Výrobca rozšíril svoje rozhranie, no stále pevne razí preferenciu čistého Androidu.

Kto hľadá najlepšiu cenu, je tu séria moto e. Avšak najlepšie funkcie a výbavu v pomere za vynaložené peniaze dostanete práve pri sérii moto g. To platí roky a výrobca na tom nič nezmenil. Práve naopak, postupne pridáva nové možnosti.

Čistý Android + My UX

Rozšírenie operačného systému si všimnete na prvý pohľad. Po zapnutí sa objavia nové možnosti systému. Upozorňovanie na novinky a rozšírenie Moto je tak akurát. Nebude vás zaťažovať, no pri prvotnom nastavovaní sa dozviete, čo všetko sa dá s telefón robiť. Kto tomu nechce venovať pozornosť, všetko sa dá nastaviť neskôr.

Moto AkcieObrazovka – tradičné funkcie, ktoré tu nájdete v plnej výbave. Vizuálne je tu čistý Android a tieto rozšírenia sú napojené na snímače v telefóne. Takto sa namiesto vizuálnych hračiek dá naplno využiť potenciál zariadenia ako celku.

Telefónom stačí zatriasť a zapnete LED svietidlo. Iným pohybom zase zapnete fotoaparát, opätovným pohybom sa prepnete z hlavného na selfie objektív. Všetko praktické funkcie. Fungujú aj bez toho, aby ste sa ich museli nejako učiť alebo sledovať, či robíte pohybové gestá správne.

Po novom ale výrobca vylepšil možnosti systému. Avšak tak, aby ste si mohli viac prispôsobiť a stále zostal systém jednoduchý a rýchly.

Novým rozšírením, ktoré už má viacero smartfónov od Motoroly, je My UX. Poskytne vám nielen možnosť jemnej úpravy ikon a písma, ale pridáva aj plávajúci panel.

Poznáte ho z iných smartfónov a objavil sa tiež ako súčasť rozhrania pri telefóne motorola moto g pro s dotykovým perom. Nebojte, stále si vychutnáte plynulosť a rýchlosť čistého Androidu.

Displej na filmy

No a stále si ponecháva možnosť rozšírenia interného priestoru cez pamäťové karty. To má pre vás dve výhody. Prvá je, že ak sa vám telefón zničí, je vysoká pravdepodobnosť, že karta zostane neporušená. Dá sa zo smartfónu vytiahnuť, a tak si zachránite svoje videá, fotografie či iné dáta, ktoré máte na tejto karte.

Moto g9 plus podporuje karty až do kapacity 512 GB. V základe máte 128 GB, čo je podľa nás aj tak dostatok. Nemusíte sa rozhodovať hneď pri výbere telefónu, prípadne platiť viac za väčšiu pamäťovú verziu.

Aj keď sa vám mnohí výrobcovia môžu snažiť nahovoriť, že treba čím viac pamäte, s týmto si vystačíte. Telefón sa dobre používa s Netflixom a aj pri sťahovaní filmov priamo do telefónu bol celkom oriešok takto veľkú pamäť zaplniť.

Keď už sme pri filmoch, displej so 6,8“ a Full HD+ rozlíšením je naozaj obrovský. Je to vidieť a telefón celkovo patrí medzi tie väčšie. Nakoniec ale nebudete nijako obmedzovaný, či už chcete na displeji sledovať filmy, YouTube alebo čítať dokumenty.

Na displej sa zmestí naozaj veľa textu. Použitie napríklad s aplikáciou Word je ideálne, rovnako aj na čítanie elektronických kníh. Displej je totiž v pomere 20:9. Telefón je síce väčší, no tým, že je dlhší, sa dobre drží v ruke.

motorola moto g9 plus

Zapožičal: motorola

Cena: 229 eur

Prečítajte si aj:

motorola moto g9 plus: Stredná trieda za nízku cenu, no s extrémnou výbavou

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.