Spoločnosť Acer považujeme za jednu z najviac snaživých v segmente konvertibilných tabletov.

Acer už dávnejšie prevzal žezlo od ASUSu a snažil sa tento segment posunúť správnym smerom prostredníctvom viacerých drobných inovácií, s ktorými sme sa stretávali počas posledných rokov. Či už išlo o drobné dizajnové zmeny alebo ďalšie vylepšenia.

Acer Switch Alpha 12 taktiež prináša niečo nové na trh. Ide o prvý konvertibilný tablet s procesormi Intel Core i3 až i7 šiestej generácie, ktorý je chladený pasívne. Podobnú hardvérovú výbavu má aj Surface Pro 4 v drahších konfiguráciách. Tablet od Microsoftu sa však chladí ventilátorom a tento komponent v novinke od Aceru nenájdete.

Na porovnanie, pasívne chladenie je súčasťou takmer všetkých konvertibilných Windows tabletov, avšak tie sú s výnimkou novinky od Aceru vybavené iba menej výkonnými procesormi Intel Core m3 až m7. Rozdiel vo výkone je poznať, minimálne z hľadiska papierových výsledkov, viď. priložená tabuľka. Acer je cca o 10 % výkonnejší vo väčšine testov, v prípade grafických testov je rozdiel 20 % a viac.

Vodné chladenie v praxi

Samozrejme sme boli zvedaví, ako bude fungovať chladiaca technológia LiquidLoop v praxi. Jej koncept spočíva v tom, že okolo procesora sa nachádza uzavretý okruh, v ktorom prúdi kvapalina. Samotné prúdenie tekutiny je poháňané teplom, sálajúcim z procesora. Konkrétne vodnou parou, ktorá sa pôsobením tepla vyparuje. Na testovanie sme mali k dispozícii konfiguráciu s procesorom Intel Core i5-6200U, 8 GB operačnou pamäťou a 256 GB SSD úložiskom. Z neho máte k dispozícii 217 GB.

Zaujímali nás teploty, ktoré dosiahne tablet v bežnej prevádzke a v záťaži. Merali sme vnútorné aj vonkajšie teploty. Výsledky boli podľa očakávaní. Pokiaľ pracujete s textovými dokumentami alebo používate nenáročné aplikácie, teplota procesora sa pohybuje okolo 40 až 50 °C ako v prípade Core m procesorov. V záťaži sa ustálila na 65 °C, aspoň podľa meraní nástroja HWiNFO. Intel uvádza maximálnu použiteľnú teplotu, ktorú môže procesor dosiahnuť, na úrovni 100 °C. Rezerva tu teda je a aj v porovnaní s procesormi Intel Core m ide o veľmi dobré výsledky. Tie dosahujú najmä v grafickej záťaži vyššie teploty.

Počas testov sme nezaznamenali problémy so stabilitou, tablet pracoval spoľahlivo. Jediné pripomienky smerujú k teplému šasi. V ľavej zadnej časti hliníkovej konštrukcie sme namerali dotykovú teplotu na úrovni 30 až 38 °C. Vpravo to bolo až 46 °C, čo je už na dotyk nepríjemné. Reálne však tablet takto rozpálite iba pri hraní alebo používaní veľmi náročných aplikácií a vtedy pravdepodobne využijete zabudovaný stojan, takže sa teplého miesta nebudete dotýkať.

acer_2_web2016_8_nowat

Konvertibilný tablet s výhodami aj nevýhodami

Acer Switch Alpha 12 sa odlišuje procesorom, ale inak ide o štandardný konvertibilný tablet. Obrazovka má 12 palcov a rozlíšenie 2160 × 1440. Pomer strán je 3:2, rovnako ako v prípade tabletu od Microsoftu. Maximálny jas je výborný a takisto aj kvalita zobrazených farieb. Chválime vyklápací stojan. Ten funguje totožne ako v prípade modelu HP Elite x2. Časť stojana je pogumovaná, takže sa nebude šmýkať. Ocenili sme to. Kvôli šmykľavému povrchu sa nám tablet od HP párkrát preklopil, keď sme ho používali na sklenom stole a potiahli ho za klávesnicu ako notebook smerom k nám. Acer tento problém vyriešil. Kovový stojan sa vďaka pogumovanej časti na skle nešmýka. Tablet môžete používať aj na kolenách, ale vtedy treba so stojanom improvizovať. V tomto smere majú notebooky stále výhodu. Stojan od HP / Aceru je však asi to najpohodlnejšie, čo v segmente konvertibilných tabletov z hľadiska práce na kolenách nájdete.

Tabletová časť je výborná, za konkurenciou nezaostáva. Či už ide o spracovanie konštrukcie alebo už spomenutú kvalitu displeja. Na pravej bočnej strane nájdete USB 3.0 port, USB-C port a napájací konektor. Nechýba 3,5 audio jack a slot na microSD kartu, ktorý je schovaný v oblasti stojana. Ľavá strana patrí tlačidlám napájania, hlasitosti a Windows tlačidlu. Acer to pekne podelil.

