Je to zaujímavosť, ktorú by ste asi nechceli vyskúšať.

Windows 11 má celkom náročné požiadavky na hardvér počítačov a po príchode tohto operačného systému ich nedokázali splniť ani niektoré nie príliš staré stroje. Medzi jednu z týchto podmienok patrí pamäť RAM vo veľkosti minimálne 4 GB.

Vždy sa však nájde niekto, kto chce takéto obmedzenia obísť. Možno aj preto vznikla osekaná a odľahčená verzia Windows 11 s názvom Tiny11, určená pre menej výkonné počítače. V porovnaní s klasickými „jedenástkami“ jej napríklad stačí 8 GB priestoru na disku a nie vyše 20 GB.

Zároveň je oveľa menej náročná aj na pamäť RAM. Oficiálne sú to 2 GB, ale ako na Twitteri ukázal používateľ XenoPanther, dá sa ísť aj na úplne extrémnu hodnotu. Podarilo sa mu spustiť Tiny11 na virtuálnom PC s len 196 MB pamäte RAM. Je to hodnota, akú sme vídali v časoch Windows 98.

Tento „úspech“ bol ale vykúpený až 30-minútovým spúšťaním operačného systému a niekoľkými BSOD (Blue Screen of Death), teda neočakávanými pádmi OS. Ďalších 15 minút trvalo otvorenie správcu úloh a zdokumentovanie celého procesu.

Ako vidieť, ide len o zaujímavosť a nie o reálne využiteľnú vec. Avšak Tiny11 môže byť pre slabšie počítače skutočne bezproblémovo použiteľnou alternatívou. Treba však mať na pamäti, že je naň potrebný platný licenčný kľúč, ako na normálny Windows 11.

Zdroj: Neowin.net

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.