Samsung SE370 je prvý monitor na svete, ktorý má v sebe zabudovanú funkciu bezdrôtového nabíjania. Nabíjačku nájdete na stojane monitora, je viditeľne označená. Súčasťou stojana je aj LED dióda, ktorá zobrazuje, či je nabíjačka aktívna alebo nie. Táto funkcia sa totiž aktivuje automaticky, keď na ňu položíte smartfón s podporou Qi technológie. Napríklad Samsung Galaxy S6 alebo aj vybrané Lumie.

My sme počas testovania nabíjali smartfón Samsung Galaxy S6. Ten bol úplne vybitý a po 3 hodinách sa nabil na 82 %. Všimli sme si, že monitor má počas nabíjania o 5 W vyššiu spotrebu. V závislosti od nastavenia jasu sa spotreba pohybovala medzi 15 až 25 W, resp. 20 až 30 W s aktivovanou funkciou nabíjania. Dodajme, že monitor túto funkciu umožňuje úplne vypnúť v rýchlych nastaveniach. V takom prípade sa nabíjanie automaticky nezapne, keď na podložku položíte kompatibilný telefón.

samsung_se370_nowat

Smartfón na podložku v stojane položíte vodorovne. Niekomu by možno vyhovoval určitý sklon, aby ste mali prehľad, čo sa zobrazuje na displeji telefónu. Smartfóny však majú široké pozorovanie uhly, takže o dianí na displeji sme mali prehľad aj v prípade vodorovnej polohy.

SE370 má stojan pevne pripojený k obrazovke. Výška nie je nastaviteľná, sklon iba čiastočne. Dizajn monitora je atraktívny vďaka tenkému sklu, ktoré lemuje rám displeja. Hoci je hrúbka obrazovky trochu väčšia, celkovo ide o dizajnovo vydarený kúsok.

Monitor neponúka úchytky na káble ani USB hub. K dispozícii sú DVI, HDMI a Display Port konektory, každý po jednom kuse. Reprodukcia farieb je pomerne verná, niektoré odtiene však boli v továrenských nastaveniach o trochu silnejšie – krikľavejšie, ako by sme čakali. K dispozícii je viacero nastavení, takže teplotu farieb si prispôsobíte vlastným potrebám. Zobrazenie kontrastu chválime.

Ovládanie monitora zabezpečuje špeciálna páčka, ktorá je umiestnená na zadnej strane monitora. Je to atypické ovládanie v porovnaní s klasickými tlačidlami. Samsung ho však využíva vo svojich monitoroch a dá sa naň zvyknúť. Ovládanie je pohodlnejšie v porovnaní s niektorými dotykovými tlačidlami.

Model SE370 je dostupný v 23,6 a 27-palcovej verzii. Ceny sú stanovené na 259 eur a 354 eur. Rozlíšenie displeja je v oboch prípadoch Full HD, Samsung použil PLS panel, ktorý vyniká najmä výbornými pozorovacími uhlami. Z celkového hľadiska ide o univerzálny a šikovný monitor na doma alebo do kancelárie na bežné úkony, ako je prezeranie internetu, filmy, hry a kancelárska práca. Jeho hlavnou pridanou hodnotou je zabudovaná bezdrôtová Qi nabíjačka.

Cena: 259 EUR
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit