Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S príchodom jesene vrcholí cyklistická sezóna, ktorá ponúka posledné týždne na jazdy v príjemnom počasí. Bicykel začína byť bežnou športovou výbavou každej rodiny a vedia to aj zlodeji, ktorí si urobili z krádeží výhodný biznis. Na Slovensku zmizne ročne niekoľko stoviek bicyklov, podľa aktuálnej štatistky eviduje polícia len za prvý polrok 252 zmiznutých bicyklov, pričom objasniť sa jej podarí len asi tretinu krádeží. Ponúkame niekoľko rád, ako si bicykle pred zlodejmi zabezpečiť a aspoň čiastočne zmierniť škody.

Podľa aktuálnej polročnej policajnej štatistiky zmizlo na Slovensku od začiatku roka len do konca júna 252 bicyklov, čím zlodeji spôsobili cyklistom škodu vo výške 188 tis EUR. V tomto druhu krádeží ide teda o rovnaký trend ako minulý rok, keď zmizlo 559 bicyklov v celkovej škode 428 tis EUR. Polícii sa pritom darí objasniť len  približne tretinu prípadov. Aj to však znamená len toľko, že sa nájde páchateľ, nie bicykel.

Je rozdiel, či máte bicykel uložený doma  alebo v pivnici 

Bicykel už v súčasnosti nie je lacná záležitosť. O to viac nepríjemne prekvapí, ak namiesto svojho dvojkolesového „tátoša“  nájdete prázdnu garáž či pivnicu. Mnoho cyklistov si neuvedomuje, že bicykel, rovnako ako všetky športové potreby, je automaticky poistením krytý v poistení zariadenia domácnosti. Poisťovne pri odškodnení rozlišujú, či bicykel zmizol priamo z bytu či domu alebo z pivníc či garáží, ktoré sa nachádzajú mimo priestoru domácnosti.

Ak bicykel ukradnú z priestorov bytu či domu, UNIQA poisťovňa nemá stanovený žiadny limit plnenia, teda bicykel alebo bicykle sú kryté do stanovenej poistnej sumy za zariadenie domácnosti.

V mimobytových priestoroch patriacich k bytu , resp. vo vedľajších stavbách pri rodinných domoch je poistné krytie maximálne do 30 % z poistnej sumy za zariadenie domácnosti.

V rámci poistného plnenia poisťovňa uhradí klientovi náklady, ktoré vynaložil na zakúpenie nového bicykla rovnakého typu a parametrov, aké mal odcudzený bicykel. V obidvoch prípadoch je však podmienkou poistného krytia splnenie požadovaného spôsobu zabezpečenia priestorov, v ktorých sa bicykel/bicykle nachádzajú.

Ako zmierniť škody v prípade krádeže bicykla – nie je zámok ako zámok

Aj keď je bicykel automaticky zahrnutý v rámci poistenia domácnosti v poistnom krytí, treba myslieť na správne zabezpečenie proti krádeži, ktoré je pri rozhodnutí o poistnom plnení rozhodujúce.

Róbert Koch z oddelenia poistenia majetku UNIQA poisťovne radí:

  • Základnou podmienkou na uplatnenie si nároku na odškodnenie za ukradnutie bicykla je prekonanie zmluvne dohodnutého spôsobu zabezpečenia stanoveného poisťovňou. Znamená to, že ak by napríklad páchateľ našiel kľúč, otvoril si ním dvere a ukradol bicykel, poisťovňa takýto prípad neuzná.
  • Mimobytové priestory ako garáž a pivnica, v ktorých skladujete bicykle, musia mať plné steny (murované, drevené, železné) bez medzier. Uzamykací systém vstupných dverí do týchto priestorov musí byť zložený z bezpečnostného zámku, ktorý tvorí zadlabávací zámok, bezpečnostná cylindrická vložka a bezpečnostné kovanie.
  • Ak sa páchateľ dostal k bicyklu do priestoru (byt, rodinný dom, garáž, pivnica, vedľajšia stavba) cez zámok, ktorý nespĺňa zmluvne stanovené parametre zabezpečenia, poisťovňa nemusí vzniknutú škodu preplatiť.
  • V prípade poistenia mimo domu s územnou platnosťou Európa (napr. pri ubytovaní v hoteli či v internáte) sa však predpísané zabezpečenie nevyžaduje. Klient totiž nemá dosah na spôsob zabezpečenia v týchto priestoroch. Tu postačuje policajná správa, z ktorej bude evidentné, že došlo k prekonaniu prekážky (prekonané dvere, okná, prípadne zámok, ktorý nemusí byť bezpečnostný).
  • Nezabúdajte, že v rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti máte dokonca poistené aj škody, ktoré spôsobíte ako cyklista svojou jazdou.

Značky: