Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Súčasná moderná doba spôsobuje, že sme neustále zaneprázdnení a nemáme čas na osobné stretnutia.

Ak si takýto čas nájdeme, väčšinou ho trávime s priateľmi, poprípade s užšou rodinou. Čo však naši starí rodičia? Aj oni si zaslúžia pozornosť. Zaobstarajte im praktický mobil pre seniorov, vďaka ktorému im budete môcť pravidelne telefonovať.

Mobily pre seniorov predstavujú samostatnú kategóriu telefónov. Sú určené pre starších ľudí, ktorí sú technicky menej zdatní a potrebujú, aby bol mobil čo najjednoduchší na používanie a obsluhu, čo toto zariadenie skutočne spĺňa. Aké sú ďalšie špecifiká mobilov pre seniorov?

1. Väčšie a výraznejšie tlačidlá

Starí rodičia tiež niekedy potrebujú napísať SMS správu alebo si uložiť nový kontakt. Na to slúžia veľké oddelené tlačidlá, ktoré sú ľahko čitateľné a zvýraznené. Niektoré mobily ponúkajú funkciu „hovoriacich tlačidiel“, kedy po jeho stlačení mobil nahlas vysloví symbol/znak/číslo daného tlačidla.

2. Kontakty s fotkou

Pre jednoduchosť telefonovania majú mobily pre seniorov funkciu s názvom Foto kontakty, vďaka ktorej si v kontaktoch nepozeráte mená, ale fotky uložených osôb. Pre starších ľudí je tak jednoduchšie spojiť sa s druhou osobou, a to aj v prípade zhoršeného zraku, kedy je čítanie drobných písmen obtiažne.

Smartfón pre seniorovZdroj: Zdroj foto: Greens and Blues / Shutterstock
Smartfón pre seniorov

3. Stojan na nabíjanie

Aby sa starší ľudia nemuseli trápiť s drobnými micro USB konektormi, súčasťou balenie niektorých modelov je aj praktický nabíjací stojan, do ktorého sa mobil jednoducho vloží a nabíjanie sa zapne automaticky. Stojan musí byť samozrejme pripojený k zdroju elektrickej energie.

4. SOS funkcia

Do mobilu je možné vložiť tzv. „SOS kontakty.“ Sú to kontakty, ktoré mobil automaticky vytočí, ak daná osoba stlačí tlačidlo SOS na zadnej strane telefónu. Ak človek na druhej strane nezdvíha, mobil pre seniora zavolá ďalšiemu uloženému kontaktu.

5. Základné funkcie

Samozrejme aj mobil pre seniorov obsahuje niekoľko základných využiteľných funkcií, napríklad FM rádio, kalkulačku, budík, fotoaparát, ktorý sa spustí stlačením jediného tlačidla, hudobný prehrávač, svietidlo či jednoduchý systém uzamykania.

Pred kúpou mobilu pre seniorov zohľadnite potreby a schopnosti vašich starých rodičov. Nie každému vyhovuje tlačítkový telefón a technicky zdatnejšie osoby si hravo poradia aj s modernejšími mobilmi Samsung či Huawei.

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.