Konkurenčné konvertibilné tablety umožňujú nabíjanie cez USB-C port, Switch Alpha 12 má už spomenutý samostatný napájací konektor. Nevadí to, len škoda, že sa výrobcovi nepodarilo vyrobiť menší napájací adaptér. Rozmermi totiž pripomína nabíjačku k bežným notebookom. Ocenili by sme menšie rozmery, predsa len, toto je typ zariadenia, kde je mobilita prvoradá a platí to aj pre doplnky, ktoré so sebou budete musieť nosiť. Na porovnanie, ultratenký notebook Acer Aspire S13 má rovnakú výbavu ako Alpha 12 a o poznanie menšiu / ľahšiu nabíjačku.

acer_3_web2016_8_nowat

Priemerná výdrž a výborná cena

Alpha 12 dosiahol v našom teste výdrže batérie výsledok 3:37. Merali sme pomocou testu PCMark 8 Home a tablet od Aceru vydržal najdlhšie spomedzi v tomto čísle testovaných modelov. Vo všeobecnosti ide o priemernú výdrž, už sme namerali aj lepšie výsledky. Pri bežnom používaní môžete počítať s cca 6 hodinami kancelárskej práce alebo surfovania na webe. Platí to aj pre zvyšné tablety, ktoré v tomto článku testujeme. Súčasťou balenia je klávesnica, stylus si v prípade záujmu musíte dokúpiť ako voliteľné príslušenstvo. Na klávesnici sa nám písalo pohodlne, je plnohodnotná. Hoci, na malý ľavý Shift a najmä na smerové šípky sme si museli zvykať. V priamom porovnaní s konkurenciou nezaostáva, ale klávesnica HP tabletu sa nám páčila o trochu viac. Ide o subjektívne preferencie, kvalitatívne rozdiely medzi nimi sú minimálne. Približne rovnaké je aj spracovanie, pribalená klávesnica od Aceru však nie je podsvietená. Touchpad nevyniká, ocenili by sme o trochu väčšie rozmery, aké ponúka napr. Spectre x2 od HP.

Veľkou výhodou novinky od Aceru je však cena. Základný model s procesorom Intel Core i3, 4 GB RAM a 128 GB úložiskom kúpite za necelých 700 eur. Lacnejší 12-palcový konvertibilný Windows tablet dnes na trhu nenájdete a takto vybavené zariadenie výborne poslúži na pracovné potreby. Výkonnostne ide o plnohodnotný notebook. Je škoda, že 8 GB operačnú pamäť ponúka výrobca až od modelu s procesorom Intel Core i5, ktorý sa predáva za 900 eur. So 4 GB RAMkou sa však dá pracovať, najväčším žrútom bude asi Google Chrome. V takom prípade odporúčame vyskúšať Operu.

Cena: od 689 EUR / 909 EUR testovaná konfigurácia
Zapožičal: Acer

Plusy

+ Procesory Intel Core i3 až i7
+ Kvalita spracovania
+ Cena
+ Pogumovaný stojan

Mínusy

  • Napájací adaptér mohol byť menší a ľahší
  • Menšie pohodlie používania na kolenách v porovnaní s notebookom
  • Teplota zadnej časti konštrukcie v záťaži

acer_4_web2016_8_nowat

Verdikt

Acer Switch Alpha 12 je konvertibilný tablet s výborným pomerom cena/výkon. V porovnaní s konkurenciou kvalitatívne nezaostáva, ba naopak – ponúka lepšiu cenu a vyšší výkon. Ak teda hľadáte konvertibilný tablet ako náhradu za notebook, toto zariadenie môžeme odporučiť. Výhodnejšiu ponuku aktuálne na trhu nenájdete a novinka od Aceru je výborná nielen na papieri, ale aj v praxi. Treba si však uvedomiť, že každý formát (notebook aj konvertibilný tablet) má svoje silné aj slabé stránky.

Parametre testovaného tabletu:

ModelAcer Switch Alpha 12
Veľkosť a typ displeja12″, IPS
Rozlíšenie2160 × 1440
Operačný systémWindows 10 Home
ProcesorIntel Core i5-6200U, až 2,80 GHz, dvojjadro
RAM8 GB
Interná pamäť256 GB / 217 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejNie / Nie / Áno
BluetoothÁno
PortyUSB-C, USB 3.0, microSD
Digitálna kameraPredná, 2MP, zadná, 5MP
Rozmery (v × š × h) [mm]292,1 × 201,4 × 9,5 / 15,85 (s klávesnicou)
Hmotnosť [kg]0,9 / 1,25 (s klávesnicou)

Tabuľka technických parametrov:

Model (OS Windows 10)Acer Switch Alpha 12
PCMark 8 – Home 3.0 score2 918
Work 2.0 score3 430
Creative 3.0 score3 461
3DMark – Ice Storm36 818
Cloud Gate5 251
Sky Diver3 402
PCMark 8 – Home battery test3:37
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Základná výbava/cena5/5
Dodatočná výbava a funkcie3/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit