Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V metropole východu vzniká nový priestor, v ktorom sa stretávajú technológie, inovácie, digitálne zručnosti, kreativita a vzdelávania. Košický TabLab, ktorého sídlo je Tabačka Kulturfabrik vznikol vďaka finančnej podpore Orange Foundation a Nadácie Orange.

Víziou TabLabu je budovanie aktívnej komunity mladých inovatívnych ľudí so zručnosťami v oblasti digitálnych technológií. Tento jedinečný priestor bude rozdelený do niekoľkých samostatných laboratórií, v ktorých budú účastníci získavať skúsenosti a motiváciu od medzinárodne uznávaných profesionálov.

TabLab je otvorený pre všetkých nadšencov kreatívnych nápadov, digitálnych technológií a online prostredia. „Veľký potenciál vidíme v spolupráci so základnými a strednými školami či znevýhodnenými skupinami,” hovorí Daniel Franko – projektový manažér TabLab. „Sme nesmierne radi, že v súčasnej dobe zvyšujúcej sa potreby digitálnych zručností sa nám v spolupráci s naším dlhodobým partnerom, Tabačkou Kulturfabrik v Košiciach, podarilo uviesť do života TabLab. Priestor ponúka vstup do sveta virtuálnej reality, zvuku a tvorby videoobsahu. Podporuje mladých ľudí, dáva im priestor vzdelávať sa v nových technológiách, zlepšuje ich digitálne zručnosti, zvyšuje ich možnosti zamestnať sa v digitálnej oblasti. Veríme, že svojím obsahom a aktivitami priláka široké publikum nielen z Košíc. TabLab finančne podporila aj Orange Foundation v Paríži,” povedala Andrea Ungvӧlgyi, správkyňa Nadácie Orange.

Čo je v priestoroch Labu

VR Lab – priestor venujúci sa virtuálnej realite. Prostredníctvom kurzov sa účastníci naučia základy ovládania VR, dozvedia sa zaujímavosti o rôznych appkách či vstúpia do rôznych svetov virtuálnej reality.

Mentorom VR Labu je známa košická firma MATSUKO,  ktorá vyvíja prevratnú technológiu umožňujúcu 3D holografické prepojenie v rozšírenej realite.

Sound Lab – priestor na komplexnú prácu so zvukom od hudobnej produkcie – práca so softvérom, mixing, mastering, cez získanie zručností v oblasti DJingu a elektronickej hudobnej produkcie až po experimentálne a intuitívne hranie. Súčasťou budú aj prednášky a workshopy aj pre rodiny s deťmi. 

Mentormi sú Richard Zagiba  – hudobný producent (Just Hear Audio), Michal “Kelso” Krendželák – hudobný producent a DJ (Tabačka Kulturfabrik, Stredávka) a Peter Bucko – DJ (Ugly Beach).

Audiovisual Lab – priestor pre streamovacie technológie, vytváranie 2D a 3D video obsahu, postprodukcia a delivering digitálneho obsahu. Mentorom bude Palko Matia z kreatívneho štúdia Onomatopoje.

Orange Foundation podporí vznik Labu na Slovensku už druhýkrát

TabLab je súčasťou medzinárodného programu Solidarity FabLab a vznikol s podporou Orange Foundation, ktorá venovala na jeho vznik 50 tisíc eur. Ide už o druhý Lab – priestor na Slovensku. Prvý Lab vznikol v centre Bratislavy 14. marca 2016 v spolupráci so Starou Tržnicou a OZ Connect.

Značky: