Na Facebooku sa objavuje podozrivá aktivita, ktorej sa treba vyhnúť.

Nesnažte sa obísť webový prehliadač. Zatiaľ ide o aktivitu, ktorú sme si všimli na niektorých fanúšikovských stránkach tejto sociálnej siete. Odkaz na podozrivú stránku sa objavil v komentároch pod príspevkom. Zákernosť je v tom, že diskutujúci pridá k svojmu príspevku link na bežnú stránku, no presmeruje vás to inam.

Zákernosť tohto procesu spočíva v tom, že link vedie na stránku, ktorú môžete bežne poznať. Tu konkrétne išlo o stránku hry Tomb Raider s modmi a doplnkami (www.trle.net). Na pohľad legitímna stránka, pretože zadaním jej URL adresy manuálne, sa na stránku aj dostanete. Kliknutím na odkaz, ktorý vyzerá v poriadku sa dostanete na úplne iný web. Vyzerá to nateraz na podvrhnutie presmerovania v cieľovej lokalite, teda podstránke daného webu.

fb-podvod-skodliva-strankaZdroj: TOUCHIT
fb-podvod-skodliva-stranka

Prehliadač vás na nezrovnalosť upozorní, no po kliknutí na tlačidlo Rozšírené sa môžete odkazom, ktorý sa zobrazí dostať na prehliadačom zablokovanú stránku. Toto neodporúčame, nakoľko daným postupom sa určite nedostanete na pôvodnú stránku. Tam odkaz ani neviedol, preto ho prehliadač zablokoval.

Najlepšia ochrana pred týmto typom podvodného presmerovania je opatrnosť. My sme vyskúšali obísť ochranu prehliadačom a dostali sme sa na stránku ponúkajúcu výhru iPhonu. Týchto falošných súťaží je neúrekom a vždy išlo o podvod. Netvrdíme, že súťaž o iPhone automaticky podvod, no ak sa na stránku dostanete týmto spôsobom, nie je to celkom čisté.

Dôverujte prehliadaču a keď vás obsah veľmi zaujíma, skúste si ho nájsť sami na stránke, ktorá je v odkaze. Zamaskovanie pod komentár je stará technika, možno nie veľmi často využívaná. Podvodníci používajú aj platené príspevky na Facebooku, ktoré vedú priamo na falošné stránky.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.