie oproti 4G a 4,5G? Táto fotografia vám dá odpoveď

Čo to znamená v praxi?

5G sprístupní nové služby, ktoré boli doteraz nedostupné kvôli technologickým obmedzeniam mobilných sietí. Vďaka rýchlejším prenosovým rýchlostiam bude možné streamovať 4K HDR obsah bez tzv. bufferovania, teda bez čakania, dokedy sa časť videa načíta do dočasnej pamäte. Rovnako to bude fungovať aj v prípade obsahu pre virtuálnu realitu.

Technické parametre 5G sietí však umožnia nové možnosti využitia, ktoré neboli doteraz dostupné, pretože ani 4G siete nespĺňajú všetky potrebné kritériá. Z pohľadu nových služieb pôsobí futuristicky najmä koncept tzv. vodičských centier, v ktorých sedia ľudia a podľa potreby dokážu na diaľku riadiť pripojené vozidlo či nákladné auto.

V kombinácii s autonómnym jazdením by mohol tento koncept znamenať, že vodiči kamiónov sa môžu začať strachovať o svoju budúcnosť, ale to sa tak skoro nestane. Je to skôr vízia ďalekej budúcnosti. S diaľkovým riadením vozidiel cez 5G sieť sa síce určite stretneme a možnože už o pár rokov – ale iba tam, kde bude k dispozícii potrebná infraštruktúra.

Smartfón ako plnohodnotný Windows počítač či herná konzola? Takéto technológie existujú už dnes, vďaka 5G bude zážitok z ich používania opäť o niečo kvalitnejší

4G tu bude s nami aj naďalej

5G umožní aj efektívnejšie využívanie dronov ako zariadení na rozpoznávanie tvárí v husto zaľudnených oblastiach či monitorovanie infraštruktúry alebo veľkých podujatí. Z dronov sa teda stane prostriedok pre efektívnu kontrolu a zabezpečenie, práve vďaka dokonalejšej mobilnej konektivite.

5G bude tiež základom pre skutočný rozmach inteligentných miest a bežným používateľom prinesie o krok dokonalejší zážitok z cloudového hrania a cloudového počítača. Tieto technológie sú dostupné už dnes, avšak pre optimálny zážitok vyžadujú kvalitné optické pripojenie. V prípade cloudového hrania je dôležitá najmä odozva, takže v tomto smere sa naplno využije latencia do 5 ms. A tú ocenia aj doktori, ktorí budú na diaľku operovať pacientov cez 5G. Áno, aj o takomto využití Huawei hovorí.

Technológia 5G sa začne vo vybraných krajinách komerčne spúšťať už budúci rok. Uvidíme, aká bude situácia na Slovensku. Telekom na nedávnom stretnutí s novinármi prezradil, že sa na 5G pripravuje a postupne bude túto technológiu zavádzať. Avšak podľa operátora bude pre bežných ľudí ešte dlhé roky základom používateľského zážitku mobilných služieb práve 4G sieť. 5G sieť sa tak bude spočiatku využívať najmä pre špecifické potreby určitých subjektov v priemysle či inteligentné mestá.

Prečítajte si aj:

Huawei chce zlepšiť umelú inteligenciu v smartfónoch. Oznámil platformu HiAI 2.0

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit