Časy, kedy sa vo všeobecnosti hovorilo o vírusoch v počítačoch, sú už za nami. Výrobcovia takzvaného antivírusového softvéru svoje produkty radšej označujú názvom bezpečnostné programy. Čo vlastne sú, či sú potrebné a čomu všetkému sa venujú, to bude témou tohto článku.

Aj tak ho už máte

Windows Zabezpečenie ako základná ochrana pre operačný systém Windows 10

Windows Zabezpečenie ako základná ochrana pre operačný systém Windows 10

Otázka či si teda ten bezpečnostný program nainštalovať je pravdepodobne zbytočná. Operačné systémy ich už majú. Môžeme sa baviť o tom, či si stiahnuť a používať programy od Kaspersky, ESET-u alebo napríklad BitDefendera alebo ochranu jednoducho nemať. Tú už ale máte a v prípade operačného systému Windows je to program Windows Zabezpečenie. Takto sa nazýva v slovenskej lokalizácii a je previazaný s operačným systémom. Microsoft vydáva pravidelné aktualizácie definícií škodlivých kódov priamo cez svoju službu Windows Update. Nemusíte si s tým robiť starosti a ochranu v systéme už máte.

Rozdiel oproti ostatným nástrojom je v tom, aké funkcie ponúka. Preto sa oplatí zvážiť, či chcete doplnkovú ochranu, napríklad antispamový modul, ochranu pred škodlivými kódmi nielen na webe, ale aj cez emaily alebo iné nástroje monitorujúce široké oblasti systému a možného prieniku. Výrobca operačného systému počíta s možnosťou, že si do počítača nainštalujete nejakú inú ochranu.

V takom prípade sa Windows Zabezpečenie vypne a použije sa vami zvolený program. Keď to bude len samotný antivírus, použije sa firewall v systéme. Keď si nainštalujete komplexné riešenie, teda bezpečnostný program ako napríklad ESET Smart Security Premium, použije sa firewall priamo z neho.

Možno sa obávate toho, že takýto program vám bude čerpať zo zdrojov systémového výkonu. Ich optimalizácia je už na novej úrovni, vlastne aj počítače sú rýchlejšie a našťastie predbehli „žravosť“ antivírusových programov spred 15 rokov. Vtedy totiž išli takpovediac s dobou a aktívny antivírusový či bezpečnostný program ste na výkone poznali. Počítač sa stále dal použiť, no občas mohol byť trochu pomalší. Teraz už sa toho obávať nemusíte, výrobcovia vedia, čo používateľ potrebuje a ako to zladiť.

Výkon a bezpečnosť

Svoj podiel na tom, že programy tohto typu nie sú také náročné alebo ich náročnosť nie je tak cítiť, majú SSD disky. Vďaka nim je celý počítač výrazne rýchlejší. Výrobcovia ale vedia, že ak spravia ochranu proti vírusom a iným škodlivým kódom, no bude náročná, používatelia ju budú vypínať alebo pozastavovať. Pravdepodobne budete súhlasiť, že mať super bezpečnostné dvere a nechať ich pootvorené, nemá význam.

Skupinou, ktorej sa treba špeciálne venovať, sú hráči a používatelia náročných 3D alebo video aplikácií. Tí potrebujú vyťažiť zo svojho počítača maximum, avšak aj oni chcú ochranu, za ktorú platia. Preto majú bezpečnostné programy funkciu nazvanú Herný režim. Aplikuje sa nielen pri hrách, ale aj pri iných aktivitách v celoobrazovkom režime. Napríklad pri sledovaní videa. Sledovanie filmu síce počítač tak veľmi nezaťaží, určite ale nechcete byť rušení nie nevyhnutnými hláseniami. Napríklad o tom, že sa začalo skenovanie systému, alebo o odstránení nejakého škodlivého kódu. To si môžete pozrieť v hláseniach aj neskôr. Hráči zase ocenia to, že pri hernom režime nebude bezpečnostný program vykonávať plánované úlohy a dokončí ich neskôr. Optimalizuje svoje procesy tak, aby ste mohli hrať hru a nezačala sa vám zasekávať v tej najlepšej akcii. A to len preto, aby si antivírus spravil kontrolu registrov alebo začal skenovať bootovací sektor disku.

Vstavaný vs. niečo navyše

ESET Smart Security Premium v plnom nastavení ochrany

ESET Smart Security Premium v plnom nastavení ochrany

Kedysi obyčajné antivírusy už dnes nie sú celkom obyčajné antivírusy. V prípade, že vyslovene nechcete riešenie s množstvom funkcií a chcete niečo menej komplexné, je k dispozícii antivírus. Nebude obsahovať firewall, pravdepodobne ani antispam, no podozrivé prílohy v emailoch rozpozná.

Dostane ale iné funkcie, napríklad bude blokovať ransomvér, teda softvér na zašifrovanie vašich súborov a za výkupné vám potom bude sľubovať heslo k odšifrovaniu. Tiež vás môže ochrániť pred zneužitím vášho počítača na ťažbu kryptomien. Postupným vývojom situácie na vírusovej scéne pribudli funkcie dostupné už v základných antivírusových programoch.

Vydať sa môžete cestou komplexného zabezpečenia. Chodia vám emaily, neraz naozaj ako spamové, no predstavujú riziko. Platíte cez internet, používate internetbanking, zadávate údaje z vašej karty na rôznych weboch. Toto všetko je niečo, čo chcete mať zabezpečené najlepšie ako sa dá. Vtedy je najlepšie použiť bezpečnostný program, napríklad vyššie zmienený ESET Smart Security Premium alebo napríklad Kaspersky Total Security.

Získate maximálnu ochranu, ktorá bude strážiť systém na prieniky cez známe aj menej známe oblasti. Spravidla dostávate aj zabezpečený prehliadač na to, aby ste mohli platiť na internete. V niektorých prípadoch aj virtuálne klávesnice navrhnuté tak, aby odolali programom sledujúcim stlačenia klávesov.

Sami ste riziko

Riziková stránka, na ktorú upozorňuje bezpečnostný doplnok AdAware v prehliadači

Riziková stránka, na ktorú upozorňuje bezpečnostný doplnok AdAware v prehliadači

Bezpečnostný program majú aj pokročilí používatelia. Uvedomujú si, že v tomto článku počítačovej bezpečnosti budú slabým článkom práve oni? Ste to aj vy a práve tu zasiahne bezpečnostný program. Prehliadač vám síce vypíše, že daná stránka je riziková a neodporúča ju otvoriť. Vy napriek tomu chcete vidieť obsah danej stránky, zväčša filmy prístupné na internete a stránku otvoríte. Vtedy už musí nastúpiť antivírus a škody, ktoré by vaša činnosť mohla napáchať, okamžite napraviť. Začne teda blokovať všetky rizikové a nebezpečné skripty na stránke, ktorá sa ju pokúša načítať. Nekompromisne zasiahne, no nie vždy ide o takto „okaté“ prípady.

Inokedy môžete dostať do schránky email. Bude sa tváriť, že je z prepravnej služby. Veď čo, tovar vám z času na čas niekto doručí, a tak email otvoríte, hoci už na pohľad sa javí ako podozrivý. Nezrovnalosti, na ktoré v pracovnom zápale nepomyslíte, ustriehne práve jeden z modulov bezpečnostných programov.

Príkladov by mohlo byť viac. Programy na zabezpečenie pred škodlivými kódmi tvoria neoddeliteľnú súčasť počítača. Bežne totiž nemáte možnosť odhaliť, či sa v dokumente vo Worde nenachádza nejaký škodlivý skript a čaká len na to, aby sa otvorením dokumentu spustil. Rovnako to platí aj pre ochranu pred súbormi sťahovanými z internetu. Reálne nikdy neviete, čo sťahujete. A verte, že podľa názvu alebo prípony to určite nezistíte. Pracujete ale s domnienkou, že to, za čo sa súbor vydáva, takým aj naozaj je.

Bezpečnostný program funguje na základe porovnávania kódov zo svojej databázy ako aj analýzou neznámych dát. Zisťuje aktivitu programu či skriptu, kam chce súbor v rámci systému pristupovať a kam sa o sebe snaží zapísať svoju existenciu v operačnom systéme. Dnešné bezpečnostné programy využívajú princípy umelej inteligencie na to, aby mohli vyhľadať zatiaľ neznáme škodlivé kódy. Existujú milióny kódov a ich variantov. Program rozpozná aj podobný kód. Na základe akejsi DNA daného kódu.

Pokus o prístup na rizikovú stránku priamo od bezpečnostného programu ESET

Pokus o prístup na rizikovú stránku priamo od bezpečnostného programu ESET

Deti a počítač

Doplnkovým modulom komplexných programov býva rodičovská kontrola. Toto je funkcia, ktorá bude strážiť prístup detí na rôzne weby podľa ich veku. Takisto bude spravovať to, ktoré programy a kedy môžu počítač používať. Ochrana tohto typu je vysoko odporúčaná vtedy, ak sa na vašom počítači hrajú alebo ho používajú deti, napríklad do školy.

Stratený alebo ukradnutý

Počítač môžete niekde zabudnúť alebo vám ho môžu ukradnúť. Keď sa pripojí na internet, budete ho vedieť nájsť. Spraví fotografiu cez webovú kameru a na on-line účet vášho bezpečnostného programu sa odošlú tieto informácie. Najvybavenejšie programy na ochranu pred škodlivými kódmi majú aj takýto modul. Predstavuje to zvýšenú možnosť ochrany a aj možnosť, ako na diaľku odstrániť súbory z vášho počítača.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.