Operačný systém Windows 10 obsahuje svoj vlastný obchod s aplikáciami. Po novom sa nazýva Microsoft Obchod a nájdete v ňom množstvo tzv. univerzálnych aplikácií. Mnohé z nich za veľa nestoja, avšak počet tých použiteľných utešene rastie. Preto sme pre vás zostavili zoznam našich favoritov.

Facebook / Messenger / Instagram / Twitter

Počujeme vašu pripomienku a akceptujeme ju. Kvôli čomu by som mal používať samostatné aplikácie pre sociálne siete, keď si môžem Facebook či Twitter pozrieť aj cez webové rozhranie a rovnako je k dispozícii webové rozhranie komunikačnej služby Messenger?

Dôvody, prečo používať alebo minimálne vyskúšať aplikácie pre Windows 10 sú dva – podpora notifikácií, ktoré sa zobrazujú v pravom bočnom paneli a trochu iný používateľský zážitok. Nechceme globalizovať a tvrdiť, že automaticky lepší, avšak koncept aplikácií má svoje prednosti. V prvom rade máte lepší prehľad o tom, či vám niekto píše a v druhom rade sa dokážete rýchlejšie prepnúť napr. do Messengera. Ak sa vaša práca obmedzuje iba na internetový prehliadač, vtedy rozdiel až tak nepocítite, avšak je jednoduchšie prepnúť sa napr. z Wordu do pripnutej aplikácie Messenger ako sa prepínať z Wordu do prehliadača a v ňom hľadať to správne okno. Nehovoriac o tom, že sociálne siete nebudú zbytočne navyšovať spotrebu operačnej pamäte prehliadačom alebo ho spomaľovať.

Uznávame, že aplikácie pre sociálne siete nemajú v prípade Windows 10 počítačov až taký prínos ako na smartfónoch, avšak fungujú pomerne dobre a ich používanie môže dávať zmysel. Vyskúšajte a uvidíte.

Spotify Music / Deezer Music

V prípade služieb Spotify a Deezer platí to isté, čo pri sociálnych sieťach. Môžete využívať aj webové rozhranie, avšak samostatná aplikácia dáva zmysel. Nevyťažuje prehliadač a umožňuje rýchlejší prechod do a zo služby v rámci multitaskingu. Hlavným prínosom je však podpora offline režimu. Pesničky si môžete stiahnuť do počítača a počúvať ich aj bez pripojenia do internetu, čo je užitočné najmä v prípade mobilných počítačov.

Aplikácia Spotify Music je vo verzii pre Windows 10 spracovaná rovnako ako oficiálny softvér od Spotify. Univerzálnu aplikáciu pre Windows 10 však využijú nielen používatelia systému Windows 10 S. Tí ostatní si môžu vybrať podľa vlastných preferencií, či chcú štandardný x86 softvér alebo aplikáciu z obchodu.

Netflix

Netflix je v podstate jediná veľká videoslužba, ktorá má v Microsoft Obchode svoju oficiálnu aplikáciu. Amazon Prime Video ju ponúka tiež, avšak Amazon sa rozhodol sprístupniť aplikáciu iba pre Xbox One, hoci by bez problémov fungovala aj na počítačoch s Windows 10. HBO GO zatiaľ svoju oficiálnu aplikáciu nemá.

Stiahnuť si oficiálnu Netflix aplikáciu z Microsoft Obchodu dáva zmysel najmä z hľadiska podpory offline režimu. Videá si môžete stiahnuť v štandardnej alebo vysokej kvalite. V prípade častého cestovania túto funkciu určite oceníte.

Dolby Access

Operačný systém Windows 10 podporuje technológiu Dolby Atmos. K jej využitiu budete potrebovať aplikáciu Dolby Access z Microsoftu Obchodu. Táto aplikácia plní dva účely – okrem sprístupnenia technológie Dolby Atmos skontroluje minimálne požiadavky a prevedie vás procesom nastavenia.

Pokiaľ nemáte k počítaču pripojenú sústavu domáceho kina cez HDMI port, môžete využiť Dolby Atmos aj v kombinácii s ľubovoľnými slúchadlami s 3,5 mm konektorom. Treba iba zmeniť jedno nastavenie, aplikácia vám poradí, ako na to a aktivovať funkciu. Dolby Atmos pre slúchadlá je platený doplnok, ktorý si môžete na mesiac vyskúšať zadarmo a následne v prípade záujmu zakúpiť za jednorazový poplatok. Dolby Atmos pre domáce kino cez HDMI môžete využívať bezplatne.

IrfanView / IrfanView64

Program IrfanView je dobre známy väčšine používateľov počítačov. Ide o bezplatný editor obrázkov, ktorý ponúka všetky potrebné funkcie pre základnú úpravu fotiek a prácu s nimi. K dispozícii sú aj pokročilejšie nástroje, avšak Photoshop vám IrfanView nenahradí. Ide však o výborný nástroj pre potrebu zmenšovania obrázkov, ich orezávania, otáčania, konvertovanie do iného formátu či aplikovania základných úprav a filtrov.

IrfanView je najnovšie dostupný aj v obchode Microsoft Obchod, a to vo verzii pre 32-bitové aj 64-bitové procesory. Z hľadiska spracovania ide o totožný program, aký je dostupný aj ako x86/x64 softvér. Rovnaké sú funkcie aj používateľské rozhranie. IrfanView si z Microsoft Obchodu stiahnu používatelia systému Windows 10 S, ale aj tí, ktorých irituje nekonečné obnovovanie predvolenej aplikácie na prezeranie fotiek v systéme Windows 10 – to je častý a dobre známy problém IrfanView vo verzii x86/x64 softvéru.

Polarr

IrfanView je ideálna aplikácia na rýchlu a základnú úpravu obrázkových súborov. Pokiaľ vyžadujete pokročilé riešenie, ktoré umožňuje komplexnejšiu úpravu fotografií, odporúčame vyskúšať aplikáciu Polarr. Tá nedávno dostala veľkú aktualizáciu a predstavuje skutočne pokročilý nástroj, ktorý má potenciál osloviť aj náročnejších používateľov.

Polarr vám okrem iného umožní upravovať nastavenia farieb, svetla, detailov, znižovať šum a zvyšovať ostrosť fotografie. K dispozícii sú aj rôzne efekty a masky, ktoré umožňujú aplikovať lokálne úpravy. Možností je veľa a Polarr možno z hľadiska funkcionality zaradiť niekde medzi aplikácie Snapseed a Lightroom.

Veľkou výhodou aplikácie je, že je dostupná zadarmo. Prémiové funkcie je síce potrebné odomknúť jednorazovým poplatkom vo výške 20 eur, avšak sami zistíte, či ich potrebujete alebo si vystačíte s dostatočne bohatou ponukou nástrojov zadarmo. Výborné je, že Polarr môžete využívať prakticky na hocakej platforme, resp. zariadení a ak si zakúpite prémiové konto, funguje všade. Chválime aj celkové spracovanie univerzálnej aplikácie pre Windows 10, ktoré je vysoko nadštandardné.

Fotor

Úprava fotiek po tretíkrát. Fotor si zaslúži pozornosť kvôli tomu, že vám umožní zadarmo a jednoducho vytvárať koláže fotiek. Taktiež ide o dobrý editor na základné úpravy. Nedosahuje komplexnosti Polarru, avšak ponúka jednoduchšie rozhranie a intuitívnejšie aplikovanie úprav ako IrfanView. A je tiež prispôsobený pre dotykové ovládanie, čo môže byť pre niekoho výhodou.

Fotor je praktická aplikácia na rýchlu tvorbu koláží a zmenu základných parametrov, ako je jas, kontrast, saturácia, teplota farieb. K dispozícii sú aj efekty, orámovanie obrázkov a pridávanie textu. Obrázky je tiež možné orezať.

8 Zip

Ak donekonečna používate trial verziu programu WinRAR a už ste prestali vnímať vyskakujúce okno, možnože je čas na zmenu. 8 Zip je jedna z viacerých komprimačných aplikácií pre Windows 10. Ponúka množstvo moderných funkcií, ktoré súvisia s operačným systémom, avšak pre väčšinu používateľov bude podstatný fakt, že vám vytvorí archív vo viacerých formátoch vrátane .zip a vyextrahuje existujúce archívy, pričom si poradí aj s .rar súbormi.

Aplikácia je pomerne pravidelne aktualizovaná a okrem platenej verzie ponúka aj bezplatnú Lite verziu pre účely extrahovania archívov. Platená aplikácia sa dala počas Black Friday zakúpiť za pár desiatok centov.

SofaScore

Táto aplikácia je nutnosťou pre každého športového fanúšika. Obsahuje informácie o výsledkoch práve prebiehajúcich zápasov a tiež aj históriu výsledkov ukončených športových podujatí. Databáza aplikácie je obrovská a neobmedzuje sa iba na futbal či hokej. Môžete si pomocou nej skontrolovať aj výsledky vodného póla či šípok.

Okrem intuitívneho ovládania a prehľadného rozhrania oceňujeme na aplikácií možnosť vytvoriť si zoznam obľúbených hráčov, tímov či súťaží a prispôsobiť si notifikácie. Vaše konto sa synchronizuje naprieč zariadeniami, čo uľahčuje používanie aplikácie na viacerých počítačoch a smartfónoch. Výborné je aj to, že ak si zaplatíte za odstránenie reklám, tento benefit sa prejaví aj vo verziách aplikácie pre Android a iOS.

Translator

Translator je prekladač, ktorý umožňuje offline prekladanie aj bez prístupu do internetu. Ide o oficiálnu aplikáciu od Microsoftu, ktorá funguje pomerne spoľahlivo ako náhrada za slovník. Poradí si aj s frázami a vetami.

Jediným nedostatkom z pohľadu Slováka je absencia offline balíčka pre slovenčinu. Znamená to, že pri prekladaní do a zo slovenčiny musíte byť pripojení k internetu. Pokiaľ však dobre ovládate napr. angličtinu, môžete si zvoliť tento jazyk ako predvolený a v takom prípade využijete aj offline režim.

Microsoft To-Do

Microsoft To-Do je tzv. pripomienkovač. Funkcionalita aplikácie spočíva v tom, že si vytvoríte zoznam úloh, ktoré musíte splniť a v aplikácii si ich značíte ako splnené, keď ich dokončíte. Aplikácia má za úlohu pomôcť vám lepšie organizovať svoju prácu a čas.

Unikátnou funkciou je sekcia Môj deň. Každý deň ráno si do nej môžete zvoliť niektoré z poznačených úloh, ktoré by ste chceli dokončiť počas daného dňa. Aplikácia má pomerne jednoduché ovládanie aj rozhranie.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit