Popularita čínskych obchodov, ako je napr. Aliexpress, je na Slovensku pomerne veľká.

V ponuke čínskych obchodov nájdete tovary, ktoré v Európe nie sú dostupné a v cenách, o ktorých si pri nákupe napr. na Slovensku môžete len nechať snívať. Problematickou je dĺžka dodania tovaru, ktorá je často 3 týždne a viac. Teraz sa však podmienky na dodanie tovaru priamo z Číny ale iných krajín mimo EU (teda napr. aj Veľká Británia alebo Švajčiarsko) menia.

Konkrétne od 1. júla 2021 sa ruší možnosť, aby dodávky s nízkou deklarovanou cenou prebiehali bez ďalšieho procesu, teda bez zaplatenie DPH a cla. Takto to bolo doteraz pri zásielkach do sumy 22 eur a väčšina bežných zásielok vám naozaj prišla priamo na vašu adresu bez toho, aby ste niečo museli urobiť.

Od 1. júla zaplatíte DPH z každej zásielky smerovanej z krajiny mimo EU

My sme sa boli na detaily opýtať na Finančnom riaditeľstve SR v Bratislave a tu sú naše poznatky. Pre každú zásielku odoslanú z krajiny mimo EU bude treba zaplatiť DPH. Aktuálne je to vo výške 20 %. Pre zásielky so sumou nad 150 eur je to komplikovanejší proces a nepoužíva sa zjednodušené, ale štandardné colné vyhlásenie a okrem DPH sa vyrúbi aj príslušné clo.

Vtedy sa postupuje cez štandardné vyhlásenie, ktoré sa podáva cez centrálny elektronický priečinok. Náš ďalší popis sa tak týka zásielok so sumou do 150 eur, čo sa v terminológii Finančnej správy označuje ako „zásielka s nízkou hodnotou„.

Na to, aby ste mohli postupovať bez toho, aby ste nikde museli chodiť, Finančná správa zriadila portál so zjednodušeným elektronickým colným vyhlásením. Ten ešte v súčasnosti nie je funkčný, stane sa tak od 1. júla 2021.

Bez elektronického občianskeho preukazu sa nezaobídete

Na to, aby ste ho mohli použiť potrebujete občiansky preukaz s aktivovaným Kvalifikovaným elektronickým podpisom (KEP). Elektronický preukaz je dôkazom toho, že ste to naozaj vy. Ďalej potrebujete faktúru k danému tovaru, z nej potrebujete výslednú sumu a číslo zásielky. Ďalej tovar zatriedite podľa príslušného colného sadzobníka.

Tiež potrebujete údaje o predajcovi, od ktorého tovar nakupuje. Ak budú všetky doklady v poriadku, určí poplatok a ten zaplatíte. Podanie Elektronické colné vyhlásenie potvrdíte svojím kvalifikovaným elektronickým podpisom. Následne sa zásielka prepustí a bude vám doručená.

Toto celé treba urobiť pri každej zásielke, týka sa to právnických aj fyzických osôb. Všetky služby v súvislosti s poplatkami môžete zveriť aj na prepravnú spoločnosť, napr. Slovenskú poštu a o detaily sa nestarať. Predpokladáme však, že pôjde o platenú službu. Pýtali sme aj na mobilná aplikácia, ale toto nie je možné.

Portál bude žiadať pripojenie čítačka s elektronickým občianskym preukazom. Nezabudnite si skontrolovať certifikát na KEP

Portál bude žiadať pripojenie čítačka s elektronickým občianskym preukazom. Nezabudnite si skontrolovať certifikát na KEP. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Pomocník vám pomôže, budú aj inštruktážne videá

Dostali sme uistenie, že vyplnenie zjednodušeného colného vyhlásenia zvládne každý. K dispozícii bude aj elektronický sprievodca, chatbot Taxana ako aj call centrum, ktoré pracuje non-stop. Pripravuje sa tiež inštruktážne video, ako postupovať. K dispozícii budú aj príklady najčastejších tovarov.

Príslušný portál (ecm.financnasprava.sk) sa pripravuje už od decembra a v súčasnosti sa interne testuje. Požiadali sme o možnosť byť zaradení do testovacieho procesu a budeme tak mať možnosť priniesť vám presnejšie informácie ešte do 1. júla.

Verejná časť pripravovaného portálu.

Verejná časť pripravovaného portálu. Zdroj: FS

Portál sa skladá z privátnej a verejnej zóny. Na verejnej časti sa nachádzajú všeobecné informácie o e-commerce. Nájdete tam teda planú legislatívu, pomôcku ako podať elektronické colné vyhlásenie, čo je k tomu potrebné a pod. Rovnako sa tu dá vytvoriť aj prepočet toho, koľko bude za zásielku platiť.

Do privátnej zóny sa budete musieť zaregistrovať a to je aj časť, kde budete zadávať samotné colné vyhlásenie. Podľa informácie od hovorkyne Finančnej správy zjednodušené colné vyhlásenie zaberie maximálne 15 minút.

Ako to dopadne?

Číňania si určite poriadia, aby sa celý proces ešte viac zjednodušil. Už teraz je vidieť na agregovaných nákupných portáloch, ako je Aliexpress, že pribúda možnosť dodávky tovaru z európskych skladov a tu sa DPH ani clo týkať nebude.

Rovnako ste si ale asi všimli, že možnosť dodávky zdarma z európskych skladov je už viac ako raritná. Riešiť faktúru v čínštine sa ale ľuďom na Slovensku asi nebude chcieť, rovnako ako absolvovať 15 minútový proces za nákup káblika či letnej tašky. Uvidíme. Tému naďalej sledujeme a budeme vás informovať.

Zatiaľ máte ešte čas. Ak dodávka dorazí do 1. júla a bude to s deklarovanou sumou do 22 eur, máte to zadarmo. Aspoň zatiaľ.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Čo robiť, ak ste nakúpili v „robotickom“ internetovom obchode bez vlastníka

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.