Kompletná súprava Essential Kit obsahuje všetko, čo budete potrebovať ku kvalitnému sledovaniu vašej domácnosti.

Táto súprava je určená hlavne na zaistenie bezpečnosti – sprostredkuje vám obraz, rozpoznanie pohybu alebo neoprávnených vstupov. V súprave nájdete domácu IP kameru VixCam C10, SD kartu s kapacitou 16 GB, bránu Personal Cloud S10, okenný a dverový snímač R12 s batériovým napájaním, pohybový snímač R14 tiež s batériovým napájaním a zariadenie Hub G10. Mio k tomu prináša aj zaujímavú novinku v tomto segmente produktov – to je domáci cloud. Personal Cloud Gateway S10 je tak samostatný úložný systém fungujúci na princípe cloudu.

Inštalácia súpravy

Zostava je vyhotovená z plastu a má moderný dizajn. Jej inštalácia je jednoduchá, pri úplne prvom párovaní nám hneď nespolupracovala IP kamera. Na spustenie celého systému sme využili bezplatnú aplikáciu MioSMART. Tá je dostupná pre operačné systémy Android a iOS. Riadiacu jednotku je potrebné pripojiť na internet, a to buď káblom (RJ45) alebo bezdrôtovo (Wi-Fi 802.11 b/g/n 2.4 GHz). Následne sa v aplikácii pridávajú jednotlivé prvky jednoduchým načítaním ich QR kódu cez kameru smartfónu. Po tomto kroku sú všetky prvky ihneď aktívne. Hlásenia zo všetkých senzorov a kamery dostávate vo forme notifikácií, ktoré fungujú nadštandardne.

Ako to funguje?

Kamera VixCam C10 vám umožní napr. obraz a máte tak informáciu o bezpečnosti vášho dieťaťa alebo iných členov rodiny. Cez aplikáciu MioSMART zabezpečí aj obojsmernú hlasovú komunikáciu. Brána Personal Cloud S10 umožňuje ukladať videozáznamy na SD kartu alebo do vášho osobného cloudu. Výber je na vás. Vďaka okennému a dvernému snímaču R12 a pohybovému snímaču R14 budete vždy vedieť o každom pohybe, prípadne o neočakávanom otvorení dverí alebo okien. Zariadenie Hub G10 potom umožňuje jednoduché pripojenie snímačov k domácemu routeru.

Takto vyzerá mobilná aplikácia MioSmart Essential Kit

Dodávané snímače – pohybový a okenný, sú bezdrôtové a s riadiacou jednotkou komunikujú pomocou RF 2,4 GHz. Výdrž batérií je v oboch prvkoch asi jeden rok a pri poklese ich kapacity to systém ohlási. IP kamera je napájaná káblom (5V/2A) a podáva veľmi dobré výsledky. Záznam videa je v maximálnom rozlíšení 720p a obraz je naozaj ostrý. Použitá kompresia videosúborov je H.264. Výhodou je infračervené nočné videnie, ktoré funguje do vzdialenosti 8 metrov. Kamera so zorným uhlom 85° disponuje aj detekciou pohybu, ktorá funguje nadpriemerne a nechýba ani možnosť pripojenia pamäťovej microSD karty (max. 32 GB). Ak kamera zaznamená pohyb, nahrá minútové video, prípadne môže byť nahrávanie spustené neustále.

Osobitým prvkom je domáci cloud, ktorý sa pripája k routeru cez Wi-Fi alebo k modemu káblom (RJ45). Internú pamäť nemá, ale disponuje USB 2.0 vstupom, ku ktorému sa pripája USB kľúč alebo externý disk (max. 4 TB). Hlavnou výhodou je to, že cloud môže byť umiestnený aj mimo vášho domova a taktiež je použiteľný na rôzne iné súbory. Všetky nahrávky a upozornenia sa automaticky presmerujú na toto zariadenie. Ak potom príde napr. ku krádeži, vaša nahrávka bude v bezpečí, pričom k celému systému a cloudu majú prístup až štyri mobilné zariadenia. Toto riešenie chválime – neprídete o dáta ani pri krádeži v domácnosti alebo strate telefónu.

Verdikt

Celá zostava je dobre použiteľná na stráženie domácnosti, priali by sme si ale aj zálohovanie napájania, prípadne možnosť niekedy prechodne vypnúť notifikácie zo snímačov a kamery. Veľkou výhodou je okamžitý vzdialený prístup odkiaľkoľvek zo sveta, bez nutnosti nastavenia statickej IP adresy. Kamera taktiež podáva veľmi dobré výsledky obrazov. Zostava je jednoduchá na nastavenie a hlásenia sú okamžité. Ako prostriedok na zvýšenie pocitu bezpečnosti je to dobrá voľba.

Zapožičal: Mio

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE