Trh so skladačkami postupne narastá. Aktuálny prírastok je Motorola razr 40.

Je to moderné V-čko s relatívne malým displejom s uhlopriečkou 1,5 palca na vonkajšej strane. Jeho povrch je vybavený vegánskou kožou a telefón sa príjemne drží v ruke. Aj v tomto prípade je otváranie telefónu spojené s vôňou, ktorá je už charakteristická pre Motorola telefóny.

Motorola Razr 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Razr 40

Motorola Razr 40 je odpoveďou na to, ako má vyzerať vreckový telefón, ktorý je v cene pod 1000 eur. Motorola k tomu pridala aj atraktívne farby, je to moderný zelený odtieň, biela klasika, a na test sme mali fialový odtieň. Ide o telefón s podporou 5G komunikácie.

Motorola Razr 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Razr 40

Malý displej na vonkajšej strane umožňuje vidieť notifikácie bez toho, aby ste museli telefón otvárať. Vidíte aj kto vám volá, rovnako sú tu SMS, správy zo sociálnych sietí a pod. Zaujímavosťou je to, že z externého displeja môžete ovplyvňovať prehrávanie médií. Rovnako tu vidíte predpoveď počasia a pod.

Zdroj: TOUCHIT.sk

Po otvorení získate plnohodnotnú 6,9-palcovú obrazovku pOLED s obnovovacou frekvenciou 144 Hz. Jas tohto vnútorného displeja je 1400 nitov a podporuje HDR10+. Podstatné je to, že pánt Motorola Razr 40 je na dotyk zo strany vnútorného displeja menej rozpoznateľný, ako je to napr. v prípade Galaxy Z Flip5.

Motorola Razr 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Razr 40

Fotografovanie

Motorola razr 40 je vybavená fotoaparátmi s vysokým rozlíšením a to platí pre zadný ale aj pre predný fotoaparát. Hlavný zadný fotoaparát má rozlíšenie 64 Mpx a optickú stabilizáciu. Je tu aj laserové zaostrovanie s ToF senzorom. Výsledkom je rýchle zaostrenie na objekt aj v zhoršených svetelných podmienkach.

Môžete tak fotografovať so širokouhlými zábermi, ale aj priblížiť si objekty pomocou ultraširokouhlého objektívu s rozlíšením 13 Mpx, ktorý je doplnený o funkciu Macro Vision. Fotografie sa dajú realizovať zo vzdialenosti len 2,5 cm.

Aj selfie fotografie sú teraz širokouhlé, pritom sa dá využiť skladacia vlastnosť telefónu a fotografovať selfie bez statívu. Pomocou funkcie Flex View môžete selfie realizovať aj so zadným 64 Mpx fotoaparátom. Zadný fotoaparát razr 40 je možné používať aj v sklopenej polohe, pričom na vonkajšom displeji sa dajú prepínať režimy fotoaparátu jednoduchým posúvaním doľava alebo doprava.

Motorola Razr 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Selfie pomocou Motorola Razr 40

Predný fotoaparát má rozlíšenie 32 Mpx, využijete ho pri videohovoroch. Pomocou technológie združovania plixelov Quad Pixel môžete realizovať zábery pri slabom osvetlení.

Fotoaparát môžete ovládať aj gestami rúk – napr. je to gesto otvorenej dlane, prípadne stlačíte tlačidlo hlasitosti. Zaujímavá je funkcia Photo Booth, kedy gestom otvorenej dlane spustíte časovač, ktorý začne odpočítavať čas a fotoaparát automaticky zachytí 4 samostatné fotografie za sebou. Medzi jednotlivými zábermi máte 3 sekundy na prípravu a pózovanie na ďalší záber. Využiť sa dá aj duálne snímanie súčasne predným aj zadným fotoaparátom.

Batéria na celý deň prevádzky

Základom telefónu je 4 nm procesor Snapdragon 7, ktorý sa dá využiť aj na hry. Pamäťová kapacita je 8 GB RAM a 256 GB pamäte pre používateľa. Batéria má vyššiu kapacitu ako v predchádzajúcej generácii tohto telefónu, je to teraz 4200 mAh. Telefón podporuje aj rýchle 30 W nabíjanie TurboPower a tiež bezdrôtové nabíjanie. Napájací adaptér je súčasťou dodávky, podobne ako kryt tohto telefónu.

Motorola Razr 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Razr 40

Takmer čistý Android

Razr 40 beží na systéme Android 13 a prichádza so softvérom Motorola vrátane ovládacích gest, vlastných nastavení zábavy a schopnosti prispôsobiť sa vášmu štýlu. Razr 40 je zameraný na bezpečnosť, sú tu doplnkové funkcie ako ThinkShield, Moto Secure a Moto KeySafe.

Motorola Razr 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Razr 40 v obale

Balenie telefónu je čisto papierové bez plastov, obal má potlač sójovým atramentom a na balenie sa používajú recyklované a recyklovateľné materiály.

Článik ešte doplníme o fotografie realizované týmto telefónom.

Cena: 899 eur

Zapožičal: Motorola

Zdroje: vlastné, Motorola

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.