Klienti bánk na Slovensku sa momentálne ocitajú pod paľbou telefonických podvodníkov. A sú čoraz dômyselnejšie. Prinášame scenár nového typu podvodu.

Podvodníci postupne prechádzajú z angličtiny na slovenčinu a telefónne číslo, ktoré sa zobrazí na displeji vášho telefónu, dokážu podvodníci zamaskovať tak, že sa javí ako číslo banky. Napriek tomu, že z neho podvodník určite nevolá.

„Volajúci sa predstaví ako zamestnanec banky a môže sa stať, že sa predstaví dokonca pod menom reálneho pracovníka, či dokonca zašle aj falošný identifikačný preukaz,“ vysvetľuje Ján Adamovský, šéf bezpečnosti Slovenskej sporiteľne ako podvod prebieha.

Následne vás podvodník informuje o tom, že vo vašom mene požiadal niekto o úver a odporučí vám obrátiť sa na pobočku banky na zrušenie úveru. „Avšak skôr ako tak klient stihne spraviť, zavolá mu falošný policajt a informuje ho, že bol spáchaný trestný čin v súvislosti s úverovým podvodom,“ hovorí ďalej Ján Adamovský. Falošná polícia si s ním dokonca dohodne stretnutie. Týmto spôsobom chcú podvodníci zvýšiť svoju dôveryhodnosť.

Vaše zneistenie pokračuje ďalšou sériou telefonátov. Nasledujúci je opäť od „zamestnanca banky“, ktorý vám ponúkne riešenie situácie: „Ak si zoberiete v banke maximálny možný úver, vyčerpáte úverový limit a tým pádom podvodníka predbehnete.“ Ak na túto hru pristúpite, v ďalšom kole dostanete pokyny ako máte previesť financie na „bezpečný účet“, až do času, kedy sa situácia vyrieši. V odhalených scenároch vás nasmerujú do pobočky banky s tým, aby ste si vybrali celú hotovosť z poskytnutého úveru, napríklad pod zámienkou kúpy auta. Poskytnú vám QR kódy s logom banky a navigujú vás do kryptomatov na nákup bitcoinov. Ako pri iných podvodoch, aj tu na záver prídete o svoje peniaze. Všetko funguje veľmi dômyselne a keďže vás zneistia a zároveň poskytnú riešenie, kryté bankou a políciou, je možné, že naletíte.

Tento typ podvodov sa pred časom objavil v Česku, kde ho nazvali „Falošný bankár„. V posledných dňoch zaznamenali desiatky prípadov s týmto scenárom už aj v Slovenskej sporiteľni. Ako to celé funguje vysvetľuje populárny Jirka vo svojom videu

Dôležité pre vás tak je, aby ste boli aj v takýchto prípadoch obozretní a nenechali sa oklamať.

Zdroje: Slovenská sporiteľňa

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.