iRobot uviedol na slovenský trh najnovší robotický vysávač Roomba s9+ a tiež aj nový robotický mop Braava jet m6. Okrem toho, že sú tieto zariadenia úplnými novinkami, sú aj technologicky najpokročilejšie vo svojich kategóriách.

Roombu s9+ a Braavu jet m6 sme testovali spoločne v 3-izbovom byte s rozlohou necelých 60 m2 po dobu 1,5 mesiaca. Naše skúsenosti zhrnieme v tomto článku.

Roomba s9+: S novým tvarom

Roomba s9+ je prvý robotický vysávač značky iRobot, ktorý má dizajn v tvare písmena D. V minulosti boli tieto vysávače okrúhle, avšak nový dizajn má zefektívniť upratovanie v rohoch a kútoch, čo potvrdzujeme aj na základe nášho používania.

Dizajn v tvare D dopĺňa aj špeciálne navrhnutá kútová kefa, ktorá je umiestnená na spodnej strane, v pravej hornej časti vysávača. Výrobca tiež zväčšil hlavné gumové kefy, ktoré sú teraz o 30 % širšie. Roomba s9+ má vo výbave aj úplne nový 3D senzor, ktorý je umiestnený na prednom nárazníku. Tento senzor dopĺňa kameru, ktorá sa používa na mapovanie priestoru. Vďaka senzoru má robot lepší prehľad o okolitých prekážkach, do ktorých vráža o niečo jemnejšie ako predchádzajúce vysávače tejto značky. Kontaktu sa však úplne nevyhýba, aby dokázal vysávať aj na miestach, kde napr. visí spodok záclony.

Všimnite si nový tvar vysávača Roomba, rohovú kefu a širšie hlavné kefy

Roomba s9+ využíva systém inteligentného mapovania Imprint, ktorý sme si obľúbili už v prípade modelu Roomba i7+. Tento systém funguje v praxi tak, že Roomba si počas prvých pár vysávaní vytvára vlastnú inteligentnú mapu. Dalo by sa povedať, že sa učí pôdorys vašej domácnosti. V našom prípade sa kompletná mapa vytvorila po cca 5 kompletných povysávaniach.

Po vytvorení mapy môžete vysávaču navoliť konkrétne miestnosti, ktoré má povysávať. Takisto si môžete vytvorenú mapu upraviť a zadefinovať ďalšie miestnosti, ako je napríklad toaleta alebo kúpeľňa. Následne môžete vysávaču určiť, či má vysávať celý byt alebo len konkrétne miestnosti. Toto platí pre manuálne spustenie vysávania a tiež aj pre plánovanie pomocou funkcie rozvrhu. Príkladom je povysávanie celého bytu v pondelok, najčastejšie používaných miestností v stredu a iných miestností v piatok. Udalostí v rozvrhu môžete mať viac, takže sa to dá všetko nakombinovať podľa vašej potreby.

Roomba s9+ je navrhnutá na dôkladnejšie vyčistenie rohov a kútov

Pohyb Roomby s9+ je skutočne inteligentný a systematický. Robot sa pohybuje v konkrétnej miestnosti, do ďalšej sa presunie až po úplnom povysávaní aktuálnej miestnosti. Počas testovania sme si všimli dôraz, ktorý Roomba kladie na pohyb v rohoch a tiež okolo nôh stolov či ďalších prekážok. Efektívne povysáva aj v priestoroch pod skriňou, avšak v takomto prípade si niekedy treba dať pozor, či hneď vedľa nie sú otvorené dvere – párkrát sa nám stalo, že si ich Roomba zabuchla, keď čistila ťažko dostupný priestor. Toto nepovažujeme za chybu, keďže sa Roomba všelijako vytáčala, aby daný priestor vysala kompletne.

Roomba s9+ má vo výbave 550 ml zásobník na nečistoty a podporuje už aj 5 GHz Wi-Fi sieť. Batéria s kapacitou 3300 mAh sľubuje na jedno nabitie výdrž vysávania na úrovni až 2 hodín. Rovnakú dobu trvá nabíjanie. Povysávanie nášho 3-izbového bytu trvalo tradične hodinu až hodinu aj štvrť, pričom Roomba reálne vysala takmer 40 m2 dostupného priestoru.

Základňová stanica obsahuje odpadkový kôš, údržba robota je vďaka tomu prakticky nulová

iRobot vybavil novinku motorom 4. generácie so 40-násobným výkonom vysávania v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. V nastaveniach si môžete nastaviť výkon vysávania, čomu zodpovedá aj hlučnosť vysávača počas práce. Vysávanie v miestnosti, v ktorej sa nachádzate aj vy, budete obvykle počuť. Keď sa presunie do vedľajšej miestnosti, hluk by vás už nemal rušiť. K dispozícii je tiež tichý režim s nižším výkonom vysávania.

Roomba s9+ sa predáva na Slovensku v balení s dokovacou stanicou Clean Base. Tá obsahuje odpadkový kôš, robot sa po skončení vysávania automaticky vyprázdni. V praxi to znamená, že robot nepotrebuje medzi vysávaniami žiadnu starostlivosť. Do stanice Clean Base sa zmestí až 30 plných zásobníkov z robota. V priebehu 1,5 mesiaca sme ju však nedokázali naplniť, a to aj napriek pravidelnému vysávaniu.

Tento robotický vysávač takisto automaticky zvýši výkon vysávania na koberci a dokáže rozpoznať miesta so zvýšeným množstvom nečistôt. Ak je to potrebné, vysávanie dokáže prerušiť, aby sa nabil a následne pokračoval v upratovaní. To sa však v našom prípadne nestalo. Taktiež si poradí s prahmi do výšky 2 cm.

