Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sedem mesiacov od kritického prejavu prezidenta k informatizácii odborníci zo Slovensko.Digital pozitívne vnímajú hlavne vytvorenie predpokladov pre centrálne riadenie informatizácie na novom úrade podpredsedu vlády.

Upozorňujú však, že je to len forma, ktorú treba naplniť obsahom a konkrétnymi riešeniami závažných problémov štátneho IT v praxi. Až potom podľa nich môže nastať reštart informatizácie.

V novembri 2015 predniesol prezident SR Andrej Kiska na kongrese ITAPA kritický prejav o stave štátneho IT. Upozorňoval na malý prínos informatizácie pre občana, podozrenia z korupcie a nedostatok politického záväzku tento problém riešiť. Sedem mesiacov po prezidentovom prejave sa konala letná verzia kongresu ITAPA. “Myslíme si, že je správny čas bilancovať takpovediac prvý polčas. Od prezidentovho prejavu sme zaznamenali pozitívne zmeny, ale na reštart to ešte nestačí” povedal na kongrese ITAPA Ján Hargaš zo Slovensko.Digital. Odborníci oceňujú politický záväzok podpredsedu vlády Pellegriniho, ktorý predniesol na konferencii ITAPA aj vznik centrálneho úradu na riadenie informatizácie. “Nový úrad je správna forma. Teraz ju však treba urýchlene naplniť obsahom. Tak ako pri reštarte počítača sa nič nezmení ak najprv nenahráte aktualizácie, tak aj informatizácia potrebuje najprv zásadné zmeny a až potom môže prísť reštart” priblížil Hargaš.

Odborníci novému úradu navrhli 20 konkrétnych opatrení na zlepšenie. „Sme radi, že viacero z našich návrhov sa objavilo v prejave pána podpredsedu vlády. Sme pripravení rokovať s novým úradom, aby sa prednesené záväzky urýchlene dostali do praxe“ povedal Hargaš. Zároveň upozorňujú, že oblasti ako pravidlá pre nákup IT projektov, alebo odstránenie podozrení z korupcie budú potrebovať jasnejšie záväzky. Navrhujú napríklad povinné zverejňovanie dodávateľov projektov aj ich partnerov, aby sa odstránili podozrenia z kartelových dohôd na trhu. Predložené opatrenia navrhujú zapracovať do Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy, ktorá sa bude schvalovať koncom júla. “Tento dokument usmerní informatizáciu na ďalších 4-6 rokov a je dostatočne detailný na to, aby sa v ňom objavili konkrétne záväzky” povedal Hargaš.

Zástupcovia Slovensko.Digital tiež na kongrese ITAPA informovali, že v najbližšej dobe predstava vlastnú metodiku, akou budú aj v spolupráci so širšou IT komunitou hodnotiť nové projekty informatizácie. Tá vychádza z opatrení, ktoré presadzujú, a bude upozorňovať na problémové oblasti v projektoch. “Veríme tiež, že úradníci tak budú mať jasnejšiu predstavu o tom, ako pripravovať kvalitnejšie projekty a moderné elektronické služby do budúcnosti” povedal Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.

Značky: