Operačný systém bez programov je ako smartfón bez aplikácií. Každý z nás máme nejaké, čo bežne používame a sme na ne zvyknutí. Existuje veľa alternatív, ktoré môžete využiť a budú zadarmo. Možno je len čas na zmenu alebo sa nechať inšpirovať niečím novým. Vybrali sme pre vás najlepšie programy, za ktoré nebudete musieť platiť.

Hneď v úvode pre vás máme špecialitu – program Ninite. Po resete operačného systému do výrobného stavu je treba inštalovať všetky aplikácie znova. Je to otrava a krok, ktorý nie je celkom pohodlný. Ninite ponúka automatickú inštaláciu programov.

Na stránke programu si vyberiete, ktoré chcete u seba inštalovať. Podporovaných je viac ako 50 najčastejšie používaných programov. Priamo na stránke vyberiete tie zaujímavé pre vás a po potvrdení pre vás systém vytvorí špeciálny inštalátor. Bude mať veľkosť menej ako 1 MB a všetky programy sa vždy musia stiahnuť z internetu. Avšak stačí spustiť jeden súbor a počkať, kým sa všetko nainštaluje. A to bez potreby prechádzať každým inštalačným procesom.

Internet

Internetový prehliadač už máte pravdepodobne vybraný. Existujú však aj nové alternatívy. Odporúčame vyskúšať napríklad Vivaldi alebo Maxthon, ktoré poskytujú špeciálne funkcie na prácu s kartami, obľúbenými položkami a pridávajú mnoho funkcií v základe. V mnohých prípadoch zistíte, že nepotrebujete inštalovať žiadne moduly.

Internetový prehliadač Vivaldi ponúka najzaujímavejšie prehliadače spomedzi ostatných programov tohto typu

Emailových klientov dnes až tak veľa k dispozícii nie je. Jednou z najlepších alternatív zadarmo je Thunderbird, ktorý by mal byť v tomto roku ešte razantnejšie vylepšený a poskytnúť zlepšenú kompatibilitu s účtom Gmail. Odporúčame aj poštový program eM Client, ktorý si s Googlom rozumie dokonale, rovnako tak aj s inými poštovými protokolmi a účtami.

Na anonymné surfovanie po internete odporúčame program Tor, ktorý vytvorí šifrované spojenie a ochráni vás pred lokalizáciou alebo identifikovaním internetovými robotmi a zbieraním údajov o vás, ktoré robia bežné prehliadače internetu.

Kancelária

Práca s textom je pre drvivú väčšinu z nás základ. Notepad++ pracuje s bežným neformátovaným textom a hodí sa aj pre programátorov v rôznych jazykoch. Okrem farebného zvýraznenia podľa syntaxe využijete aj zoskupovanie podľa bloku kódu konkrétneho jazyka. Silným nástrojom na prácu s bežným textom je aj PSPad.

PSPad vhodný na bežné písanie textových dokumentov aj pre programátorov

Ako alternatívu ku kancelárskemu balíku Microsoft Office odporúčame LibreOffice. Ten má plnú výbavu štandardných programov a pridáva kresliaci nástroj a tiež databázový program. Chýba mu ale vstavaný emailový klient. Dokumenty PDF síce môžete prezerať v internetovom prehliadači, lepší komfort ponúkajú programy ako Sumatra PDF alebo Foxit Reader. Na vytvorenie PDF súboru z iného dokumentu nemusíte platiť za drahé hoci vybavenejšie PDF programy. Vyskúšajte PDFCreator.

Sumatra PDF je rýchly nástroj na prezeranie PDF. Vhodný ako náhrada za Adobe Acrobat Reader

Video a hudba

Prehrávač VLC Media Player asi netreba predstavovať. Nám sa ešte veľmi páči Media Player Classic: Home Cinema. Odporúčame skúsiť GOM Player alebo Media Monkey. Pre tých z vás, čo striháte videá alebo chcete robiť aspoň jednoduché úpravy je vhodný softvér LightWorks alebo HitFilm. Videoeditory zadarmo, no aj v platenej verzii. Je na vás, čo si napokon vyberiete. Na konverziu videoformátov vyskúšajte HandBrake. Je ľahko pochopiteľný a má podporu hromadnej konverzie.

Media Player Classic: Home Cinema v jednoduchom prostredí a so vskutku užitočnými predvoľbami

Na prehrávanie hudby máte svoju aplikáciu podľa vybranej služby, ak teda využívate systém predplatného. Počúvanie hudby alebo audiokníh robíme aj cez klasické prehrávače. Winamp ešte stále žije, stačí zadať jeho meno do vyhľadávača. Dostanete sa k najnovšej beta verzii z minulého roka. Výborná klasika na prehrávanie hudobných súborov všemožných formátov. Rovnako aj MusicBee vhodný na správu pesničiek pripojeného MP3 prehrávača k počítaču. Na strih audia odporúčame program Audacity, napríklad na nahrávky z diktafónu.

Winamp je neporaziteľná klasika, hoci na organizáciu hudobných súborov môžete použiť aj lepšie nástroje z nášho článku

Nástroje

Keď máte veľa súborov v rámci archívu alebo záloh, je vhodné ich skomprimovať. Ochránite ich heslom a najmä zmenšíte počet súborov na disku. Nemusíte platiť za WinRAR ak pre vás nie je tento formát prioritný. Využiť sa dajú nástroje ako 7-Zip alebo PeaZip. Zvládnu pokročilú prácu s archivačnými formátmi aj zabezpečením alebo rozdelením na viacero častí jedného archívu.

PeaZip je prepracovaný komprimačný program. Nemusíte kradnúť alebo platiť iné, ak to nepotrebujete

Nástroj CCleaner zase vyčistí systém od mnohých nepotrebných súborov a zvyškov po surfovaní internetom. Používajte ho opatrne, určite nie je treba čistiť disk každý týždeň. Na občasné prečistenie však príde vhod. Pre tých, čo by chceli o počítači zistiť viac je tu nástroj Speccy od výrobcu čistiaceho nástroja CCleaner. Je takisto zadarmo a ukáže vám detaily vašich hardvérových komponentov. Ideálne napríklad vtedy, keď chcete vykonať upgrade počítača a neviete aké pamäťové moduly treba kúpiť.

Speccy vám ukáže všetko o vašom hardvéri

Prieskumník vo Windows je výborný správca, no niekedy potrebujeme viac funkcií. Vyskúšajte FreeCommander XE, Nomad.NET alebo Unreal Commander.

Total Commander je fajn, no Nomad je krajší a jednoduchší na používanie. Odporúčame ho

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.