Braava jet m6: Inteligentný robotický mop

Druhou novinkou je robotický mop Braava jet m6. Ten je koncipovaný ako doplnok k robotickému vysávaču a obe zariadenia dokážu spolu koexistovať.

Robotický mop je rozmerovo menší, má štvorcové telo a vyžaduje trošku väčšiu starostlivosť ako Roomba s9+, ktorú spustíte alebo si naplánujete cez aplikáciu a potom sa 2 mesiace o nič nestaráte, až kým nie je potrebné vyhodiť odpadkové vrecko z dokovacej stanice Clean Base.

Robotický mop čistí všetky typy pevných podláh, koberec ani stenu vám nezafŕka

Robotický mop vyžaduje pripojenie čistiacej podložky, ktoré sú jednorazové a umývateľné a sú určené na suché alebo mokré čistenie. V prípade mokrého čistenia je tiež potrebné naplniť nádržku a prípadne pridať čistiaci prostriedok na pevné podlahy. iRobot má svoj vlastný čistiaci prostriedok, ktorý je navrhnutý na použitie s jeho mopom. 473 ml fľaštička stojí 14,99 eura, vzorku na dve použitia nájdete aj priamo v balení.

Hlavnými vylepšeniami novej Braavy je ovládanie cez Wi-Fi a systém inteligentnej navigácie Imprint, ktorý funguje rovnako ako v prípade vysávača Roomba s9+ a i7+. Robotický mop sa počas prvých pár mopovaní naučí pôdorys vašej domácnosti a potom umožňuje, aby ste ho poslali do konkrétnej miestnosti a izby čistí optimálnym spôsobom. Štvorcové telo je ideálne aj na čistenie kútov a rohov a Braava jet m6 je navrhnutá na čistenie všetkých typov pevných podláh, vrátane dreva, laminátu, dlažby a kameňa.

Pred mopovaním treba napustiť vodu do nádržky a prípadne pridať čistiaci roztok

Medzi Roombou a Braavou je treba zdôrazniť jeden podstatný rozdiel. Robotický vysávač Roomba prekoná prahy do výšky 2 cm, pre Braavu je hraničnou hodnotou výška iba 3 mm. V praxi to znamená, že robotický mop môže mať problém prejsť cez lištu do inej miestnosti – stačí, ak je medzi podlahami nejaká výšková nerovnosť. Mop je možné vždy manuálne preniesť z jednej izby do druhej a spustiť mopovanie, avšak v takejto domácnosti nevyužijete naplno inteligentnú navigáciu Imprint.

Výška 3 mm je v prípade Braavy stanovená z toho dôvodu, aby robotický mop nevyliezol na rohožku alebo koberec a nestriekal na ne vodu. V tomto smere funguje robotický mop spoľahlivo, neostriekal nám ani steny, ani koberec a ani žiadne prekážky.

Čistiace podložky je možné odopnúť stlačením tlačidla

Braava jet m6 dokáže na jedno nabitie vyčistiť až 100 m2 v suchom režime a až 40 m2 v mokrom režime a podporuje aj funkciu nabitia a pokračovania v čistení. Pomocou mobilnej aplikácie iRobot si môžete nastaviť plán pravidelného čistenia a zadefinovať spôsob čistenia – ten ovplyvňuje spotrebu vody z nádržky a tiež aj intenzitu mopovania.

Pri sledovaní upratovania pomocou Braavy jet m6 si môžete všimnúť zrejmý rozdiel v pohybe v porovnaní s Roombou s9+. Je to logické, mopovanie vyžaduje inú charakteristiku pohybu ako vysávač. Braava je takisto takmer nehlučná, drobný hluk spôsobuje iba pohyb a fŕkanie vody. Pokojne ju môžete pustiť doma aj po 22. hodine.

Silné duo

Roomba s9+ a Braava jet m6 predstavujú silné duo. Roomba povysáva nečistoty v domácnosti a Braava vám ju následne vyčistí mopom.

iRobot toto prepojenie zakomponoval aj do svojej mobilnej aplikácie a keď máte doma oboch pomocníkov, pri manuálnom spustení čistenia si môžete vybrať, aby najskôr vysávač vysával a potom mop mopoval.

Takisto je možné pre každé zariadenie samostatne zadefinovať, v ktorých miestnostiach majú robiť poriadky. Predpokladom sú vytvorené inteligentné mapy – vysávač aj mop si generujú svoje vlastné mapy kvôli rozdielnym preferenciám pohybu.

Aj vysávač aj mop môžete ovládať pomocou mobilnej aplikácie a určiť im, ktoré izby majú čistiť

Verdikt

iRobot Roomba s9+ je aktuálne najpokročilejší robotický vysávač. Skvelú Roombu i7+ vylepšuje najmä o nový tvar, ktorý je lepšie navrhnutý na čistenie kútov. Vďaka dokovacej stanici so zabudovaným odpadkovým košom je používanie tohto vysávača bez starostí a čistenie je na vysokej úrovni.

Braava jet m6 poteší novým ovládaním pomocou aplikácie a tiež aj systémom inteligentnej navigácie. Ten funguje veľmi dobre. Robotický mop je praktický pomocník, ktorý je vhodným doplnkom k vysávaču. Spoločne ide o silnú dvojku.

 

Ceny: 1499 € – Roomba s9+, 599 € – Braava jet m6

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit