Google predstavil na svojej kľúčovej konferencii niekoľko noviniek. Nechýbalo uvedenie telefónov Google Pixel a určite to neboli jediné podstatné produkty predstavené na tejto konferencii. Google má totiž v rukáve aj špeciálneho asistenta, inteligentný reproduktor vo funkcii asistenta a tiež platformu virtuálnej reality. V tomto článku si ich predstavíme.

Smartfóny

Telefón Pixel a Pixel XL. Jadro zostáva rovnaké, menia sa len parametre závislé na rozmeroch

Telefón Pixel a Pixel XL. Jadro zostáva rovnaké, menia sa len parametre závislé na rozmeroch

Dnes je takmer pravidlom, aby výrobca telefónu uviedol hneď dva rozmery svojho nového modelu. Inak tomu nie je ani v prípade Googlu a na výber sú Pixel a Pixel XL. Používatelia tak majú na výber medzi 5 a 5,5″ uhlopriečkou displeja. V skutočnosti sme ocenili aj to, že je len málo rozdielov medzi oboma telefónmi. Nemusíte robiť kompromisy a menšia verzia neprichádza o podstatné funkcie. Rozdiely sú v rozmeroch, hmotnosti, kapacite akumulátora a displeji. To je pochopiteľné, vychádza to z rozdielnych preferencií používateľov z hľadiska veľkosti uhlopriečky. Telefóny sú vyhotovené z leteckého hliníka a budú predstavovať špičku v oblasti smartfónov. A to nielen po technickej stránke, ale aj po tej konštrukčnej.

Oceňujeme, že procesor Qualcomm Snapdragon 821 je použitý v oboch prípadoch, rovnako tak aj 4 GB RAM. Na výber bude medzi 32 a 128 GB pamäťovou verziou. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 12,3 Mpx a veľkosť plochy jedného bodu snímača je 1,55 μm. Mohlo by to znamenať zníženie šumu v náročnej scéne. Podľa toho, čo na konferencii ukázal Google, je toto super telefón s HDR (high dynamic range) na fotografovanie náročných svetelných scén. Predný fotoaparát má 8 Mpx s veľkosťou pixela 1,4 μm. Vďaka silnému procesoru bude telefón schopný zaznamenávať obraz vo Full HD@120 fps a pri 4K@30 fps. Fotoaparát získal podľa servera DxOMark až 89 bodov. Samozrejmosťou je nabíjanie cez USB-C a dokonca až s príkonom 18 W. Tomu vravíme „Super Charge“. Páčilo sa nám aj to, že oba budú v rovnakých farbách (strieborná, modrá a čierna). Spoločnú majú aj hrúbku, a to 8,5 mm v najhrubšom bode.

Poďme na rozdiely, nebude ich veľa. Menší telefón bude mať Full HD displej zatiaľ čo 5,5″ verzia dostane QHD displej. Oba AMOLED s Gorilla Glass 4 a 2.5D typom vyhotovenia. Kapacita akumulátora v prípade menšej verzie je 2770 mAh a väčšia verzia telefónu má akumulátor s kapacitou 3450 mAh.

Ako ste sa mohli presvedčiť, Google razí cestu otvorenosti a prijateľného riešenia pre obe strany. Ten, kto si vyberie menšiu a lacnejšiu verziu nebude potrestaný z hľadiska funkčnej výbavy alebo vyhotovenia. A podstatná informácia – 3,5 mm audiokonektor pre slúchadlá nechýba. J

Spolu s telefónom získate časovo a dátovo neobmedzený priestor v službe Google Fotky. Hovorilo sa však len o spojení Pixelu s Fotkami. Počítame, že sa k tomu pridá ešte niečo navyše, ako to robia aj ostatní výrobcovia. Lenovo so svojou vlajkovou loďou Moto Z aktuálne prináša neobmedzený priestor na fotky a videá v tejto službe na dva roky zadarmo.

Google Assistant

Google Assistant v praxi

Google Assistant v praxi

Pixel a asistent od Googlu. To je spojenie, ktoré vyvolá možno vlnu nevôle. Ostatní si zatiaľ na inteligentného asistenta môžu nechať zájsť chuť. S Androidom 7.1 ho totiž nezískate, ak nemáte telefón Pixel. Pritom je to užitočná nadstavba systému a Google svojho asistenta tesne previazal so systémom v tomto telefóne. Asistent tak poskytuje odpovede na vaše otázky položené aj hlasom. Opýtať sa ho môžete na recepty, hercov, známe osobnosti a udalosti, na vaše naplánované udalosti, jednoducho na čokoľvek. Zodpovie všetko a podľa dema na prezentácii boli jeho odpovede presné a užitočné. Otázkou je, ako to bude fungovať v skutočnosti, pričom je pravdepodobné, že slovenčina nebude podporovaným jazykom. Minimálne nie v prvých vlnách uvedenia tohto telefónu. Asistent zvládne nielen odpovedať na otázky, ale aj spracovať funkcie telefónu a je naviazaný aj na niektoré aplikácie. Asistent odošle SMS, ktorú nadiktujete, bude spravovať váš kalendár, púšťať vašu obľúbenú hudbu alebo hľadať fotky. A to nielen tak hocijaké. Môžete napríklad vyhľadať fotky z októbra minulého roka a len tie, na ktorých tancujete.

Prednáška Googlu sa niesla v duchu spoločnosti, ktorá prináša riešenia pre skutočný život. Možno gýčovito znejúca veta, no je to skutočne tak. Koľkokrát ste vďaka Googlu stihli vlak alebo našli správnu cestu do kaviarne za vašimi známymi? Koľkokrát ste našli, čo ste hľadali? Google vylepšuje asistenta na úroveň inteligentného rozpoznávania. V minulosti algoritmus rozpoznal dva medvede plávajúce vo vode. Dnes už správne ukáže, že ide o dva medvede sediace na skalách.

Daydream View

Okuliare pre virtuálnu realitu Daydream View

Okuliare pre virtuálnu realitu Daydream View

Virtuálna realita priamo od Googlu bude niečo iné, ako ich iniciatíva cardbox. Keďže v drvivej väčšine ide najmä o okuliare ako také, dal si Google na výsledku záležať. Už na pohľad vyzerali veľmi pohodlne. Polstrovanie okolo očí a čela by malo zabrániť nepríjemnému tlačeniu. Pri našom testovaní virtuálnych okuliarov sme sa stretli s tým, že okuliare boli po technickej stránke fajn, no nepríjemný pocit pri nosení výrazne limitoval dobu nášho zážitku. DayDream okuliare budú kompatibilné s telefónmi Pixel a inými tzv. Daydream-ready telefónmi.

Google Home a ďalšie

Reproduktor Google Home so vstavaným asistentom od Googlu

Reproduktor Google Home so vstavaným asistentom od Googlu

Je to inteligentný reproduktor s funkciou Google Assistant a hlasovou aktiváciou. Stačí povedať „OK Google“ a pozdraviť ho. Dostanete od neho informácie o počasí na aktuálny deň, dopravné informácie a vytiahne aj niečo z vášho kalendára. Reproduktor funguje rovnako ako asistent v telefóne až na to, že tu sa informácie reprodukujú len hlasom. Nie je tu síce displej, ale na hornej strane je dotyková plocha, slúži na základné ovládanie. Reproduktor spolupracuje so službami Spotify, Google Hudba, Pandora alebo napríklad TuneIn. Reproduktor podporuje funkciu multi‑room a pokojne mu môžete povedať, aby konkrétnu skladbu prehral do spálne.

Chromecast Ultra s podporou 4K rozlíšenia

Chromecast Ultra s podporou 4K rozlíšenia

Google predal viac ako 30 miliónov Chromecastov a teraz pripravil ďalšieho pokračovateľa. Hlavným trhákom je podpora 4K rozlíšenia a Dolby Vision. Google chystá pre verziu Ultra Chromecast špeciálny obsah s vysokým rozlíšením.

No a nechýba ani angažovanosť Google v domácej sieti. Google WiFi je rozširovač signálu, ktorý by sa mal dať použiť ešte jednoduchšie ako bežné rozširovače Wi-Fi. Automaticky by mal meniť svoje vlastnosti Wi-Fi siete tak, aby aj v zarušenom pásme poskytol čo najlepšie možnosti kvality signálu. Vyzerá dobre a navyše sa sám adaptuje na nové podmienky, stačí ho preniesť na iné miesto v dome a automaticky sa zvýši signál podľa potreby.

Celkovo Google dokázal, že stále dokáže ponúknuť veľmi dobré produkty a služby a priniesť niečo inovatívne. Pixel je prvý telefón, za ktorým stojí Google ako deklarovaný výrobca, a to je oproti minulosti s Nexusmi zmena. Služby asistentov síce prídu len v najdôležitejších jazykoch, ale veríme, že sa niekedy objavia aj s podporou slovenčiny.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.