Predáva sa za cenu na úrovni 1600 eur, čo môžeme v tomto segmente považovať za cenovo dostupnejšie riešenia, resp. za strednú triedu. Vo výbave má najnovší procesor 13. generácie Intel Core a grafickú kartu radu RTX 40.

Herný notebook MSI Katana 17 som testoval v konfigurácii s procesorom Intel Core i7-13620H, so 16 GB RAM v dvojkanálovom zapojení s frekvenciou 5600 MHz a 1 TB SSD úložiskom. Grafická karta bola GeForce RTX 4060 s 8 GB videopamäte a táto konfigurácia sa predáva na Slovensku za cca 1600 eur.

V dobe prípravy mojej videorecenzie bol notebook MSI Katana 17 jedným z cenovo najatraktívnejších zariadení v tejto cenovej kategórii.

Šasi z plastu a pohodlná klávesnica s numerickou klávesnicou

MSI Katana 17 má šasi z plastu. Kvalita spracovania je štandardná, nemám výhrady. Notebook pôsobí odolným dojmom a displej je možné otvoriť o 180 stupňov. Na ľavej hrane sa nachádzajú dva USB porty a napájací konektor, vpravo sa nachádza USB-A, USB-C port, HDMI, plnohodnotný ethernet a 3,5 mm jack.

Klávesnica je podsvietená a pohodlná na používanie. Rozloženie klávesnice môžete vidieť na fotkách a vo videorecenzii – nemám k nemu výhrady. K dispozícii je tiež numerická klávesnica. Touchpad výraznejšie neprekvapí, funguje v poriadku a rozmerovo ide o priemer.

MSI Katana 17Zdroj: TOUCHIT
MSI Katana 17

GeForce RTX 4060 ponúka výkon na úrovni RTX 3070 (Ti)

MSI Katana 17 je slušne vybavený herný stroj z hľadiska výkonu. Hodnoty, ktoré som nameral vo viacerých testoch, si môžete pozrieť v grafoch vo videorecenzii.

Testoval som aj moju tradičnú zostavu hier od Forzy Horizon 5 cez Cyberpunk až po Marvel’s Guardians of the Galaxy. Hry naplno využili zabudovaný 17,3-palcový Full HD displej aj s jeho 144 Hz obnovovacou frekvenciou. Hral som v nastavení najvyššej vizuálnej kvality a so zapnutým ray tracingom, v hrách, kde bol k dispozícii, a výkon sa pohyboval na úrovni okolo 60 až 100 fps.

MSI Katana 17 si bez problémov poradí s hraním vo Full HD, bez ohľadu na hru, a keď notebook pripojíte k externému monitoru, 2K rozlíšenie by mu tiež nemalo robiť problém – s prípadným znížením vizuálov. V porovnaní s prechádzajúcou generáciou by som povedal, že RTX 4060 ponúka vo viacerých hrách výkon na úrovni čipu RTX 3070 (Ti). V niektorých hrách môže byť výkon o niečo vyšší v kombinácii s technológiami ako DLSS 3. Samozrejme, porovnávam grafické karty vo verziách pre notebooky.

MSI Katana 17Zdroj: TOUCHIT
MSI Katana 17

Spoľahlivý výkon aj v záťaži

MSI Katana 17 beží stabilne a spoľahlivo aj v záťaži. V rámci testu 3DMark som nameral stabilitu na úrovni 98,3 % počas 4-hodinového záťažového testu. Prípadné nezrovnalosti som si nevšimol ani počas bežného hrania.

Spotreba notebooku v záťaži dosahuje až 160 W počas hrania hier, ktoré sú náročné na grafický čip aj výpočtový výkon procesora. V prípade graficky náročných hier s menším zaťažením procesora je spotreba okolo 140 W. Pri používaní aplikácií, ako je Cinebench, ktoré naplno vyťažia iba procesor, je spotreba na úrovni 115 W. V rámci kancelárskej práce a surfovania internetom sa spotreba pohybovala na úrovni okolo 20 až 40 W.

