Nové zariadenia z portfólia tejto značky prinášajú dobre ovládateľné a pohotové zariadenia.

Obmena a osvieženie tlačiarní a multifunkcií značky Lexmark priniesli svoje výhody priamo na stôl používateľa. Cielené sú do malých kancelárií. Spoločných rysov je niekoľko, spoločným menovateľom sú kompaktné rozmery.

My sme testovali dve multifunkcie, jednu s farebnou a druhú s ČB tlačou. Obe sú určené pre používateľov, ktorí chcú stroje s čo najjednoduchšou obsluhou a nenáročnou výmenou spotrebného materiálu.

Čiernobielo

Lexmark MB2236adwe

Lexmark MB2236adwe, Zdroj: Lexmark

Multifunkcia na čiernobielu tlač označená ako Lexmark MB2236adwe sa vyznačuje rýchlou tlačou. Podľa špecifikácie aj našich meraní je to 34 strán za minútu. Pri duplexnej tlači je to približne 15 str./min. K počítaču sa dá pripojiť cez štandardný USB port alebo cez Wi-Fi. Tlač jednej strany trvá 4 sekundy.

To je veľmi pohotový čas a veru, nie každá laserová tlačiareň ho dosiahne. Zariadenie je dimenzované na tlač do 2500 strán za mesiac a do zásobníka sa dá vložiť 250 listov papiera. Priamo nad zásobníkom je samostatný vstup na jednu predlohu, napríklad obálku. Slúži na tlač špecifických formátov.

Automatický podávač skenera má kapacitu 50 listov a podporuje skenovanie z jednej strany. Pre tento model existujú tri kapacity tonerov. Na 1200, 3000 a 6000 strán za 34,20 eura, 60 eur alebo 120 eur.

Pri objednávke viacerých zariadení alebo firemných požiadavkách na lepšiu tlač sa dá pri toneri na 6000 strán získať výhodnejšia cena. Cena tlače pri strednej kapacite tonera vychádza na 2 centy.

Farebne

Lexmark MC3326adwe

Lexmark MC3326adwe, Zdroj: Lexmark

Farebná multifunkcia Lexmark MC3326adwe je jednopriechodová, to znamená, že každá farba má zároveň svoj optický valec. Takto sa v oboch prípadoch kupujú tonery a vždy ich kúpite aj s valcom. Založenie do zariadenia je celkovo jednoduché a neriskujete žiadnu poruchu alebo zlomenie niektorej z častí na zariadení. Pri monochromatickej MFP sa vyberá jeden objemnejší modul, farebná MFP má tonery kompaktnejšie.

Toto zariadenie je mierne pomalšie a za minútu vytlačí 22 strán podľa výrobcu, pri našom meraní to bolo až 25 farebných strán. Rýchle je pri tlači PDF dokumentov, pričom doba na vytlačenie 5 strán predstavovala 12 sekúnd.

Cena čierneho tonera je 58,30 eura a má výťažnosť 1500 strán. Farebné majú rovnakú výťažnosť a cena každého farebného je 67,40 eura. Orientačná cena monochromatickej tlače sú 4 centy, pri farebnej je to 13 centov.

Spoločné vlastnosti

Oba modely používajú farebný dotykový displej s podsvietením. Jeho ovládanie a reakcie patria medzi najlepšie, aké sme za posledné roky videli. V predvoľbách sa dá nastaviť obsah domácej obrazovky a nepoužívané funkcie nemusia zavadzať medzi najpoužívanejšími voľbami. Pripojenie na Wi-Fi sieť bolo vďaka WPS jednoduché.

Stačí aktivovať na zariadení a na routeri a multifunkcia je vo vašej sieti. Tlačový ovládač si Windows 10 nainštaluje automaticky. Ten umožňuje zabezpečenú tlač a vy tak môžete odoslať tlačové úlohy v čase, keď to potrebujete a vytlačia sa až po overení PIN kódom, ktorý zadáte na dotykovom displeji.

Jazyk na ovládanie displeja je aj slovenčina. Veľmi sme ocenili aj detail ako trvalé zobrazenie IP adresy MFP v hornom riadku. Nič netreba zisťovať v niekoľkých úrovniach sieťových nastavení. Dostupné je skenovanie na FTP alebo napríklad do emailu či počítača v sieti.

V oboch prípadoch sa dá skenovať na USB jednotku, v prípade ČB multifunkcie je konektor umiestnený trochu nešikovne pod výklopným displejom. Farebná multifunkcia zase nemá výklopný displej, ale USB port je dostupnejší.

Obe zariadenia sa dajú napojiť na službu Lexmark Cloud Connector. Získate možnosť skenovať priamo na cloudové služby alebo tlačiť dokumenty priamo z týchto úložísk.

Hlavné výhody:

  • Kompaktné rozmery
  • Cena tlače
  • Tichá prevádzka
  • Vynikajúce ovládanie
  • Napojenie na Wi-Fi bez PC
  • Duplexná tlač

Verdikt

Hlavné výhody oboch zariadení sú v kompaktných rozmeroch a tiež nízkych nákladoch na tlač. Nám sa páčila aj nehlučná tlač, čo pri laserových tlačiarňach nebýva pravidlom.

Vynikajúce ovládanie na displeji vám umožní ľahko skenovať, využívať funkciu zabezpečenej tlače alebo si prispôsobiť všetky potrebné parametre. Výrobca ponúka aj modely s inou konfiguráciou a tiež klasické tlačiarne bez skenovacieho modulu.

Zapožičal: Lexmark

Ceny: MB2236adwe – 164 €; MC3326adwe – 204 €

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.