Firefox je jednou z najpopulárnejších alternatív k prehliadaču Google Chrome pre mobilné zariadenia aj stolné počítače. 

Mozilla v priebehu rokov vydáva niekoľko aktualizácií (v rôznych úrovniach), aby boli jej prehliadače konkurencieschopné. Po prepracovaní prehliadača pre PC, Mozilla pracuje na modernizácii mobilného prehliadača asi rok. V júli 2018 vstúpila Mozilla pre Android do fázy údržby s cieľom zamerať sa na vývoj úplne novej verzie namiesto aktualizácie tej existujúcej. Firefox pre Android nedostal od júla minulého roka významnú aktualizáciu a teraz sa aktualizuje z verzie 68 na verziu 79.

Medzi nové funkcie, ktoré prináša Firefox 79 pre Android je čisté a moderné používateľské rozhranie. Funkčnosť je rovnaká ako v prípade Preview verzie, ale jednou z funkcií, ktorá chýba v stabilnej verzii, je plná podpora doplnkov. 

Mozilla začala pridávať podporu doplnkov pre Firefoxe Preview / Nightly už vo februári tohto roku. V apríli pridala ďalších päť doplnkov a potom ďalšie tri na začiatku tohto mesiaca. V súčasnosti je tak celkový počet doplnkov v stabilnej a Nightly verzii iba deväť. To znamená, že Firefox pre Android stráca prístup k tisícom rozšírení, ktoré boli podporované v predchádzajúcich verziách.

Aj keď je pochopiteľné, že úplná migrácia doplnkov do novej kódovej základne si vyžaduje čas, vydanie bez riadnej podpory je určite sklamaním pre tých, ktorí radi používajú konkrétne rozšírenia. Ak chcete tieto doplnky naďalej používať, pravdepodobne sa budete musieť držať staršej verzie prehliadača Firefox pre Android. 

Ak však patríte medzi tých, ktorí chcú čistejšie a rýchlejšie prehliadanie, môžete aplikáciu stiahnuť / aktualizovať z Obchodu Google Play alebo si ju môžete stiahnuť zo služby APK Mirror.

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Obchod Play: Mozilla sprehľadňuje ponuku prehliadačov Firefox

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.