Model X4 bol dnes oficiálne predstavený na Slovensku.

Videli sme ho už na výstave IFA 2017 v Berlíne. Smartfón sa začne predávať na Slovensku od stredy, 1. 11. 2017, za 389 EUR.

Moto telefón, ktorý má namiesto hliníka odolné sklo. Nové X-ko sa vám rozhodne zapáči, počítajte ale s tým, že toto bude ďalší z tých šmykľavejších smartfónov na trhu. A tiež je hlavne v svetlejšej farbe aj dobrý chytač odtlačkov prsta na svojej zadnej strane.

Prvkom, ktorý rozhodne upúta vašu pozornosť, je lemovanie fotoaparátu. Smartfón má Gorilla Glass spredu aj v zadnej časti. Technické parametre sú 5,2″ Full HD displej, CPU Snapdragon 630 (2,2 GHz) a pamäťová verzia 4 / 64 GB dostupná na Slovensku.

Telefón Moto X4 bol položený vo vode na dobu 45 minút

Kúpiť si ho budete môcť v dvoch farbách – čiernej a modrej (Sterling blue). Poteší aj certifikácia IP68, čo znamená, že smartfón môžete ponoriť do vody. Výrobca prichádza s touto certifikáciou a stále ponechal audio konektor. Na nabíjanie je tu USB-C s technológiou Turbo Power a podporou 15 W nabíjačky. Nechýba ani NFC.

Výrobca o ňom hovorí ako o jednom z najrýchlejších smartfónov pod 400 EUR. Toto si overíme v praktickom testovaní nielen na benchmarkoch ale aj na systéme. Je tu čistý Android, čo by malo telefón udržať svižným. Moto X4 prichádza s Android 7, výrobca hovorí, že aktualizácia na Android 8 Oreo príde v januári alebo februári. Termín treba brať s miernou rezervou, tieto termíny nie sú zatiaľ oficiálne potvrdené.

Zameraný na fotografovanie

Skutočnou chuťovkou je 16 Mpx selfie fotoaparát. Mnohé smartfóny v tejto cene nemajú ani hlavný fotoaparátom s takýmto rozlíšením. Je tu priama podpora panoramatických selfie snímok.

V prípade, že sa budete fotiť v tmavších podmienkach, zníži počet megapixelov na 4 Mpx. Zvýši sa teda počet pixelov na zachytenie jedného bodu a tým zvýšiť presnosť informácie uloženej do fotografie.

Samozrejmosťou je duálny fotoaparát na zadnej strane. Výrobca prináša kombináciu klasickej a širokouhlej šošovky. Vďaka tomuto dokážete spraviť fotografie so zorným uhlom až 120°. Je to zmena oproti smartfónu Moto G5S Plus, ktorý prišiel s duálnym fotoaparátom. Kombinoval ale RGB a monochromatický režim.

Funkcia Zvýraznená farba je absolútna novinka. Stačí na fotke ťuknúť na danú farbu a len táto farba na fotke zostane. Všetko ostatné bude v čiernobielej fotke. Rozdielom oproti funkcii na modeli G5S Plus je tu rozdiel v tom, že tam sa vyberal objekt. Pri Moto X4 sa vyberá farba.

Druhou novinkou je inteligentný fotoaparát. Stačí objektív namieriť na nejaký turistický objekt alebo napríklad jedlo a dozviete sa o ňom ďalšie detaily s priamym prelinkom na Wikipediu. S touto funkciou súvisí rozpoznávanie objektov. Stačí namieriť na nejaký druh ovocia, zeleniny či iný objekt a dozviete sa o ňom ďalšie detaily. Rozpozná aj IT hračky.

So smartfónom sa dajú skenovať čiarové kódy a presmeruje nás do prehliadača na získanie informácií o tovare. Užitočné môže byť aj skenovanie vizitiek, hoci táto funkcia je dostupná u mnohých aplikácií, napríklad Evernote. V prípade zabudovanej funkcie na skenovanie vizitiek to vyzerá praktickejšie ak je funkcia súčasťou fotoaparátu. Moto X4 ale nie je jediný smartfón, ktorý má takúto funkciu. Konkurencia už má takéto niečo mnoho rokov.

Moto AkcieMoto Obrazovka či Moto Hlas sú samozrejmosťou. Viac o týchto vylepšeniach inak čistého Androidu sa dozviete v našom článku s videom. Využívať môžete aj funkciu Moto Hlas, no podpora slovenčiny zatiaľ nie je dostupná.

Novinkou je Moto Key, kedy môžete použiť svoj smartfón spárovaný s počítačom na prihlásenie do webových stránok. Stránka si na prihlasovacej obrazovke pýta štandardne meno a heslo. Zobrazí ale aj informáciu o možnosti použitia Moto Key. Stačí sa dotknúť snímača na smartfóne a nastane automatické prihlásenie.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Motorola Moto E4: Ambiciózny low-end

Na článku spolupracovali Ondrej Macko a Roman Kadlec

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.