Parental Control od ESETu je jeden z najprepracovanejších programov na kontrolu a dohľad nad aktivitami vašich detí s telefónom alebo tabletom.

eset_mwc2016_10

Funguje v režime freemium a dá sa používať zadarmo, no aj s platenými funkciami. Ide o obchodný model, ktorý je úspešný pre firmy ako aj používateľov. Tí si môžu aplikáciu najprv vyskúšať, potom sa rozhodnú, či si priplatia za prémiové funkcie.

Stiahnutie pre Android.

ESET výrazne pracuje na tejto aplikácii. Tá bola pripravovaná aj po konzultácii so psychológom. Aplikácia sa používa tak, že sa inštaluje na telefón rodiča aj dieťaťa. Rodič na svojom telefóne vidí notifikácie od dieťaťa a na detskom telefóne má prístup k ďalším, pre deti neprístupným funkciám.

eset_mwc2016_9

Marek Lelovič z ESETu predstavuje funkciu integrovaného plánovača v aplikácii ESET Parental Control

Prvotné nastavenie aplikácie je ideálne na lokalite My ESET.com, kde používateľ využíva komfort webového rozhrania a veľkej obrazovky monitora. Dodatočné úpravy sa dajú robiť v aplikácii na mobile. Kto však potrebuje, nastaví ju kompletne aj z mobilného telefónu.

Výrobca už v najbližších dňoch predstaví novú verziu tejto aplikácie. Súčasne sa od 23.2.2016 stal Parental Control súčasťou multi balíka, kedy si kúpite 4 licencie na produkty ESET a sami sa rozhodnete, aké programy si aktivujete (kombinácie desktopových a mobilných produktov).

Funkcie zadarmo

Veľkou výhodou je to, že bezplatné funkcie pokrývajú širokú škálu možností. Nie je teda vždy nevyhnutné za program platiť. Iste, platené funkcie idú viac do hĺbky a ponúkajú lokalizačné služby ako aj lepší reporting a monitoring toho, ako deti telefón využívajú. V bezplatnej verzii sú obsiahnuté nasledovné funkcie:

  • Môžete sledovať, aké webové stránky vaše dieťa pozerá najčastejšie. Štatistika obsahuje posledných 7 dní návštevnosti.
  • Využiť môžete aj automatický funkciu blokovania sťahovania aplikácií z Google Play na základe vekového ratingu priradenom aplikáciám v obchode
  • Definovanie času, aký môže dieťa používať mobilný telefón počas dňa a tiež aké aplikácie z definovaných kategórií môže používať. Výhoda? Najmä v tom, aby sa dieťa nehralo s mobilným telefónom počas vyučovania. Vtedy mu môžete zakázať napríklad Facebook. Ten mu povolíte až po obede, ideálne keď ste doma aj vy.
  • Dieťa môže posielať žiadosti a povolenie používať špecifickú aplikáciu alebo navštíviť stránku, ktorá mu nie je podľa filtra štandardne prístupná. Rodič dostane na svoj mobil informáciu o žiadosti a môže na diaľku povoliť prístup.

V tomto smere sme ocenili prístup tvorcov Parental Security, kde sa s dieťaťom hrá otvorená hra. Nie je to teda o tom, že by dieťa nevedelo o jeho sledovaní. Dieťa vie, že rodič si môže pozrieť na diaľku štatistiky používania telefónu. Softvér s ním navyše komunikuje a zobrazuje hlásenia. Grafika je detská a každé dieťa vie, koľko sa môže hrať denne s telefónom. Tiež sa „citlivejšie“ zobrazuje hlásenie o tom, že na nejakú stránku alebo k aplikácii nemá prístup.

Prémiové funkcie

Silnou stránkou sú platené funkcie. Podľa ESETu používatelia prechádzajú práve na tento model kvôli funkcii sledovania polohy dieťaťa. Môžu vidieť všetky zariadenia svojich detí, ak sú pripojené na internet. Špecialitou je napríklad posielanie správ na mobil pričom sa dá zvoliť aj variant s výkričníkom. Ak sa ním začína správa, zariadenie sa zamkne a dieťa si správu musí prečítať, inak sa neodomkne. Takže už žiadne výhovorky, že nedostalo správu alebo si ju zabudlo pozrieť.

Celkovo ide o silnú značku v rámci portfólia produktov firmy. Známa je nielen u nás ale aj v USA a Nemecku.

Za pozvanie na Mobile World Congress 2016 ďakujeme spoločnosti Orange Slovensko.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.