Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Riadiť automobil, ktorý má taký výkon ako CUPRA Formentor VZ5 je samo o sebe zážitkom. No vzrušenie je ešte extrémnejšie ak s ním vyrazíte na ľadovú trať v Laponsku. Testovací a továrenský jazdec CUPRA Jordi Gené preskúmal limity najvýkonnejšieho modelu značky v najsevernejšom regióne Fínska aby dokázal, že jeho exkluzívny výkon je vhodný do každého terénu.

Rozjazd na ľade. Zrýchlenie 0-100 km/h za 4,2 sekundy je mimoriadnym zážitkom v každých podmienkach a na tejto uzatvorenej ľadovej trati je zážitok ešte znásobený. „Využil som celý výkon vozidla pri pevnom štarte s rozjazdovou automatikou Launch Control. Nastavil som režim Sport, naplno zošliapol brzdu a uvoľnil ju keď motor dosiahol 4000 otáčok za minútu. Akcelerácia na ľade je fantastická,“ hovorí Jordi.

VZ znamená rýchlosť. Doteraz najexkluzívnejší model CUPRA, z ktorého bolo vyrobených iba 7000 exemplárov, je najvýkonnejším automobilom španielskej značky. A nie je to iba športový automobil. Je vybavený pohonom všetkých kolies, takže sa dokáže bez straty trakcie prispôsobiť každému druhu terénu, aj takému nestabilnému ako ľad. „Označenie modelu je VZ5 a v španielčine VZ znamená rýchly. Môžem vás ubezpečiť, že je veľmi, veľmi rýchly. Aj na problematickom šmykľavom povrchu, ako je tento, autom stále dokáže dosiahnuť fascinujúcu rýchlosť,“ dodáva Jordi.

Rýdzi pôžitok z jazdy v režime Drift Mode. Jedna z funkcií, ktorá robí CUPRA Formentor VZ5 ešte špeciálnejším, je jeho režim Drift Mode. Po jeho aktivácii je celé ovládanie vozidla v rukách vodiča. Krútiaci moment motora sa môže prenášať na ľavé alebo pravé zadné koleso, čo umožňuje automobilu kresliť dlhšie línie v zákrutách a efektne driftovať. A samozrejme, tento extrémny spôsob jazdy je ešte intenzívnejší na ľade. „Pre mňa je to jedna z najlepších funkcií tohto auta. Mali by ste ju používať výlučne na uzatvorenej trati, lebo je to ako jazda pretekárskym autom. Je perfektná pre tunajšie podmienky a auto sa správa naozaj veľmi športovo. Je to jeden z mojich najzábavnejších zážitkov,“ priznáva Jordi.

Výkon pod kontrolou. So svojim výkonom 287 kW (390 k) má CUPRA Formentor VZ5 neobyčajné schopnosti akcelerácie ale rovnako disponuje aj veľkým výkonom brzdovej sústavy – a to dokonca aj na ľade. „Auto je vybavené brzdami so 6-piestovými brzdičmi Akebono s kotúčmi rozmerov 375 x 36 milimetrov, ktoré zabezpečujú vynikajúci brzdný účinok. To nám dáva veľmi dobrý pocit pri ovládaní pedála a umožňuje veľmi dobré brzdenie. Najlepším spôsobom, ako ho otestovať, je urobiť núdzový brzdný manéver. Rozbehol som auto na plný výkon a potom som naplno zabrzdil… a auto rýchlo zastavilo, ešte aj na šmykľavom, ľadovom povrchu. Jeho brzdné schopnosti sú vynikajúce,“ rekapituluje testovací a továrenský jazdec CUPRA.

Výkonové parametre CUPRA Formentor VZ5

5-valcový motor 2.5 TSI

Výkon 287 kW (390 k)

Maximálna rýchlosť 250 km/h (elektronicky limitovaná)

20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny

Brzdy Akebono so 6-piestovými brzdičmi (375 mm x 36 mm)

Limitovaná séria 7000 kusov

Značky: