Spoločnosť Sony predstavila v Budapešti svoje novinky z oblasti foto, audio a televízorov, tak ako sme ich videli aj na výstave CES v Las Vegas.

Teraz sme však mali možnosť sa s produktami oboznámiť podrobnejšie.

Premiéra Sony Alpha R6300

Áno, svetová premiéra fotoaparátu Sony Alpha R63000 sa uskutočnila práve Budapešti. Našu pozornosť zaujal rýchlym zaostrovaním (len 0,05 sekundy). V podstate nemáte šancu urobiť nezaostrenú fotografiu, možno v manuálnom režime, ak by ste to chceli.

V jeho zadnej časti na nachádza vyklápateľný OLED displej, ktorý odvádza veľmi dobrú prácu. Sony Alpha 6300 je vybavený snímačom 24,2 MPix vo formáte APS-C, Exmor CMOS a procesorom BIONZ X. Rozsah ISO je od 100 do 51200. Fotoaparát dokáže nakrúcať 4K video vo formáte Super 35 mm. Samozrejmosťou je Wi-Fi a NFC, telo je z magnézia, odolné voči prachu a nečistotám.

Základom sú televízory 4K HDR

TV4KHDR_web2016_3_nowat

Hlavné predstavenie však patrilo televízorom, ktoré predstavujú rodinné striebro tejto firmy. Novinkou pre rok 2016 je podpora rozlíšenia 4K s HDR režimom. HDR (high dynamic range) zabezpečí vysoký dynamický rozsah, ktorý prekonáva doterajšie možnosti v prípade, že máme HDR zdroj signálu – napr. DVD alebo film stiahnutý z niektorých streamovacích služieb ako je napr. Netflix alebo aj YouTube. V prípade takéhoto zdroja si potom televízor dobre poradí aj s náročnými scénami, kde sa vyskytujú súčasne svetlé a tmavé plochy. Typickým príkladom je ohňostroj či neónové svetlá v noci, alebo pohľad zvnútra miestnosti cez okno počas slnečného dňa. HDR televízor zobrazí takýto obraz tak, že tmavé časti nesplynú do jednej tmavej machule a aj vo svetlých častiach budete môcť rozpoznať detaily. Niečo takéto sme doteraz videli na testovacích OLED televízoroch, ktoré sú však zatiaľ veľmi drahé a ich životnosť je krátka. Sony to dokázalo na LED televízoroch, a to v podobnej kvalite.

Na jar tak prídu štyri nové typy 4K televízorov s podporou HDR. Vlajkový model BRAVIA XD93 má zabudovanú technológiu kontroly podsvietenia Slim Backlight Drive. LED diódy sú tu usporiadané do mriežky, pričom v minulosti podobný efekt dosahovali len televízory s plnohodnotným zadným podsvietením panelu. V kombinácii s technológiou X-tended Dynamic Range PRO tu dochádza k regulácii podsvietenia panelu tak, aby vynikli v zobrazovanej scéne určité miesta s vysokým jasom alebo naopak, aby boli zvýraznené čierne úrovne a tmavé oblasti scény. Rozsah jasu je celkovo až trikrát vyšší ako pri bežných TV s LED podsvietením. Tento televízor má pritom v najužšom bode hrúbku len 11,8 mm.

Ak kamera, tak len so 4K rozlíšením

SonyFDRAX53_web2016_3_nowat

FDR-AX53 je kompaktná 4K kamera s novým senzorom Exmor R CMOS s približne 1,6-krát väčšou plochou snímačov v porovnaní s minulosťou. Dobré zábery tak urobíte aj pri nízkej úrovni svetla. Vo výbave je objektív ZEISS Vario-Sonnar T, ktorý zaručuje rozlíšenie aj pri širokouhlých záberoch až do 26,8 mm a 20-násobnom optickom zoome. Optický stabilizačný systém funguje dokonca aj pri behu a vylepšená je aj kvalita zaznamenávaného zvuku. Kameru využijete aj pri spomalených záberoch. V rozlíšení 4K dokáže nahrávať obraz pri dátovom toku až 100 Mb/s a používa výkonný formát XAVC S.

Gramofón určite nepatrí do starého železa

Gramofon_web2016_3_nowat

Čerešničkou na torte bol gramofón s USB portom. Stará technológia tu v novom šate prináša úžasný zvuk. Vypočuli sme si pritom platňu od Dire Straits a boli sme v úžase (aj vďaka profesionálnemu zosilňovaču a reproduktorom). Úplne iný zážitok ako z CD alebo streamovacích služieb aj vďaka kultúre prehrávania.

Sony PS-HX500 pritom umožňuje digitalizáciu kolekcie platní do digitálneho formátu vo vysokom rozlíšení tak, aby ste si mohli charakteristický zvuk vašej obľúbenej zbierky platní vychutnať všade.

Vybavený je A/D prevodníkom štandardu DSD. Po pripojení PS-HX500 k USB portu v počítači použijete softvér na prevod nahrávok do digitálnej podoby. Gramofón PS-HX500 bude dostupný od apríla za 500 eur.

Náklady na cestu a ubytovanie hradila spoločnosť Sony. Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.