MSI Katana 17Zdroj: TOUCHIT
MSI Katana 17

Teplota a výdrž

Teplota procesora v záťaži počas hrania sa ustálila na úrovni 80 °C s krátkodobými výstrelmi na 90 °C. V prípade grafickej karty sa teplota pohybovala na úrovni od 80 do 85 stupňov. Ide o štandardné hodnoty v tomto segmente notebookov. Chválim, že klávesnica notebooku nie je horúca ani v záťaži, takže chladenie ako celok hodnotím pozitívne. Notebook má výborné chladenie z hľadiska jeho efektivity a tiež hlučnosti, ktorá je na dobrej úrovni.

Výdrž notebooku dosahuje 65 minút hrania pri polovičnom nastavení jasu, resp. necelé 4 hodiny sledovania videa pri maximálnom nastavení jasu. V prípade kancelárskej práce pri polovičnom nastavení jasu som nameral výdrž na úrovni 5,5 hodiny. Ide o mierne podpriemerné hodnoty, ktoré sú dané 53,5 Wh kapacitou batérie. Nabíjanie pomocou priloženého adaptéra je rýchle. Na 50 % som sa nabil v priebehu polhodiny, za hodinu na 80 %. Kompletné nabitie trvá necelých 90 minút.

MSI Katana 17Zdroj: TOUCHIT
MSI Katana 17

Veľký displej mierne podpriemernej kvality

Notebook má 17,3-palcový displej s rozlíšením Full HD a 144 Hz obnovovacou frekvenciou a práve tento komponent považujem za jedno z miest, kde výrobca šetril. Kalibračnou sondou som nameral pokrytie farebného priestoru sRGB na úrovni iba 61,3 %. Minimálny a maximálny jas sa pohyboval od 11 do 253 nitov a aj pozorovacie uhly by mohli byť lepšie.

Tieto hodnoty považujem na dnešné pomery za podpriemerné, avšak faktom je, že ak sa budete na notebooku iba hrať, nemusí vám to až tak prekážať. V prípade pracovného využitia notebooku je dobrým riešením pripojenie notebooku k externému monitoru cez zabudovaný HDMI port. Externý monitor ponúkne lepšiu vizuálnu kvalitu.

K notebooku odporúčam aj externé reproduktory alebo slúchadlá, keďže zabudované reproduktory sú prinajlepšom priemerné. Maximálna hlasitosť je v poriadku, ale zvuk je trochu plechový.

MSI Katana 17Zdroj: TOUCHIT
MSI Katana 17

Verdikt

MSI Katana 17 je herný notebook, ktorý zaujme dobrým pomerom cena/výkon. Ponúka procesor, ktorý zvládne bežnú prácu aj náročnejšie aplikácie a tiež veľmi dobrý grafický čip, ktorý si bez problémov poradí s dnešnými hrami. Myslím si, že ak berieme do úvahy hranie vo Full HD, resp. 2K rozlíšení, MSI Katana 17 je dobre pripravený aj na najbližšie roky.

Hlavnou slabinou notebooku je zabudovaný displej. Ak budete mať notebook väčšinu času pripojený k externému monitoru na stole, nebude vám to až tak prekážať. O niečo lepšia by mohla byť aj výdrž batérie.

Cena: 1639 eur (notebook si môžete zakúpiť napríklad na alza.sk)

Zapožičal: MSI

Páči sa nám

  • dobrý pomer cena/výkon
  • GeForce RTX 4060 podporuje DLSS 3 a vo vybraných hrách ponúka výrazný nárast výkonu
  • pohodlná klávesnica
  • zvládne hranie vo Full HD aj v 2K
  • 144 Hz displej
  • dobrá stabilita aj chladenie

Nepáči sa nám

  • slabšie pozorovacie uhly aj pokrytie priestoru sRGB
  • plechový zvuk zo zabudovaných reproduktorov

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit