Zrejme pôjde o ďalší podstatný krok, ktoré podkopávajú stabilitu a fungovanie sociálnej siete.

Obnovenie takmer všetkých v minulosti zablokovaných účtov je jeden z najnovších plánov šéfa platformy Twitter Elona Muska. Výnimkou majú byť len tie, ktorých majitelia sa na sieti dopustili prehreškov voči legislatíve, prípadne sa podieľali na rozsiahlom spamovaní.

Musk nechal o tomto kroku rozhodnúť používateľov Twittera v ankete, do ktorej sa zapojilo takmer 3,2 milióna účtov a 72,4 percenta hlasovalo za amnestiu. Nový generálny riaditeľ sociálnej siete vzápätí vyhlásil, že ide o hlas ľudu a amnestia sa začne už budúci týždeň (od pondelka 28. novembra 2022).

Tento avizovaný krok však vyvoláva viacero otázok. Upozornil na ne napríklad Filip Struhárik z Denníka N, ktorý vo svojom pravidelnom MediaBrífingu poukázal na možnosť návratu ľudí, ktorí Twitter využívali na šírenie dezinformácií, extrémistických názorov, prípadne obťažovali iných používateľov.

Zároveň nie je jasné, aké pravidlá budú pri obnove účtov stanovené. Struhárik sa pýta, ako bude Twitter posudzovať, ktorí majitelia účtov zákony porušili a o ktoré legislatívne nariadenia vlastne malo ísť. Rovnako nie je zrejmé, ako bude zadefinované rozsiahle spamovanie, o ktorom Musk hovoril.

Pre Slovensko je zaujímavá otázka, či bude obnovený účet Juraja Krajčika, vraha, ktorý na Zámockej ulici v Bratislave zastrelil dvoch ľudí len z nenávisti k ich sexuálnej orientácii a na sieti zdieľal príspevky aj krátko pred svojou samovraždou. Ako totiž redaktor Denníka N upozorňuje, Krajčik nebol na sieti zablokovaný za porušenie zákona, ale jeho účet bol „pozastavený“ pre porušenie pravidiel Twittera.

Ide pritom len o jednu z množstva ukážok chaotického riadenia sociálnej siete zo strany Muska, ktoré môžu vyústiť až do bankrotu Twittera. V dôsledku nezanedbateľného odlevu inzerentov, ktorým vadia nepremyslené zmeny na sociálnej sieti, to vôbec nemusí byť nepravdepodobný scenár.

Zdroje: Twitter.com, DennikN.sk

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.