Asi tušíte, že tráviť večery pozeraním na displej telefónu či tabletu alebo do monitora počítača nie je úplne tým najlepším nápadom. Obrazovky totiž svietia jasným modrým svetlom. Vďaka tomu na nich vidíte správy, videá i obrázky mačičiek ostro aj za najslnečnejšieho dňa. V noci to ale vytvára značný problém. 

Obrazovky žiaria tak jasne, že sa s tým mozog len veľmi ťažko vyrovnáva. V dobrej viere, že stále svieti slnko, totiž prestane produkovať hormón melatonín, ktorý prináša pocit ospalosti. Svetlo telefónu či tabletu tým triešti spánkový režim a zásadne zhoršuje nielen schopnosť zaspať, ale taktiež spať bez prebudenia. To všetko so sebou nesie závažné zdravotné riziká a platí to aj pre monitory počítača.

Modré svetlo z displejov telefónov, tabletov a iných zariadení a jeho vplyv na ľudské telo. Zdroj: Patalie.sk

Ako si zapnúť noc? 

Ak vlastníte iPhone, nemali ste možnosť modré svetlo na svojom telefóne ešte pred pár rokmi regulovať. Verzia iOS 9.3 v tomto ohľade inovovala: pridala funkciu nočného režimu, ktorý sa zapína každý večer vo vami nastavenom čase. Keď sa spustí, automaticky reguluje displej do žltej farby (tak veľmi, ako si nastavíte vy sami). Ten tak používa menej modrej, a má všeobecne teplejšie svetlo. Nastavenie Nočný režim nájdete v systéme iOS 9.3 a novšom v ponuke Nastavenia – Displej a jas – Night Shift, pričom si môžete funkciu manuálne zapnúť alebo si nastaviť plán jej zapnutia. K dispozícii je možnosť pevne stanoveného času alebo prispôsobenie podľa východu a západu Slnka vo vašej lokalite.

V prípade systému Android sa dostupnosť funkcie líši podľa výrobcu. Odporúčame však skontrolovať nastavenia displeja. Funkcia sa označuje ako Nočný režim alebo Ochrana zraku. Pokiaľ výrobca túto funkciu do telefónu či tabletu priamo nezakomponoval, môžete využiť aplikácie tretích strán. Odporúčame službu Twilight.

Nočný režim nájdete aj v ponuke počítačov so systémom Windows 10. Treba ísť do ponuky Všetky nastavenia – Systém – Displej – Nočné osvetlenie. Funkcia sa nachádza sa hneď po nastavením jasu a farby. Aj v tomto prípade si môžete prispôsobiť, či sa má funkcia aktivovať podľa zadaného času alebo sa prispôsobí kolobehu Slnka vo vašej lokalite. Pokiaľ funkciu nevidíte, dôvodom môže byť pripojený starší monitor.

Riešenie alebo ústupok? 

Dôvody, prečo sa vyhnúť modrému svetlu, sú snáď už zrejmé. Nie je ale isté, že len zmena farebnej schémy pomôže. Americké Národné centrum biotechnológie spravilo výskum, ktorý dokázal, že zmena farby svetla skutočne spánku pomáha, no možno nie dosť. Hoci z osobných skúseností rozhodne potvrdzujeme, že mať menej boľavé oči je príjemné. David Smith z Tech Insideru tieto pocity zdieľa, dokonca vyhlásil, že nočný režim je jeho obľúbenou funkciou iPhonu. S jeho tvrdením sa stotožňujeme.

Rozhodne ale nejde o komplexné riešenie problému. Raj Dasgupta, jeden z popredných amerických hypnológov, serveru Business Insider v rozhovore povedal, že svetlo je len jedným z faktorov, ktoré spánok ovplyvňujú. Akákoľvek práca so smartfónom totiž tiež nevyhnutne stimuluje našu myseľ a udržuje nás tak hore – zvlášť keď prechádzame sociálnymi sieťami alebo čítame správy. Všetci poznáme ten náhly tŕň paniky, keď nám na telefóne vyskočí nový e-mail. A s tým zmena farby svetla samozrejme nepomôže. Nočný režim je rozhodne vítanou funkciou, ale stále rozhodne viac odporúčame pred spaním telefón odkladať, alebo ho spolu s nočným nažltnutým displejom hodiť do režimu lietadlo alebo do módu Do Not Disturb, resp. Nerušiť.

Zdroj: Patalie.sk

Prečítajte si aj:

Tipy a triky pre iOS: Používajte iPhone naplno

Značky:

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.