Služby chce poskytovať veľkoobchodným spôsobom.

V najbližších mesiacoch by sa mala ponuka mobilných telekomunikačných služieb na Slovensku rozšíriť o nové značky. Spoločnosť Uniphone totiž oficiálne oznámila prípravy spustenia prvého samostatného virtuálneho operátora s názvom Unimobile, ktorý umožní poskytovať mobilné služby firmám z rôznych odvetví pod ich vlastnou značkou.

Na rozdiel od značiek, ako sú Juro alebo FunFón, ktoré prevádzkujú tradiční sieťoví operátori, bude Unimobile samostatným virtuálnym operátorom, takzvaným Full-MVNO. Samostatný virtuálny operátor vlastní a prevádzkuje všetky časti mobilnej siete s výnimkou vysielačov, uzatvára roamingové dohody s prevádzkovateľmi sietí, vydáva vlastné SIM karty so svojimi telefónnymi číslami a sám tvorí maloobchodnú ponuku. Kým v krajinách Európskej únie takíto operátori fungujú bežne, na Slovensku doteraz nepôsobil ani jeden.

Uniphone má už funkčný roamingový prístup do zahraničných 2G, 3G aj 4G mobilných sietí s vlastnými SIM kartami. Firma ohlásila Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb rozšírenie činnosti o mobilného virtuálneho operátora a oslovila všetkých štyroch slovenských operátorov s požiadavkou na vzájomné prepojenie sietí vrátane prenositeľnosti čísiel. Uniphone tvrdí, že vie všetky domáce prepojenia zrealizovať v najbližších pár mesiacoch, rýchlosť ďalšieho postupu teraz závisí na oslovených mobilných operátoroch.

Čo prinesie?

Hlavný zámer Uniphone-u je poskytovať telefónne služby veľkoobchodným spôsobom – v spolupráci s partnermi, napríklad s regionálnymi telekomunikačnými poskytovateľmi, ktorí môžu ponúkať mobilné služby pod vlastnou značkou. Poskytovateľmi telekomunikačných služieb ako doplnku k svojmu hlavnému biznisu sa týmto spôsobom môžu stať aj firmy z iných odvetví s maloobchodnou sieťou.

V praxi by to malo znamenať, že vám v najbližších mesiacoch ponúknu SIM karty možnože aj firmy, ktoré nie sú telekomunikačným operátorom. Reálny prínos virtuálneho operátora a nových značiek a ich dopad na ceny na slovenskom telekomunikačnom trhu však ukáže až čas. 

Za hlavného technologického partnera pre projekt virtuálneho operátora Unimobile bola v medzinárodnom tendri vybraná rumunská spoločnosť Null Team, ktorá so svojou platformou Yate stojí za viacerými úspešnými realizáciami podobných sietí v EÚ aj v iných krajinách sveta. Null Team dodal a pomohol implementovať všetky potrebné súčasti virtuálnej mobilnej siete Unimobile, ktorá podporuje technológie 2G, 3G aj 4G a je pripravená na 5G.

Zdroj a titulný obrázok: Uniphone

Prečítajte si aj:

Telekom predstavil 16 nových T paušálov: Nechýba skutočné nekonečno

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit