Na Slovensko prišiel jeden z najvýznamnejších svetových vedcov. Kip Thorne je laureátom Nobelovej ceny a na Slovensko ho pozval ESET pri príležitosti vyhlásenia ocenenia výnimočných vedcov ESET Science

Už pri výstupe z lietadla si poranil hlavu, ale napriek tomu má bystrú myseľ. Bo to aj jeden z dôvodovm prečo mal na hlave klobúk.

Stretnutie vedca a študentovZdroj: TOUCHIT.sk
Stretnutie vedca Kipa Thorneho a študentov

Na Slovensku zostane celý týždeň a hneď sa aj stretol s tímom mladých študentov, ktorí v lete v gruzínskom Kutajsi vyhrali Medzinárodný turnaj mladých fyzikov. Študenti s ním hovorili a predstavili mu vlastný projekt, s ktorým získali pre Slovensko zlatú medailu. Profesor Kip Thorne bude aj predsedom medzinárodnej komisie ocenenia ESET Science Award.

Stretnutie so slovenskými študentami

„Diskutovať s laureátom Nobelovej ceny bolo neuveriteľné, takáto príležitosť neprichádza každý deň. Bolo inšpiratívne vidieť ako rozmýšľa“ povedala nám pri našom rozhovore Veronika Ucekajová kapitánka študentského tímu. Členmi tímu sú aj Karolína Jediná (Gymnázium Jura Hronca v Bratislave), Daniela Vasiľová (Gymnázium Sobrance), Michal Varšányi (Gymnázium Jura Hronca) a Nina Nevláčilová (1. súkromné gymnázium v Bratislave). Na záver stretnutia Kip Thorne členom tímu podaroval svoju knihu The Science of Interstellar aj s venovaním. Celkom zaujímavé bolo sledovať ako si americký vedec poradí so slovenskými menami.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Podpisovanie knihy pre študentov

Vyhlásenie ESET Award

V utorok 12. októbra o 18.00 sa Bratislava stáva dejiskom veľkej vedeckej diskusie. Kip Thorne vystúpi spolu s britským popularizátorom a autorom vedeckých relácií BBC, profesorom Brianom Coxom. Vedci budú odpovedať aj na vybrané otázky, ktoré im v kampani „Ask Kip a Question“ položila verejnosť z celého sveta.

Livestream z podujatia

"Rodinná" fotka Kipa Thorneho, študentov a ľudí z realizačného tímu počas tlačovej konferencieZdroj: TOUCHIT.sk
„Rodinná“ fotka Kipa Thorneho, študentov a ľudí z realizačného tímu počas tlačovej konferencie

V sobotu 16. októbra o 20.30 sa profesor Kip Thorne zúčastní slávnostného vyhlasovania laureátov ocenenia ESET Science Award a osobne vyhlási laureáta hlavnej kategórie Výnimočná osobnosť slovenskej vedy. Prenos z vyhlásenia laureátov môžete sledovať vo vysielaní RTVS na Dvojke o 20:30.

Zdroje: ESET, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.