Aj v tomto roku sa očakáva, že Slováci budú výrazne nakupovať počas akcií „Black Friday“ či „Cyber Monday“. Ak máte v pláne využiť zľavy, v tomto článku nájdete rady a odporúčania, ako predísť sklamaniu.

Tipy ako výhodne nakúpiť zľavnený tovar

Väčšina ponúk sa sústreďuje na slogany „bombastická zľava“, „nepremeškajte príležitosť“, „zaregistrujte sa na získanie skvelých výhod“ alebo „nakúpte so zľavou“. Tieto ponuky sú obyčajne časovo alebo kusovo obmedzené. Ale neverte tomu. Ak chcete naozaj výhodne nakúpiť musíte si vopred urobiť prieskum a nakúpiť medzi prvými. Iba tak pravdepodobne dostanete skutočne výhodnú cenu za tovar, o ktorý je reálny záujem.

Toto si potrebujete overiť

  • Zistite cenu výrobku u viacerých obchodníkov a uistite sa, že zľava je naozaj skutočná, nielen deklarovaná. Často sa totiž stáva, že obchody navýšili ceny tense pred Black Friday a celý dojem zľavy vznikne len ich opätovným znížením. Úprava cien pred plánovaným výpredajom nie je na Slovensku zakázaná a nie je pre ňu stanovený žiaden percentuálny ani časový limit. Uložte si teda webové stránky s konkrétnou ponukou, aby ste mohli sledovať aktualizácie cien pre vami vybraný tovar.
  • Nepodľahnite ilúzii, že ide o neopakovateľnú ponuku. Reklamné kampane sa opakujú pravidelne, takže sa nenechajte zmiasť marketingovou stratégiou či pocitom naliehavosti. Čo nestihnete kúpiť v novembri, môžete kúpiť napríklad v povianočných výpredajoch možno ešte výhodnejšie.
  • Urobte si prieskum, porovnajte nielen ceny, ale aj predajcov. Pred nákupom je dobré využiť internetové porovnávače. Sledujte konečnú cenu vrátane nákladov na doručenie, nesledujete len výšku zľavy. Recenzie na predávajúcich sú tiež dôležité. Sledujete tiež recenzie produktov na naše stránke.
  • Hľadajte ďalšie možnosti ako ušetriť. Predajcovia niekedy ponúkajú doplnkové služby, ako napríklad bezplatné doručenie a zľavové kódy na ďalšie nákupy. Oplatí sa aspoň na čas prihlásiť na odber newslettrov, zapojiť sa do vernostných programov alebo obchodníkov sledovať na sociálnych sieťach. Môže vám to zabezpečiť prístup k ponukám a dodatočným zľavám popri akciových cenách.
  • Snažte sa nájsť výhodnú ponuku na kvalitný tovar. Nenechajte sa zlákať neuveriteľnou zľavou, aby ste si kúpili nekvalitný tovar. Zľavnenú cenu berte skôr ako bonus, než východiskový bod pre váš nákup. Nie ste predsa takí bohatí, aby ste kupovali lacné veci.
  • Pozor na životnosť zľavnenej elektroniky. Tieto kampane sú totiž spôsobom, ako môžu obchody rýchlo vyprázdniť zásoby tovaru skôr než technologicky zastará. Predsa nechcete kúpiť starú technológiu, keď je na trhu vysplejší produkt.
  • Čítajte aj texty malým písmom. Pravidlá, ktorými sa riadia špeciálne ponuky a akčný výpredaj, môžu byť formulované vágne a ponuky môžu vyzerať lepšie než v skutočnosti sú. Môžete naraziť napríklad na vyjadrenie v inzercii „80% zľava na všetko“, po ktorom však nasleduje „uplatňujú sa výnimky“.

Viac tipov ako sa chrániť na internete, nájdete aj na www.bezpecnenanete.sk.

Je to naozaj orientované na zákazníkov?

„Black Friday“ či „Cyber Monday“ sú často príležitosťou pre predajcov ako vyprázdniť sklady a pripraviť miesto pre tovar na vianočnú sezónu. Môžete sa tak stretnúť s obmedzenými veľkosťami zlacneného tovaru.

Zdroj: Európska komisia, Ministerstvo hospodárstva, Heureka.sk, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.