Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najnovší diel jednej z najpopulárnejších českých hier Polda od spoločnosti Zima Software vyjde v piatok 15. apríla.

Detektív Pankrác, ktorého opäť nahovoril známy herec Luděk Sobota, sa už po siedmykrát pustí do riešenia zapeklitého prípadu, tentoraz medzi množstvom známych tvárí na Celebritycone. Napriek tomu, že ide o zástupcu klasického žánru 2D point & click adventúr, postavy a mnohé predmety v hre sú 3D modely generované v 2D kreslenom štýle. Na ich tvorbe sa podieľal aj grafický procesor GeForce GTX.

Pre hru bolo v programe 3D Studio Max vytvorených viac ako 1800 jedinečných 3D animácií, čo si vyžiadalo tisíce hodín renderovania. Použitie GPU pri ich tvorbe nielenže ušetrilo stovky hodín strávených samotným renderovaním scén a postáv, ale zabezpečilo aj plynulý chod 3D aplikácie a možnosť pracovať na modeloch v reálnom čase a s textúrami a osvetlením. Pohľad do zákulisia práce na hre ponúka vývojársky denník. Môžete napríklad vidieť tvorbu postavy od počiatočných náčrtov, cez vytvorenie 3D modelu až po vytvorenie textúr a jej konečný pohyb.

„Najväčšou výzvou bolo prispôsobiť textúry a tieňovače pre 3D modely tak, aby zodpovedali ručne kreslenému pozadiu. Riešením bolo zapojenie umelcov do tvorby textúr a ich následné použitie v kreslených shaderoch a materiáloch, ktoré dokážu rozpoznať kontúry 3D modelov. Takto nastavené materiály sú však výpočtovo náročnejšie a ich vykresľovanie trvá dlhšie. Keďže renderujeme len malé postavy alebo výrezy obrazovky a renderovanie prebiehalo počas celého dvojročného vývojového cyklu, nebolo potrebné používať špecializované renderovacie farmy. Stačila pracovná stanica vybavená grafickým procesorom GeForce GTX,“ hovorí Jan Fiala, jeden z autorov hry.

Grafické procesory GeForce využívajú jadrá CUDA na efektívne zrýchlenie tvorby obsahu. Na náročnejšie projekty možno použiť aj GPU z rodiny RTX, ktoré tvoria základ platformy NVIDIA Studio, ktorá spája notebooky a pracovné stanice so zaručeným výberom vhodných komponentov na tvorbu obsahu. Okrem toho tieto GPU ponúkajú aj špecializované jadrá RT a Tensor na akceleráciu pokročilých technológií alebo funkcií s podporou AI.

Polda 7Zdroj: Zima Software
Polda 7

Značky: