Motorola vysvetľuje, čo je obnovovacia frekvencia obrazovky a prečo je dôležitá aj pre váš telefón.

Jednou z funkcií, ktorá môže používateľom priniesť lepší zážitok, je obnovovacia frekvencia displeja. Tá sa začala zrýchľovať posledné dva-tri roky. Štandardom bola totiž frekvencia 60 Hz. Tú poznáte aj z takmer všetkých notebookov, výnimkou sú modely pre hráčov. Rýchly procesor nie je to jediné, čo spraví plynulý chod smartfónu ako celku.

Obnovovacia frekvencia obrazovky určuje, koľkokrát za sekundu sa obnoví alebo aktualizuje displej telefónu, pričom sa jeho rýchlosť meria v hertzoch (Hz). Dlhé roky mal takmer každý telefón na trhu obnovovaciu frekvenciu 60 Hz, čo bolo považované za priemyselný štandard. Dnes je však frekvencia 60 Hz vyhradená pre lacnejšie telefóny, zatiaľ čo prémiovejšie modely majú obnovovaciu frekvenciu obrazovky, ktorá ide ešte ďalej – až na zatiaľ najvyšších v tomto segmente 144 Hz.

motorola edge 20 seriesZdroj: Motorola
Séria Motorola edge 20

Vyššia obnovovacia frekvencia robí každú akciu v telefóne plynulejšou – predstavte si, že obrazovka sa obnoví iba niekoľkokrát počas toho, ako hráte svoju obľúbenú hru alebo surfujete po webe, obrazovka by viditeľne blikala, ako na CRT monitoroch, na ktorých ste nenastavili aspoň 60 Hz. S obnovovacou frekvenciou 60 Hz tento pocit takmer neexistuje, ale ako sa čísla zvyšujú, všimnete si, že všetko funguje hladko a ešte plynulejšie.

To je obzvlášť dôležité, pokiaľ ide o činnosti, ktoré vyžadujú veľa pohybu a akcie, ako napríklad hranie hier alebo dlhé rolovanie obsahu. Bežne si nič nevšimnete, no pozrite sa na váš displej ešte raz. Písmo počas rolovania neviete prečítať. Na 90 alebo 120 Hz frekvencii ste schopný vidieť texty aj počas rolovania.

motorola edge 20 pro / edge 20 sú prvé od tohto výrobcu, ktoré ponúkajú obnovovaciu frekvenciu 144 Hz. Toto je najvyššia obnovovacia frekvencia, ktorá je v súčasnosti k dispozícii na bežných smartfónoch – zároveň je o 140 % rýchlejšia ako priemyselný štandard 60 Hz len pred pár rokmi. Motorola edge 20 Lite má obnovovaciu frekvenciu obrazovky 90 Hz.

Zdroj: Motorola

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.