Motorola aj pri modeli Moto E4 vsádza na svoje silné zbrane, akými sú dizajn, kvalitné spracovanie a prepracovaný systém.

Dokáže pekne vyzerajúci kúsok z dielne Motoroly obstáť v čoraz silnejšej konkurencii lacných smartfónov? Myslíme si, že áno, ale nebude to mať ľahké.

V redakcii sme poriadne prevetrali tento 5” smarfón s HD obrazovkou, ktorý beží na Androide 7.1.1. s 2 GB pamäťou RAM a 16 GB pamäte ROM. Nechýba Dual SIM funcionalita a samozrejmosťou je tradične šikovná čítačka odtlačkov prstov.

Konštrukcia a hardvér

Veľkou výhodou, takisto ako v prípade modelu Moto E4 Plus, je odnímateľný zadný kovový kryt. Pod ním nájdeme jeden kombinovaný slot pre jednu SIM kartu a pamäťovú kartu, ktoré sú nad sebou. Druhý samostatný slot je pre SIM kartu číslo dva. Vďaka možnosti odňať zadný kryt sa dokážete dostať aj k vymeniteľnej batérii s kapacitou 2800 mAh.

Zadná stena má aj jednu nevýhodu. Je pomerne šmykľavá, a tak treba dávať pozor na prípadné vykĺznutie z dlane. V typickom kruhovom prvku je združený hlavný 8 Mpx fotoaparát a LED blesk. V pravom spodnom rohu môžete nájsť mriežku hlavného reproduktora. Toto umiestnenie nie je ideálne, lebo v prípade položenia zariadenia na mäkkú podložku dochádza k zakrytiu mriežky a tak k utlmeniu zvuku. S hlasitosťou nemá reproduktor žiaden problém, takže notifikácie určite nepremeškáte. Konštrukcia je pevná a nikde nič nevŕzga.

Ako sme už zvyknutí, tak 5” smartfón je v širokom ponímaní braný ako kompaktný. Pri E4-ke to taktiež platí, ale… nejaký ten milimeter by sa dal skresať aj v nižšej cenovej kategórii a ku konštrukcii by sme nemali už ďalšie výhrady. Rozmery sú 144,7 × 72,3 × 9,3 mm a hmotnosť sa zastavila na úrovni 151 g.

Ovládacie prvky sú sústredené na pravej strane. Tlačidlo napájanie je jemne ryhované a nad ním nájdeme ovládanie hlasitosti. Zdvihy tlačidiel sú nižšie, ale stláčanie aj napriek tomu je isté. Sú aj dobre dostupné palcom pravej ruky.

Predná stena je chránená ochranným krycím sklom Gorilla Glass 3 s jemným 2,5D zahnutím. 5” HD IPS LCD displej podáva pekné výsledky, farby sú sýte, len pri väčšom naklonení zariadenia biela farba získava šedý nádych. Nemá to ale žiaden vplyv na pozorovacie uhly. Tie sú dobré a bez skreslenia.

Na prednej strane nájdeme aj šikovnú čítačku odtlačkov prstov, ktorá je iba dotyková, bez možnosti stlačenia. K nej však máme výhrady. Je pomerne pomalá a na odomknutie zariadenia potrebuje nejakú tú sekundu. Takisto pri E4, ako jedinom zástupcovi kategórie Moto, sme si všimli vyšší výskyt nepresností pri používaní Moto Akcií pomocou čítačky odtlačkov prstov. Častokrát pri návrate na domovskú obrazovku sa nám vyvolal multitsking. Pevne ale veríme, že pri najbližšej aktualizácii sa tento problém eliminuje a využívanie Moto akcií bude 100%.

Na prednej stene je vpravo pri reproduktore pre hovory predný 5 Mpx fotoaparát a na ľavo prisvetlovacia LED dióda. Nenápadne a hlavne prakticky vôbec nevyužívaná je ne-notifikačná LED dióda, ktorú voľným okom ani nenájdeme. Nachádza sa v pravom hornom rohu a indikuje iba niektoré systémové informácie, ako napríklad úplné vybitie batérie. Je ale zámerne nevyužívaná, nakoľko celá rada smartfónov Moto má prepracovaný systém notifikácií cez Moto obrazovku.

Ľavá strana smartfónu Moto E4 je kompletne prázdna a pri horizontálnom otočení je smartfón v rovine, pričom všetky potrebné ovládacie prvky sú dostupné. Vrchná hrana sa zhostila 3,5 mm audio vstupu, a tak pre spodnú hranu nám už ostal iba Micro USB konektor a hlavný mikrofón. Sekundárny mikrofón nájdete na zadnej strane zariadenia nad hlavným fotoaparátom.

Keď nazrieme do útrob zariadenia, tak musíme počítať s tým, že s Moto E4 netrhneme žiadne benchmarkové rekordy. Hnacím motorom Moto E4 je osemjadrový chipset od Mediatek, MT6737, ktorý je taktovaný na frekvenciu 1,3 GHz. Grafiku má na starosti Mali – T720. Ale aj tento hardvér určite uspokojí bežného používateľa. Ako v prípade čítačky odtlačkov prstov, tak aj v prípade celkového výkonu máme menšie výhrady. Pokiaľ porovnáme Moto E4 s väčším súrodencom, tak model Plus mal v každom ohľade navrch, pričom použitý hardvér je vo veľkej miere zhodný. Menšia E4-ka akoby potrebovala na rozbeh po odomknutí zariadenia o niečo dlhší čas. Následne už všetko funguje presne tak, ako sme pri Moto zariadeniach zvyknutí. Teda plynulo a svižne. Hodnota v Antutu benchmarku sa zastavila tesne pod hranicou 30000 bodov.

Keďže tento smartfón je primárne určený pre menej náročných používateľov, tak tomu je prispôsobená aj vnútorná pamäť aj pamäť RAM. Je pravdou, že 16 GB vnútornej pamäte nikoho dnes neohúri, ale je stále postačujúca. Pri redakčnom obsadení vnútornej pamäte aplikáciami, ktoré využívame, sme sa dostali na hodnotu zaplnenia 11,5 GB. Nesmieme zabudnúť, že pamäť vieme rozšíriť pre médiá aj pamäťovými kartami microSD a to do hodnoty 128 GB.

Pri živote, ale maximálne jednodennom, dokáže udržať Moto E4 akumulátor s kapacitou 2800 mAh. Pribalená nabíjačka s výstupným prúdom 1A pri 5V dokáže nabiť smartfón za 3 hodiny. Tento fakt berieme ako nevýhodu, ale v danej cenovej kategórii s tým treba počítať.

Dva dni používania sa dajú dosiahnuť pri občasnom nahliadnutí na internet, zhotovení zopár fotiek, prípadne poslaní niekoľkých správ, či uskutočnení zopár hovorov. V balení spolu so zariadením je dodávané aj šandardné príslušenstvo v podobe cestovnej nabíjačky, dátového kábla a slúchadiel.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita a multimédiá
3. strana: Fotografovanie a video
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.